17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii cer subvenţii, dar nu și căldură

Craiovenii cer subvenţii, dar nu și căldură

Sute de craioveni s-au îmbulzit ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, la sediul Serviciului Taxe şi Impozite pentru a obţine adeverinţa fiscală prin care se arată că nu au proprietăţi sau venituri suplimentare și fără de care nu pot primi ajutoarele de căldură. Mai multor persoane li s-a făcut rău, fiind necesară intervenţia ambulanţei.
 Această situaţie ar putea persista până la sfârșitul lunii, deoarece beneficiarii trebuie să depună dosarul la un alt serviciu al primăriei până pe 28 octombrie. Numai aşa vor prinde ajutor de încălzire pentru sezonul rece noiembrie 2011 – martie 2012. În Craiova se preconizează că vor primi ajutoare pentru căldură peste 15.000 de familii. „Zilnic avem peste 1.000 de solicitări. Oamenii au nevoie de aceste certificate fiscale pentru obţinerea ajutorului de încălzire. Toate cele trei birouri ale noastre, cel din centru, unde lucrează numai pentru aceste adeverinţe zece angajaţi, cel din Craioviţa, cu doi angajaţi, şi cel de pe strada Mitropolit Firmilian, cu un angajat, sunt asaltate zilnic de sute de persoane. Volumul de muncă este enorm pentru că sunt cazuri în care un membru al unei familii solicită şi pentru ceilalţi, care pot fi doi, trei şi chiar cinci membri. Trebuie avut în vedere că noi avem şi alte activităţi în afara acesteia, dar în această perioadă toţi angajaţii care au disponibilitatea să ajute fac acest lucru“, a precizat directorul Serviciului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu.
Craiovenii care stau la cozi interminabile consideră însă că organizarea este proastă. „Suntem ţinuţi în frig, stăm cu orele la coadă pentru o adeverinţă. Măcar să ne lase în interior. Am ajuns să fim păziţi cu poliţia. O femeie a leşinat, a venit ambulanţa. Din cauza sărăciei am ajuns să ne strângem de gât“, striga o femeie din mulţime.

Ajutor de la bugetul local

 Cum căldura craiovenilor este un subiect extrem de discutat în ultima vreme, primăria a hotărât să acorde cetăţenilor consideraţi consumatori vulnerabili ajutor pentru încălzire din bugetul local. Ajutoarele vor fi numai pentru cei care îşi încălzesc locuinţa cu energie termică furnizată în sistem centralizat, prin compensarea procentuală aplicată la contravaloarea energiei termice consumate lunar, în limita consumului mediu lunar definit prin OUG 70/2011, în perioada sezonului rece. Aceştia vor primi: – 7% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este de până la 155 de lei; 14% în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 155,1 lei şi 210 lei; 20% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 210,1 şi 260 de lei; 27% dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este între 260,1 lei şi 310 lei; 33% în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 310,1 lei şi 355 de lei; 40% dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 355,1 lei şi 425 de lei; 46% dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 425,1 lei şi 480 de lei; 53% în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 480,1 lei şi 540 de lei; 59% dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 540,1 lei şi 615 lei; 61% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură este cuprins între 615,1 lei şi 786 de lei; 63% în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este între 786,1 lei şi 1.082 de lei.
Aceste facilităţi sunt prevăzute într-un proiect de consiliu care va fi dezbătut în sedinţa extraordinară a Consiliului Local Craiova de azi.

 Debitorii – izolaţi

 Între timp, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) a trecut la separarea blocurilor mari debitoare, acestea fiind deconectate de la punctele termice (PT). Singura soluţie găsită de furnizorul de energie termică al oraşului este aceea de a ridica din subsolul fiecărui bloc aparatul de măsurat, aşa-zisul gigacalorimetru. În acest fel, proprietarii care nu şi-au plătit consumul de apă caldă şi căldură vor fi izolaţi de sistem până în momentul în care îşi vor achita facturile. Grav este faptul că sunt scări de bloc unde printre rău-platnici sunt şi proprietari fără restanţe. „Din cele 50 de PT care au fost închise săptămâna trecută, doar 21 au mai rămas închise integral şi asta din cauza debitelor foarte mari. 29 de PT furnizează acum apă caldă asociaţiilor fără datorii. La trei dintre ele am avut probleme cu asociaţiile arondate. La PT 1 şi 2 Rovine, cei de la asociaţii nu au vrut să dea cheile de la subsolul blocurilor care urma să fie debranşate, iar la o asociaţie care aparţine de PT2 Sărari, angajaţii noştri au fost bruscaţi, prin urmare, şi restanţierii, și cei care plătiseră au rămas debranşaţi. La celelalte 55 de PT care nu au fost închise vom trece în cursul acestei săptămâni la debranşarea blocurilor cu datornici. Îi sfătuim pe craiovenii care sunt cu plata facturilor la zi să încheie contracte individuale cu noi, caz în care datornicii pot fi executaţi mult mai uşor şi implicit debranşaţi“, a spus directorul tehnic al RATf Craiova, Nicolae Degeratu.
Cât privește căldura din casele craiovenilor, nici o asociaţie de proprietari nu a solicitat până în prezent să se furnizeze agent termic. De frica facturilor, oamenii tremură de frig în case.
Există însă și persoane care nu pot beneficia de căldură, chiar dacă ar vrea, din cauza unor lucrări efectuate de Complexul Energetic Craiova. O parte din lucrări au  început pe 28 septembrie, dar au fost amânate. Ele au fost reprogramate pentru perioada 14 octombrie – 25 octombrie. Se găsesc în această situaţie proprietarii care primesc apă caldă şi căldură de la  PT1, PT2, PT3, PT4 – 1 Mai; PT1, PT2 – Romanescu; PT Mântuleasa.
În Craiova primesc căldură grădiniţele, şcolile şi unităţile sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII