21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFumătorii români, un caz particular printre europeni

Fumătorii români, un caz particular printre europeni

Campania antifumat este una dintre favoritele comisarului european pentru sănătate, maltezul John Dalli, ale cărui propuneri pentru înăsprirea regulilor europene antitutun au adunat peste 85.000 de comentarii, un record pe site-ul Comisiei Europene. Cea mai comentată a fost cea a introducerii obligatorii în toate țările UE a fotografiilor șocante pe pachetele de țigări, cele care avertizează în privința efectelor nocive ale fumatului. Mai mult, s-a propus ca 80% din suprafața pachetului să fie acoperită cu astfel de imagini.

Fumătorii români
au dorință,
dar n-au voință

România este a doua țară europeană care a introdus această obligativitate, încă din 2008. Cerința este obligatorie în doar alte cinci țări europene. Dovezile științifice privind eficiența acestor imagini sunt încă neconcludente, dar situația României oferă un caz particular foarte interesant. Deși România se numără printre țările europene cu cea mai severă legislație referitoare la politicile antifumat, statisticile spun că 30% dintre români sunt fumători (puțin peste media europeană de 29%). Dar aceste cifre pot fi înșelătoare. România stă atât de bine nu pentru că fumătorii sunt convinși să se lase prin campaniile antifumat, ci pentru că mulți români nu s-au apucat de fumat niciodată: 58%, locul trei printre țările UE. Dacă privim spre cifrele care pot indica cât de bine sunt aplicate în România măsurile antifumat, vom avea o surpriză: românii sunt pe ultimul loc în Europa ca număr al celor care au reușit să renunțe la fumat. Asta, deși fumătorii români se numără printre europenii cei mai dornici de a renunța la țigări (locul 6 în UE). La prima vedere, concluzia este că fumătorii români vor, dar nu au suficientă voință să se lase. Dar și de această dată, aparențele înșală. Comisarul european pentru sănătăte, John Dalli, a analizat pentru HotNews.ro situația particulară a României: „Nu putem trata superficial aceste date. Sunt mulți alţi factori care sunt implicați în a-i convinge pe oameni să nu fumeze. Imaginile de pe pachete nu sunt singurul factor care influențează fumatul. Scăderea numărului fumătorilor va veni ca urmare a efectului colectiv al ambalării uniformizate, al acestor imagini și al îndepărtării aromelor din țigări“. Așadar, aceste imagini funcționează în cazul celor care nu au început încă să fumeze, având un efect preventiv în rândul tinerilor. Dar ele sunt insuficiente și ineficiente în cazul fumătorilor care încearcă să se lase. România este printre țările europene cu cel mai scăzut număr de tineri fumători până în 25 de ani, iar cifrele în cazul fumătorilor adolescenți se situează în media europeană. De altfel, Institutul Național al Cancerului din Franța a constatat că în nici una dintre țările unde aceste imagini sunt obligatorii nu s-a înregistrat o creștere a fumătorilor tineri.

Comisia Europeană își schimbă abordarea în privința campaniilor antifumat

Subtila diferență a fost sesizată de Comisia Europeană, care a lansat în această vară o campanie ce schimbă complet modul de abordare al celor care doresc să se lase de fumat. Campania pune la dispoziția fumătorilor o platforma digitală, iCoach, care oferă indicații și un program personalizat celor care doresc să se lase de fumat. „Decât să facem o campanie prin care să-i convingem pe oameni că, dacă fumezi, te îmbolnăvești, vrem să subliniem că, dacă nu fumezi, atunci vei avea o viață mai bună. Un mesaj pozitiv e mai eficient decât să predicăm cât de rău e fumatul“, a explicat John Dalli.
Desigur că această platformă este necesară, dar nu suficientă. Referindu-se la situația particulară a României, comisarul european John Dalli a criticat, cu diplomație, eficiența aplicării măsurilor antifumat în România: „E drept că trebuie să ai voință să te lași de fumat, dar e nevoie și de sprijin din partea autorităților“. Fumătorii români sunt printre europenii care apelează cel mai rar la ajutor pentru a se lăsa, atât în privința folosirii gumei sau a plasturelui cu nicotină, cât și în cea a solicitării de sprijin specializat din partea medicului. Cauzele acestui tip de atitudine trebuie căutate nu doar în mentalitatea românească, ci și în pasivitatea autorităților. Dar una peste alta, Comisia Europeană a declarat război țigărilor. Referindu-se la viitoarea Directivă Europeană din domeniu, comisarul John Dalli precizează că „în acest moment finalizăm propunerea noastră pentru o nouă directivă în domeniul fumatului. Dorim să ne concentrăm pe informațiile de pe pachete, pe atractivitatea țigărilor și pe disponibilitatea lor. Vrem și să eliminăm aromele din țigări. Trebuie să contracarăm acțiunile industriei tutunului, care încearcă să facă țigările mai atractive“. Se pare că momentul în care pachetul de țigări va fi acoperit în întregime cu imaginea unui plămân metastazat nu este departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII