10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasajul suprateran, inspectat de sus

Pasajul suprateran, inspectat de sus

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a urcat pe pasajul de la kilometrul zero pentru a le aduce aminte constructorilor că este în continuare nemulţumit de stadiul lucrărilor

Pe şantierul din Valea Vlăicii, acolo unde se construieşte pasajul suprateran, a fost ieri-dimineaţă agitaţie. Primarul Antonie Solomon a venit să inspecteze stadiul lucrărilor, iar pentru asta a ţinut să se urce pe pasaj. De la înălţime, edilul a văzut aceeaşi întârziere de două luni, şi, fără să mai aştepte explicaţiile constructorilor, i-a luat la rost. „Nu e aşa că nu aţi recuperat nici măcar o oră? Şi aţi avut şi noroc că nu a plouat“, au fost primele cuvinte ale primarului. „Când intram eu în politică, vorbeam de pasaje, dar de unul subteran pietonal. Uite că viaţa ne arată că visele pot deveni realitate, cu fondurile europene. Dar eu încă nu sunt mulţumit de cum se lucrează aici şi sunt sceptic că pasajul se va termina în luna mai, mai ales dacă va fi o iarnă grea“, a adăugat Antonie Solomon.
Înainte de a pleca pe şantier, primarul a părut pus pe glume şi l-a cam luat peste picior pe managerul de proiect, Laurenţiu Diaconu. „Eu zic să nu mai mergi cu mine, că pari obosit. Lasă că mă descurc şi singur“, i-a transmis Solomon, care l-a invitat apoi pe Diaconu la inspecţia de la pasaj. 

Utilităţile au întârziat mult lucrările

Constructorii chemaţi la raport de primar i-au dat dreptate acestuia, dar cam cu jumătate de gură, ei susţinând că întârzierile erau inerente şi că pot fi recuperate pentru ca pasajul suprateran să fie finalizat la termenul stabilit, 28 mai. „Lucrările sunt un pic întârziate, aproape două luni, dar nu am avut posibilitatea de a da un ritm mai alert din cauza complexităţii pasajului. La partea de beton şi armătură sper să găsim o posibilitate să recuperăm câteva săptămâni. După primul grafic eram în întârziere, dar după cel de-al doilea aş putea spune că nu mai suntem. Problemele sunt multiple şi acum. Întâlnim cabluri de care nu se ştia, mai sunt şi probleme organizatorice“, a explicat Gheorghe Diaconu, reprezentantul beneficiarului pe şantier. Concluzia a fost că lucrările din subteran au făcut ca la pasaj să existe în prezent întârzierea de care se tot vorbeşte. „În pământ au lucrat subcontractorii, iar la partea de canalizare pot să spun că a fost pionierat pentru firma respectivă“, a mai spus Gheorghe Diaconu. „E adevărat că au fost şi multe lucrări ascunse, conducte, fire de care nu ştia nimeni, dar la fel de adevărat e că unii dintre muncitori au învăţat aici, pe şantier, cum să facă un cofraj. Nu e posibil să stai două luni ca să faci un cămin de canalizare“, a replicat Solomon.
Coordonatorul de lucrări din partea SCT Bucureşti, Gabriel Nicolau, a explicat şi el motivele întârzierii. „Suntem în întârziere din cauza lucrărilor de relocare a utilităţilor. La toate pasajele din ţară, constructorii au întâmpinat acest tip de probleme: utilităţi care nu se cunosc, altele care nu sunt acolo unde trebuie. Sunt decalaje inerente, pentru că în nici un oraş nu există o hartă exactă a utilităţilor din subteran“, a precizat Nicolau. Acesta crede că, până la sfârşitul anului, pasajul suprateran va prinde contur: „Din cei 305 metri, cât are pasajul, cred că vor fi acoperiţi şi executaţi sută la sută cam 200 de metri, urmând ca de restul să ne apucăm în februarie“.

 „Poate ţinem concertele pe pasaj“

Ieri, la pasajul suprateran se lucra la montarea armăturii la partea inferioară şi la cofrarea „aripilor“, care se întind la 1,80 metri în exterior. Betonul va fi turnat în trei etape, mai întâi talpa inferioară, apoi cele patru „inimi“ prin care trec cablurile şi tecile de tensionare, şi, la final, placa de sus. Pentru întărirea betonului se va aştepta între 14 şi 21 de zile, iar apoi se va face pretensionarea. Armăturile speciale de pretensionare de care se trage pentru a se strânge betonul au în total 20 de kilometri lungime. „Folosim o tehnică nouă de cofrare şi vom termina la timp lucrarea“, a spus şi şeful de şantier, Georgeta Ghiţă.      
Ultimul cuvânt l-a avut tot primarul Antonie Solomon: „Priveliştea Craiovei va fi alta cu acest pasaj aici. Parcă zona părea pustie, acum oraşul va fi mai frumos, dacă va ieşi ca în proiect“. Solomon a avut şi o idee legată de Zilele Craiovei, după ce a aflat de la constructori că e posibil ca până la sfârşitul lunii viitoare să fie turnat betonul pe primele două sectoare. „Dacă e aşa, poate facem zilele oraşului aici. Urcăm formaţiile pe pasaj şi le punem să ţină aici concertele, iar noi ascultăm de jos. Ar fi ceva“, a spus în glumă edilul-şef al Băniei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII