16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞedinţă extraordinară pentru modificat proiecte

Şedinţă extraordinară pentru modificat proiecte

Consiliul Local Craiova este chemat să voteze transformarea unui ştrand de zece milioane de euro într-un parc acvatic
de 20 de milioane de euro

Consiliul Local Craiova este convocat astăzi, de primarul Antonie Solomon, în şedinţă extraordinară, pentru a aduce modificări la câteva hotărâri mai vechi, privind proiecte cu bani europeni aflate în fază de implementare. Concret, este vorba despre Craiova Water Park şi de reabilitarea centrului istoric al municipiului.

De la ştrand la Water Park

Consilierii locali ar trebui să-şi dea astăzi votul pentru modalitatea în care ştrandul de zece milioane de euro din Lunca Jiului, aşa cum a fost plănuit în 2008, s-a prefăcut într-un parc acvatic de 20 de milioane de euro. Spectaculoasa transformare porneşte de la un studiu de fezabilitate făcut în anul 2008, la solicitarea municipalităţii. Investiţia, intitulată „Amenajare ştrand în Parcul Lunca Jiului“, urma să aibă o valoare totală de 42.298.520 de lei (inclusiv TVA), adică 10.743.310 euro (la un curs de 3,9372 lei/euro), din care 25.544.920 de lei pentru construcţii şi montaj, şi trebuia realizată în 13 luni. „Ulterior aprobării proiectului și contractării finanţării rambursabile, pe 30 octombrie 2009 a fost publicat Ghidul solicitantului pentru Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, apărând astfel oportunitatea obţinerii unei finanţări nerambursabile în proporţie de 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Ca urmare, a fost solicitată refacerea studiului de fezabilitate, ţinând cont de necesitatea creării unei infrastructuri moderne de agrement, cu o arhitectură adecvată care să ducă la creşterea potenţialului turistic al municipiului. Proiectul a fost regândit, având o nouă abordare, aceea de parc de agrement acvatic, în acest sens fiind necesare schimbări atât a intervenţiilor propuse prin proiect (clădire pentru bazine acoperite, spaţii de relaxare, jocuri de apă etc.), cât şi a titlului proiectului“, se arată în Raportul justificativ, întocmit de Direcţia Elaborare şi Implementare Proiecte şi aprobat de primarul Solomon. Aşa se face că, după doi ani, ştrandul s-a transformat în megalomanicul „Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului“, intitulat pompos „Craiova Water Park“. În condiţiile în care valoarea de referinţă a euro a crescut cu mai puţin de 9% – ajungând la 4,2912 lei/euro, investiţia a fost umflată spectaculos la mai mult decât dublul sumei iniţiale, ajungând la 86.056.279,36 lei (adică 20.054.129,23 euro), din care 58.423.163,51 lei reprezintă construcţii şi montaj, iar durata de execuţie s-a prelungit la 32 de luni. Aceste valori ar trebui să fie votate astăzi de Consiliul Local Craiova.

Bazarul Craiovei, proprietate privată

Dacă la Water Park s-a dublat valoarea stabilită iniţial pentru ceea ce trebuia să fie doar un ştrand, la reabilitarea centrului istoric al municipiului valoarea a scăzut consistent. Pe 11 februarie 2010, legislativul craiovean a aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor la investiţia „Amenajare şi revitalizare Centrul Istoric din municipiul Craiova“. Valoarea totală a investiţiei ajungea la 80.893.240 de lei (inclusiv TVA), adică 18.958.700 de euro, la un curs de 4,2668 lei/euro. Agenţia de Dezvoltare Regională SV Oltenia a declarat însă proiectul neeligibil, pe motiv că pentru o parte din suprafeţele de teren nu existau documente care să ateste dreptul de proprietate. Drept urmare, proiectul a fost retras şi refăcut potrivit suprafeţelor din extrasele de carte funciară. De asemenea, a fost exclus din proiect Bazarul Craiovei, care este proprietate privată. În urma refacerii documentaţiei, noua valoare a investiţiei, supusă astăzi atenţiei Consiliului Local Craiova, este de 76.073.578 de lei, adică 17.797.031 de euro, la o valoare de 4,2717 lei/euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII