16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştirti

Satul românesc, sat european
Cea de-a 22 ediţie a simpozionului „Satul românesc, sat european“ are loc în perioada 16-18 septembrie la Arcani şi Baia de Fier. Simpozionul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, în colaborare cu alte instituţii din judeţ. La simpozion participă sociologi, etnologi şi antropologi din Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Olt şi Gorj, care sunt martorii unor importante lansări de carte. „Am organizat simpozionul în două locaţii tocmai pentru a uni zona de sub munte cu cea de deal. La Arcani, are loc sâmbătă şi întâlnirea fiilor satului, un moment important pentru cei din comunitatea de acolo. Sunt două zone culturale importante. Toate manifestările din cadrul simpozionului sunt însoţite de lansări de carte foarte importantă. Una dintre cele mai interesante apariţii editoriale este cartea universitarului Popescu Brădiceni, „Ritualul morţii şi al înmormântării în Gorj“. Este singurul studiu aprofundat al acestui subiect“, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Duminică, la Baia de Fier, are loc şi Festivalul interjudeţean de folclor pastoral „Coborâtul oilor de la munte“. Potrivit lui Ion Cepoi, la festival participă 12 ansambluri folclorice pastorale din Sibiu, Vâlcea, Olt şi Gorj.
• Mihaela Floroiu

2.000 de lei, indemnizaţie de şomaj
Un gorjean încasează lunar un ajutor de şomaj în valoare de 2.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, bărbatul a fost trimis în şomaj de Distrigaz Sud. În plată se mai află o persoană care ia 1.600 de lei lunar indemnizaţie de şomaj, alt gorjean încasează 1.500 de lei lunar şi un altul – 1.300 de lei. Cinci gorjeni primesc ajutor de şomaj în valoare de 1.000 de lei pe lună. Cel mai mic ajutor de şomaj din Gorj este primit de absolvenţii de liceu, 250 de lei pe lună, timp de o jumătate de an.
• Mihaela Floroiu

Apă de la Vâja pentru Târgu Jiu
Aparegio Gorj a reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile locale din Runcu, în ceea ce priveşte reparaţiile la conducta de alimentare cu apă din sursa Vâja. Conducta trece pe sub un drum comunal recent asfaltat şi a fost necesară tăierea asfaltului pe o anumită porţiune pentru efectuarea de reparaţii, conducta nemaifiind folosită de aproape patru ani. Iniţial, conducerea Primăriei Runcu s-a opus spargerii drumului reabilitat din fonduri europene, însă, în cele din urmă, s-a ajuns la un compromis. Potrivit directorului Aparegio Gorj, Ion Popescu, reparaţiile au fost finalizate, iar conducta a fost curăţată, astfel încât să poată fi folosită în condiţii normale. În ciuda scăderii nivelului apei la sursele de suprafaţă, directorul Ion Popescu a precizat că folosirea sursei de la Vâja va contribui la creşterea presiunii apei la robinetele din Târgu Jiu.    
• Eugen Măruţă

Le-a ars casa în timp ce erau la înmormântare
Secţia de Pompieri Turceni a intervenit joi după-amiază, cu un echipaj, sprijinit de cinci pompieri voluntari ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) Ţânţăreni, în comuna Ţânţăreni, sat Floreşti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea Mariei O. În timp ce membrii familiei erau la înmormântarea unei rude, cei rămaşi acasă să pregătească mâncarea pentru pomană au anunţat pompierii despre incendiu. Intervenţia rapidă a pompierilor militari a limitat extinderea focului la întreaga casă. Au ars acoperişul casei pe o suprafaţă de circa 70 mp, obiecte de mobilier, articole vestimentare. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit apărut la un conductor electric defect. Intervenţia a durat aproximativ două ore şi 45 de minute.
• Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS