12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColectarea selectivă, inaugurată la Craiova

Colectarea selectivă, inaugurată la Craiova

Până în 2014, ţara noastră trebuie să ajungă la colectarea selectivă a 15% din deşeuri, iar până în 2020 la aproximativ 50%, în condiţiile în care în prezent în România se colectează selectiv doar 1% din deşeurile reciclabile

Primăria Craiova a inaugurat oficial ieri sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, realizat în baza parteneriatului dintre Eco-Rom Ambalaje şi SC Salubritate Craiova SRL. De fapt, imensele containere colorate puse gratuit la dispoziţia Salubrităţii craiovene de firma Eco-Rom Ambalaje au fost deja instalate în 15 locaţii din oraș şi se vor găsi de luna viitoare în 62 astfel de locaţii. Craiovenii va trebui să înveţe să se comporte ecologic şi să nu mai arunce deşeurile reciclabile la gunoi, ci separat, în containerele speciale, de unde vor fi preluate pentru reciclare. Containerul de culoare albastră este destinat deşeurilor de hârtie şi carton, cel galben – pentru plastic şi metal, iar cel verde – pentru sticle şi borcane.

„Dacă în altă parte se poate, trebuie să se poată şi la Craiova“

„În urmă cu aproape opt ani, când am ajuns primar, mi-am propus să transform Craiova în cel mai curat oraş din România. Am preluat oraşul cu 57 de zone în care gunoiul se arunca direct pe trotuar. De atunci am început să le facem educaţie craiovenilor, să le demonstrăm că putem să trăim într-un oraş civilizat, curat. Dar vrem mai mult, iar astăzi (ieri – n.r.) vom face un nou pas, prin colectarea selectivă a deşeurilor. Dacă în altă parte se poate, trebuie să se poată şi la Craiova“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Antonie Solomon. „Am semnat un protocol cu firma Eco-Rom Ambalaje, care ne-a pus deja la dispoziţie containerele, ce au fost deja amplasate în 15 locaţii din oraş şi urmează să acopere 62 de locaţii. Am observat cu plăcută surprindere că unele dintre aceste containere sunt încărcate pe jumătate, iar altele sunt chiar aproape pline, ceea ce înseamnă că o parte din concitadinii noştri au înţeles mesajul şi ştiu ce au de făcut“, a explicat Flavius Sirop, director general al SC Salubritate Craiova SRL. „Nu spun că acest parteneriat va fi de lungă durată, ci va fi permanent. Vom acoperi 20-25% din Craiova prin aceste 62 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor, deservind prin acest sistem circa 70.000 de locuitori. După un calendar convenit cu partenerii noştri – Primăria şi SC Salubritate Craiova – ne propunem să extindem colectarea selectivă în întreg municipiul Craiova“, a menţionat, la rândul său, Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje.

Containere gratis, plus bonificaţie

Parteneriatul dintre Primăria Craiova, SC Salubritate Craiova şi Eco-Rom Ambalaje presupune, de fapt, colectarea selectivă a ambalajelor în vederea reciclării acestora. Eco-Rom a pus gratuit la dispoziţia Salubrităţii circa 150 de containere de 2,5 mc, pentru a fi instalate în anumite zone din Craiova. Deşeurile colectate în aceste containere urmează să fie vândute către companii care reciclează aceste tipuri de materiale. Decizia privind alegerea operatorului de reciclare aparţine exclusiv operatorului de salubritate. „Pe baza raportărilor operatorului de salubritate cu privire la cantităţile colectate selectiv în fiecare lună, acesta primeşte şi o bonificaţie financiară pentru munca depusă. Pentru că veniturile obţinute de operatorul de salubritate din vânzarea deşeurilor colectate nu acoperă toate cheltuielile de colectare selectivă, noi venim şi acoperim exact această diferenţă“, explică directorul Eco-Rom. Containerele  şi banii nu sunt primiţi degeaba, ci în baza unor criterii de performanţă, deci a unor cantităţi minime de deşeuri reciclabile pe care Salubritatea s-a angajat să le colecteze. „Această firmă este o societate pe acţiuni care nu câştigă nimic din aceste activităţi. Dimpotrivă, asigură acele containere, plus materialele promoţionale“, a precizat primarul Solomon. „Acesta este viitorul. Nu putem să umplem la nesfârşit acele gropi ecologice, să aruncăm atâta materie primă pe apa sâmbetei, ci trebuie să reintroducem în sistem toate deşeurile reciclabile. Există şi constrângeri internaţionale: Până în 2014, România trebuie să ajungă la colectarea selectivă a 15% din deşeuri, iar până în 2020 la aproximativ 50%, în condiţiile în care în prezent în România se colectează selectiv doar 1% din aceste deşeuri reciclabile. Însă, ăsta e drumul firesc pe care trebuie să apucăm. Dacă nu vom atinge aceste ţinte, ţara noastră riscă sancţiuni drastice“, a spus Flavius Sirop, directorul general al Salubrităţii, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute ieri la Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII