17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApicultura, o afacere în devenire

Apicultura, o afacere în devenire

Apicultorii din Dolj şi Vâlcea primesc consultanţă pentru dezvoltarea unei afaceri. Ei vor învăţa intensiv cum să managerieze afacerea şi să-şi facă publicitate.

În judeţul Dolj, 56 de apicultori beneficiază de instruire şi suport în cadrul proiectului „Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural“, derulat de Organizaţia World Vision (WV) Romania, în perioada 2010-2011. Proiectul urmăreşte stimularea fermierilor din mediul rural de a practica apicultura la un nivel eficient şi competitiv, astfel încât aceasta să devină o activitate economică generatoare de venit şi o alternativă viabilă la agricultura de subzistenţă. El se implementează în patru judeţe ale ţării (Dolj, Vâlcea, Iaşi şi Vaslui), ţintă fiind circa 250 de apicultori. Specialiştii spun că apicultura este încă puţin dezvoltată în ţara noastră, deşi România are un potenţial melifer uriaş. „România se află în rândul ţărilor cu cel mai ridicat potenţial melifer din Europa. Cu toate acestea, apicultura are un caracter de subzistenţă şi semisubzistenţă. Un studiu de piaţă derulat de WV în 2010 arată că preţul mediu pe care apicultorii îl obţin pe kilogramul de miere este de 2,7 ori mai mic decât preţul pe care îl obţin marii retaileri pe acelaşi kilogram. Aceste decalaje sunt cauzate în principal de faptul că apicultorii nu investesc în imagine, promovare, marketing, ambalare etc., dar şi de faptul că au o putere scăzută de negociere în raport cu marii retaileri“, a spus Romeo Pătrăşcoiu, managerul proiectului.
În judeţul Dolj, WV acordă consiliere apicultorilor din Vârvoru de Jos, Bucovăţ şi Argetoaia. Apicultorii urmează un program intensiv de instruire în legătură cu managementul şi marketingul unei asemenea afaceri şi vor fi informaţi în ceeea ce legislaţia în domeniu şi fondurile care vor fi accesate. WV va acorda şi finanţări de câte 3.000 de dolari pentru proiectele viabile. În cursul acestei luni, apicultorii doljeni au participat la un schimb de experienţă în Bosnia şi Herţegovina. „Am fost impresionat de forma de organizare din această ţară. În Bosnia şi Herţegovina, mierea nu se exportă, ci se consumă pe plan intern. Eu am început apicultura dintr-o întâmplare: am descoperit un roi de albine. Acum am 40 de familii“, a spus Ştefan Chirilă, apicultor din Vârvoru de Jos. Statisticile în domeniul consumului de miere plasează România pe ultimele locuri din Europa, cu o medie de 400 grame/an/cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 600 grame/an/cap de locuitor. În unele ţări, cum sunt Germania sau Grecia, consumul ajunge şi la 1,5 kg/an/cap de locuitor.
• Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII