12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestiţie inaugurată la CE Turceni

Investiţie inaugurată la CE Turceni

Cea mai mare investiţie pe mediu din România a fost inaugurată vineri, la Complexul Energetic Turceni. Au fost puse în funcţiune instalaţiile de desulfurare la grupurile energetice numerele 4 şi 5. Conducerea unităţii a invitat la eveniment aproximativ 200 de personalităţi atât din străinătate, cât şi din ţară, printre care premierul Emil Boc, ministrul economiei, Ion Ariton, dar şi pe Laszlo Borbely. Nici unul dintre aceștia nu a onorat însă, din diverse motive, invitaţia reprezentanţilor CE Turceni. La festivitate au fost prezente autorităţile locale, un reprezentant al Ministerului Economiei, respectiv secretarul de stat Claudiu Stafie, precum şi ambasadorul Japoniei în România şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. După ce a fost tăiată panglica şi au fost ascultate discursurile pregătite de gazde şi de oaspeţi, participanţii la eveniment au vizitat termocentrala de la Complexul Energetic Turceni.

Investiţie cu finanţare japoneză

Proiectul de reducere a poluării la Termocentrala Turceni, respectiv de montare a patru instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere la grupurile energetice nr. 3, 4, 5 și 6 a demarat în noiembrie 2003 cu Studiul de Asistenţă Specială pentru Formare Proiect – SAPROF necesar proiectării şi planificării construcţiei. Studiul de Fezabilitate şi Documentaţia de Finanţare au fost realizate, în 2004, de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE Bucureşti. În martie 2005, a fost încheiat acordul de împrumut, în valoare de peste 220 de milioane de euro, cu Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională – JBIC, care a asigurat o mare parte din finanţarea acestui proiect, restul fiind suportat din surse proprii. În februarie 2008, a fost semnat contractul de execuţie cu firma austriacă Austrian Energy & Environment& Co KG – AE&E, în calitate de contractor general pentru executarea acestui proiect.

Reducerea semnificativă a noxelor

Sistemul de desulfurare implementat la Turceni este de tip umed, utilizând ca substanţă absorbantă calcarul şi rezultând ca produs secundar din procesul de reţinere a dioxidului de sulf, ghipsul ce poate fi folosit ca materie primă în fabricile de ciment. Prin această nouă investiţie există premisa creării unor noi locuri de muncă în zonă, având în vedere ghipsul rezultat în urma reducerii concentraţiei de oxizi de sulf prin acest procedeu al desulfurării. Proiectul de reducere a poluării la Electrocentrala Turceni, respectiv de montare a patru instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere la grupurile energetice 3, 4, 5 şi 6, are ca efect reducerea concentraţiei de oxizi de sulf de la 4000 mg/Nmc sub limita admisă de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc. „În România, doar Complexul Energetic Rovinari mai are un asemenea sistem de desulfurare. Până acum, au fost finalizate lucrările la grupurile 4 şi 5, urmând ca până în 2013 să fie terminate şi la celelalte două grupuri. După cum a declarat conducerea complexului, instalaţia este deja funcţională, următorul grup la care o să se finalizeze lucrările fiind cel cu numărul 3, în noiembrie anul acesta, până în 2013 urmând să fie terminată investiţia şi la blocul numărul 6“, a declarat Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII