10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Bizarerii CIA

Agenția Centrală de Informații (Central Intelligence Agency – CIA) este cunoscută pentru faptul că de-a lungul timpului a desfăşurat experimente care de multe ori par desprinse din filmele SF: spionaj psihic, implanturi neurale la rechini, delfini ucigaşi şi alte proiecte secrete, care păreau să fie la ordinea zilei în timpul Războiului Rece, relatează www.ditadifulmine.com.
Specialiştii CIA îşi continuă experimentele şi în zilele noastre, însă, cu siguranţă, mai avem mult de aşteptat până când ni se va permite să ştim ce se întâmplă cu adevărat în laboratoarele CIA. Între timp însă, în ultimii ani au fost desecretizate anumite fascicule care se referă la experimente realizate între anii ‘50 şi ‘70, unele dintre acestea fiind mai mult decât ciudate. Un exemplu este aşa-numita „pisică spion“. În jurul anilor 60, specialiştii CIA erau atât de convinşi de talentul de spion al pisicilor încât au investit nu mai puţin de 20 de milioane de dolari în proiectul „Acoustic Kitty“. Proiectul prevedea instalarea unui microfon în urechea pisicii, a unei baterii în torace şi unei antene de-a lungul coloanei vertebrale. În acest fel, americanii doreau să îi spioneze pe comuniştii ruşi, trimiţând pisicile să spioneze pe străzi şi prin ambasadele americane. De remarcat că planul a fost pus în practică. La început, totul părea să funcţioneze ca la carte, până când prima pisică trimisă în misiune a fost călcată de un taxi, astfel că proiectul a fost abandonat la scurt timp după aceea.
Una dintre cele mai cunoscute operaţiuni secrete ale CIA este fără îndoială operaţiunea „Mockbird“. În timpul anilor ‘50, 3.000 de agenţi CIA au încercat să obţină controlul asupra presei, selecţionând grupuri de jurnalişti şi folosind ziarele pentru a filtra informaţiile aduse la cunoştinţa opiniei publice. Ziarele implicate au fost New York Times, Newsweek, Time Magazine şi alte 25 de jurnale cu tiraj naţional. Operaţiunea a fost descoperită de un grup de reporteri independenţi.

Misiuni secrete
 
Alt proiect aparent absurd a apărut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când B.F. Skinner, specialist în psihologie comportamentală, a fost mandatat de guvernul american să încerce să dreseze porumbei pentru a fi folosiţi ca sistem de ghidare pentru rachete. Skinner a pus o serie de porumbei, antrenaţi special, înăuntrul rachetelor. Păsările erau antrenate să recunoască ţinta rachetei şi, în cazul în care proiectilul devia, să lovească ecranul cu ciocul până când racheta revenea la cursul normal.
Un alt proiect care merită menţionat este operaţiunea „Midnight Climax“. Aceasta consta în încercări ilegale de a testa posibilitatea folosirii anumitor droguri prin administrarea acestora unor cetăţeni care nu bănuiau nimic. Practic, procedura era următoarea: mai multe prostituate ademeneau tineri într-un fel de case laborator, unde li se serveau băuturi ce conţineau LSD sau alte droguri, după care erau duşi în camere cu oglinzi speciale prin care li se putea observa comportamentul. Majoritatea documentelor legate de „Midnight Climax“ au fost distruse, dar câteva au supravieţuit, fiind scoase la lumină în anii ‘70 de New York Times.
Din lista misiunilor speciale ale CIA nu putea lipsi aşa-numitul proiect Stargate, în care guvernul american a investit peste 20 de milioane de dolari. Proiectul includea diferite experimente şi investigaţii psihedelice întreprinse de Guvernul SUA între anii ‘70 şi ‘90. Unul dintre obiectivele proiectului era de a investiga probabilitatea ştiinţifică a „vederii la distanţă“, care reprezintă capacitatea psihică de a fi martor al unor evenimente care au loc la mare depărtare. De asemenea, programul a investigat şi abilităţi psihice precum ieşirea din corp, premoniţiile şi clarviziunea. Deşi unii dintre participanţi afirmă că au prezis corect evenimente majore, precum atacuri militare sau situaţii în care erau implicaţi ostatici, 80 la sută dintre premoniţii s-au demonstrat eronate, iar în 1995 CIA a renunţat definitiv la proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII