5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRatingul financiar al Italiei, coborât cu trei trepte

Ratingul financiar al Italiei, coborât cu trei trepte

Agenţia de rating, cercetare şi analiză de risc Moody's a coborât ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectivă negativă, informează Mediafax.ro. Retrogradarea Italiei de la Aa2 la A2 – un rating mai slab decât cel al Estoniei – şi menţinerea perspectivei negative indică faptul că în următorii ani ar putea fi aplicate măsuri similare. Situaţia problematică a Italiei a fost semnalată încă din 19 septembrie de agenţia de rating Standard & Poor's, care a coborât ratingul acestei ţări la "A/A-1", de la "A+/A-1+".
Deciziile recente ale agenţiilor de rating subliniază neîncrederea din piaţă privind a treia mare economie a zonei euro, care pare că a fost atrasă în criza datoriilor de stat, Moody's precizând că a remarcat o creştere semnificativă a riscurilor de finanţare pentru ţările din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor. "Perspectiva negativă reflectă riscurile economice şi financiare din Italia şi din zona euro. Mediul nesigur din piaţă şi riscul unei deteriorări şi mai accentuate a sentimentului investitorilor ar putea constrânge accesul ţării la pieţele datoriilor publice", se arată într-un comunicat transmis de Moody's. Agenţia notează, de asemenea, că ratingul Italiei ar putea "trece la niveluri substanţial mai slabe" dacă va fi remarcată incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.
Italia este afectată de o creştere economică foarte scăzută, de o datorie publică uriaşă, de 120% din Produsul Intern Brut (PIB), dar şi de incertitudinile politice, tensiunile din interiorul coaliţiei de guvernare alarmând pieţele financiare în ultima perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS