22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidroelectrica, în situaţie de forţă majoră

Hidroelectrica, în situaţie de forţă majoră

Hidroelectrica a primit ieri avizele de la Camera de Comerţ a României pentru a putea institui situaţie de forţă majoră din cauza secetei, astfel că va reduce cantităţile de energie livrate clienţilor companiei, fiind posibil ca această situaţie să dureze până la sfârşitul anului.
„Azi (ieri – n.r.) la ora 13.00, Camera de Comerţ ne-a transmis cele 41 de avize necesare. Potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore vom notifica în scris fiecărui partener aplicarea acestei clauze care înseamnă livrarea către fiecare dintre parteneri a atâta energie câtă producem. Situaţia de forţă majoră va dura până la dispariţia cauzelor care au creat-o, estimăm că în tot trimestrul al patrulea“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea. El a precizat că „din păcate şi cumva din cauza naturii“ debitul Dunării a scăzut vertiginos în ultimele zile, ajungând la 2.150 de metri cubi pe secundă, faţă de o medie anuală a acestei perioade de 4.000 de metri cubi pe secundă. „Dunărea asigură 40% din producţia Hidroelectrica. În ultima perioadă am produs 9.800 MWh de energie pe zi, de la 29.000 MWh în decembrie 2010. Azi (ieri – n.r.) am crescut la 12.000 MWh“, a adăugat Trihenea.
În baza contractelor încheiate, compania ar trebui să livreze o cantitate de 17,4 TWh de energie, iar producţia Hidroelectrica este prognozată la 15 TWh. „Nu mai putem produce energie pentru contractele pe care le avem în derulare. Dacă mergem aşa, am avea pierderi. Putem asigura 63% din energia pe care o avem contractată“, a spus directorul companiei.
Trihenea a adăugat că din a doua jumătate a lunii octombrie este estimată o creştere a producţiei, iar la sfârşitul acestui an compania va reuşi să acopere 90% din energia contractată. „Nu este responsabilitatea Hidroelectrica cum îşi vor acoperi clienţii diferenţa dintre contractele cu noi şi ce le putem da efectiv. Ieri (luni – n.r.) toate termocentralele produceau din plin, şi eu, ca energetician format în termocentrală, am fost foarte mândru că acest sector ajută la stabilitatea economiei româneşti. Absenţa energiei hidro poate fi suplinită de termocentrale. Nu cred că se va ajunge la importuri de energie, este destulă“, a spus Trihenea.
În 2003, un an secetos în care debitele Dunării şi ale râurilor interioare au scăzut semnificativ, Hidroelectrica nu a activat clauza de forţă majoră şi a înregistrat pierderi de 400 de milioane de lei, întrucât a fost nevoită ca pentru respectarea contractelor să cumpere energie de la alţi producători, pe care să o vândă la tarife reglementate, mult mai mici faţă de preţul de achiziţie. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII