10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxă pe câinii necastraţi

Taxă pe câinii necastraţi

Metoda aplicată de Primăria Braşov e privită cu interes şi de autorităţile locale craiovene, care speră să scadă astfel numărul de câini fără stăpân de pe străzile municipiului

Autorităţile din Braşov au scăpat de câinii maidanezi. Au folosit, ce-i drept, metoda radicală, eutanasiind circa 40.000 de câini în ultimii opt-nouă ani. Iar asta fără ca populaţia oraşului să se împotrivească.
Au mai rămas în libertate doar puţin peste 100 de câini comunitari, însă 90% dintre ei sunt deja sterilizaţi. Căci sterilizarea – luată de obicei în derâdere de braşoveni – a început să fie privită cu seriozitate abia acum câteva luni, după ce primăria a impus proprietarilor de animale o taxă pentru fiecare câine nesterilizat. Măsura a fost luată după ce s-a făcut un recensământ al acestor patrupede din curţile oamenilor.
Trăgând cu ochiul la oraşul de sub Tâmpa, autorităţile craiovene vor să „fure“ din metodele folosite acolo, pentru a le aplica în Cetatea Băniei, în măsura în care legea nu le interzice.

Cinci eutanasieri şi 150 de sterilizări pe lună

În Craiova, metoda de bază pentru a scăpa de câinii de pe străzi este sterilizarea. Eutanasierea este doar o excepţie, aplicându-se la câinii bătrâni şi bolnavi sau violenţi. În 2007, au fost eutanasiaţi 719 câini, doar 47 în 2008, pentru ca numărul lor să crească la 181 în 2009, apoi să scadă din nou la 91 în 2010.
Pe de altă parte, numărul câinilor sterilizaţi în Craiova era de 515 în 2007, crescând la 2.147 în 2008, pentru a scădea la 1.367 în 2009, ca să ajungă din nou la 1.679 în 2010.
„În anul în curs avem, în medie, cam cinci eutanasieri şi 150 de sterilizări pe lună“, a explicat Flavius Sirop, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL, instituţie care se ocupă şi de activitatea de ecarisaj în municipiu.
Potrivit tarifelor în vigoare, adoptate de Consiliul Local Craiova, cheltuielile pentru capturarea, cazarea şi hrănirea timp de șapte zile în adăpostul canin şi tratamentul sanitar-veterinar al unui câine sunt de 178,4 lei pentru un mascul, respectiv de 207,1 lei pentru o femelă. Pentru eutanasiere, tariful este de doar 21,3 lei/câine.

300 de lei pentru fiecare câine nesterilizat

Auzind că în Braşov s-a impus o taxă de 300 de lei pentru fiecare câine necastrat, deţinut pe proprietatea sa de orice persoană fizică sau juridică, directorului Salubrităţii nu i s-a părut deloc o idee rea.
„Introducerea unei asemenea taxe este o idee interesantă. Nu discutăm despre ce vom face: eutanasiere sau sterilizare. Dacă va fi aprobată legea în forma în care se află în prezent în Camera Deputaţilor, populaţia şi primăria vor decide cum se va proceda cu câinii comunitari de pe străzi. Salubritatea va fi garantul punerii în aplicare a acestei decizii, oricare ar fi ea. Pe de altă parte, indiferent ce ar spune legea, nu se va ajunge la nici un rezultat dacă nu se iau măsuri împotriva celor care dau drumul la câini pe străzi. Iar aici mă refer în primul rând la cei care stau la curte şi au câini nesterilizaţi. Aceştia fac pui, iar proprietarii păstrează adulţii, dar le abandonează odraslele pe domeniul public. Legea ar trebui să prevadă sancţiuni drastice pentru asemenea cazuri, iar proiectul aflat acum în parlament include asemenea sancţiuni. Acelaşi gen de problemă o avem şi cu diverşi cetăţeni – şi nu puţini – din satele învecinate Craiovei, care aduc câinii de care nu mai au nevoie prin ogradă şi îi abandonează la marginea oraşului“, susţine Flavius Sirop.

Cipuri pentru fiecare animal

Pentru introducerea unui asemenea impozit este însă nevoie de câteva măsuri preliminare.
„Trebuie introdusă mai întâi, la nivel local sau naţional, obligativitatea declarării animalelor, deci un recensământ al câinilor. Noi ştim cam cum e structurată populaţia canină în oraş, pe cartiere şi zone, dar la cetăţeni nu avem de unde să cunoaştem toate animalele. Noua lege, dacă va fi aprobată, vine în această privinţă cu o inovaţie: montarea de cipuri de identificare la toţi câinii. Aşa se va şti oricând cui îi aparţine câinele găsit pe stradă de Ecarisaj, deci cine trebuie amendat pentru abandonarea lui pe domeniul public“, a explicat directorul general al Salubrităţii.
Noul act normativ nu are însă şanse să fie adoptat prea curând de deputaţi. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x 912/2007) se află abia la poziţia 102 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII