8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, bun de investiții, dar după criză

Doljul, bun de investiții, dar după criză

Investitorii britanici apreciază potenţialul din Dolj, dar criza economică îi împiedică să-şi facă prea curând planuri pentru această zonă. Vestea bună este că firmele britanice prezente deja pe piaţa din judeţ nu au plecat şi încearcă să se dezvolte. Aceasta este concluzia vizitei de ieri la Craiova a ambasadorului britanic, Martin Harris, care s-a întâlnit cu oficialii olteni.

Ambasadorul Marii Britanii a făcut un tur de forţă şi s-a întâlnit în decurs de câteva ore cu factorii de decizie din Craiova şi Dolj. Martin Harris a oprit mai întâi la Primăria Craiova, unde s-a întreţinut cu Antonie Solomon. Ambasadorul a spus că nu are un plan de investiţii, dar că, în actuala situaţie economică, un lucru bun este faptul că firmele britanice existente nu au plecat. Mai încrezător, primarul Solomon a spus că este posibil să vină şi alţi investitori. „Eu vă spun că este posibil să vină şi alţi subcontractori pentru Ford din Marea Britanie, în domeniul agriculturii, al industriei agroalimentare, al turismului. Acestea sunt ţintele pe care noi le propunem Excelenţei Sale. Orașul Craiova suportă cu uşurinţă investitorii şi are nevoie de ei, pentru că a fost ocolit de investitori foarte mulţi ani“, a declarat Solomon.

Martin Harris:
IMM-urile reprezintă viitorul pentru locurile de muncă

După vizita la primărie, ambasadorul a discutat mai bine de jumătate de oră cu prefectul Nicolae Giugea. „Am discutat despre ceea ce înseamnă judeţul Dolj, despre posibilităţile de investire la nivelul judeţului. Am vorbit şi despre minorităţile existente, despre mediul academic, Festivalul Shakespeare şi i-am adresat invitaţia ca pe 23 aprilie 2012 să fie alături de noi la deschiderea festivalului. Am discutat despre sistemul de irigaţii Sadova-Corabia care a fost realizat în parteneriat cu o firmă engleză, despre funcţionalitatea acestuia“, a spus prefectul. Martin Harris a pus accentul pe atragerea fondurilor europene şi pe reducerea birocraţiei, spunând că întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă viitorul pentru crearea locurilor de muncă. „În prezent, suntem într-o criză economică în Europa foarte serioasă şi pentru Marea Britanie, şi pentru România. Noi nu suntem membri ai zonei euro, dar ce se întâmplă acolo are consecinţe. În plus, e o situaţie dificilă pentru economia europeană cu termen lung, având în vedere dezvoltarea ţărilor din Asia şi America de Sud. Dacă menţinem rata de creştere actuală în Europa, după 2050 nu va fi nici o economie europeană în top 10 în lume. Pentru a face faţă este foarte important să dezvoltăm aici, în Europa, o economie mai competitivă prin finalizarea pieţei comune, dezvoltarea inovaţiei, prin sprijinul pentru IMM-uri, care sunt principala sursă de locuri de muncă în viitor (…) Sper că putem sprijini România şi Dolj în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Am discutat acest subiect cu domnul prefect, mâine (astăzi – n.r.) voi discuta cu domnul Orban şi eu văd o perspectivă foarte bună pentru dezvoltarea acestei regiuni şi pentru investiţii din partea Marii Britanii (…) Evident că România a avut acces la fonduri europene într-o perioadă foarte dificilă. A început criza economică şi nu a fost o situaţie bună, fiindcă a lipsit sursa de cofinanţare. Cred că trebuie să găsim soluţii pentru a avea un proces mai uşor pentru beneficiar. Am discutat şi eu în general şi am conlucrat cu România pentru reducerea birocraţiei pentru IMM-uri. Cred că noi la guvern, ca birocraţi, trebuie să ne gândim la consecinţele reglementărilor pentru un IMM şi dacă putem aboli sau reduce reglementările ar fi mult mai bine pentru creşterea economiei în general. În Marea Britanie acum poţi înfiinţa o afacere în două săptămâni. Nu este posibil să existe birocraţie pentru business şi sper că putem să conlucrăm cu România, fiindcă Marea Britanie şi România sunt membri egali ai UE şi acum avem o responsabilitate comună pentru creşterea economiei europene“, a precizat ambasadorul. Referindu-se la partea culturală, Harris s-a declarat un admirator al pieselor de teatru ale lui Eugen Ionescu şi a spus că Festivalul Shakespeare este un semn important al relaţiei sociale şi culturale între Marea Britanie şi Dolj.

Ministerul Afacerilor Europene trebuia înființat mai devreme 

La rândul său, prefectul a spus că o problemă mare în accesarea fondurilor europene a fost lipsa informaţiei. „Eu i-am spus că noi am fost deficitari la diseminarea informaţiei. Acces la informaţie a avut doar cel care, întâmplător, s-a întâlnit cu cineva şi a aflat de o anumită măsură care era în curs de aplicare sau a umblat prea mult pentru a afla ce posibilităţi are. Acum lucrăm la o multiplicare a informaţiei la toţi cei interesaţi şi la îmbunătăţirea atitudinii faţă de solicitant. Poate că Ministerul Afacerilor Europene trebuia înfiinţat mai demult şi cred că nu se va mai pune problema ca, indiferent de eforturile pe care le depui la nivel local, să se blocheze undeva, pe sus, la un anumit nivel“, a declarat Giugea. 

România este pregătită să adere la spaţiul Schengen

Întrebat de GdS dacă investitorii britanici vor veni în regiune în perioada următoare şi dacă sunt interesaţi să devină furnizori ai Ford, ambasadorul a răspuns diplomat, spunând că este o lipsă generală de bani pentru investiţii. „Marea Britanie este acum în topul investitorilor în Dolj, avem firma Cummings, a treia firmă străină în judeţ după cifra de afaceri, şi mă bucur că, în pofida crizei, Cummings continuă să se dezvolte. Sunt şi alte firme britanice acum în Dolj, care au rămas pe parcursul crizei. Evident, este un moment dificil acum pentru investiţii în general. Este o lipsă generală de bani în Europa pentru investiţii, dar eu am o perspectivă lungă, am un mandat de patru ani. În privinţa Ford, depinde de planul Ford şi cum se dezvoltă fabrica, dar eu cred că acum este o realizare de succes“, a răspuns ambasadorul. Întrebat de GdS dacă România îndeplineşte, din punctul de vedere al Marii Britanii, condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen, Martin Harris a răspuns direct. „Marea Britanie consideră că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Marea Britanie nu este membru al zonei Schengen, dar pentru noi este important că România are o frontieră bine făcută şi că procesul de aderare a îmbunătăţit frontiera“, a spus el. 

Pământurile fertile şi forţa de muncă, atracţie pentru britanici

După ce a fost la prefectură, Harris s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a prezentat avantajele investiţionale ale judeţului: terenuri, podul de la Calafat, infrastructura rutieră, aeroportul. „De la Bucureşti la Piteşti este saturat de investiţii şi rămâne această zonă a noastră oltenească, Slatina, Craiova“, a declarat Prioteasa. Politicos, deschis şi interesat de orice detaliu referitor la Dolj, ambasadorul britanic a spus că regiunea este de interes pentru Marea Britanie în general. „Văd o perspectivă pozitivă în privinţa dezvoltării infrastructurii aici. Judeţul Dolj are multe avantaje pentru investitorii străini, are mult pământ productiv şi o forţă de muncă foarte productivă“, a rezumat el domeniile de interes ale investitorilor britanici.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII