6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii au cel mai performant aparat pentru depistarea cancerului

Craiovenii au cel mai performant aparat pentru depistarea cancerului

Începând cu 17 octombrie, craiovencele, şi nu numai, au la dispoziţie unul dintre cele mai performante aparate de prevenire şi depistare a cancerului mamar. „Este vorba despre primul sistem de achiziţie volumetrică automată pentru sân cu ultrasunete. Aceasta este prima achiziţie din România şi există un număr limitat în Europa“, a declarat Mihaela Vancu, medicul societăţii Doctor Vancu, la inaugurarea evenimentului, care a explicat că, deşi trăim într-o efervescenţă tehnologică medicală, boala canceroasă este departe de a fi stăpânită, pentru că nu are reguli şi nu are limită de vârstă.

Avantajele aparatului

Acest aparat vine însă atât în sprijinul bolnavilor de cancer, cât şi al persoanelor sănătoase. „Acest sistem de scanare volumetrică are posibilitatea de achiziţie de mii de imagini care se pot examina fără pacient. Marele avantaj este că este o investigaţie cu ultrasunete fără iradiere, fără durere, pentru orice vârstă, pentru orice stare fiziologică a femeii, fiind oricând şi oricât repetitiv. Aparatul, prin aceste posibilităţi de scanare, este o ecografie, care permite studiul în secţiuni al sânilor, la milimetru, aşa cum face tomografia, dar fără iradiere şi fără agresiune“, a precizat Mihaela Vancu. Pe un sân fără leziune, aparatul oferă medicului posibilitatea de a surprinde o zonă de ţesut expusă degenerării. Pentru a preveni invazia acestei boli, este însă nevoie şi de o implicare mai mare a femeilor. „Totul este ca noi, femeile, să ne impunem o disciplină de examinare pentru că, din păcate, de obicei, când nu este identificată nici o leziune, monitorizarea sănătăţii nu devine o prioritate şi atunci o să avem ghinionul să ne trezim în faze avansate“, a spus Mihaela Vancu, care a explicat că preţul unei investigaţii cu acest aparat va fi accesibil.

Investiţie de aproape 300.000 de euro

Costul acestui aparat performant este de aproximativ 300.000 de euro. „Braţul în sine al aparatului ajunge la 140.000 de euro, dar el necesită şi unitatea de bază, ecograful S2000, care şi acesta are un preţ similar. Achiziţia a fost făcută în două etape, prin accesarea fondurilor europene“, a declarat dr. Mihaela Vancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII