17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii învaţă la grămadă

Elevii învaţă la grămadă

Învăţământul simultan cuprinde cu fiecare an sute de şcoli, toate din mediul rural, din cauza scăderii efectivelor de elevi

Efectivul de elevi din Olt scade cu fiecare an, profesorii tremură de teamă că-şi vor pierde posturile, iar predarea în regim simultan, cel puţin în nordul judeţului Olt, aproape s-a generalizat. Situaţia cea mai gravă se înregistrează la ciclul primar, unde în 87 de unităţi de învăţământ se va preda în anul şcolar 2011 – 2012 în regim simultan. Dintre aceste unităţi şcolare, şi mai grav, în 30 va exista un singur învăţător pentru elevii din clasele I – IV, în 45 de unități elevii de clasa I vor învăţa cu cei de clasa a III-a, iar cei din clasa a II-a cu cei din clasa a IV-a, iar în 12 şcoli vor funcţiona câte trei clase pe acest ciclu. La gimnaziu rămân pentru acest an şcolar 20 de unităţi de învăţământ care au, pentru V-VIII, câte două sau trei clase. Vestea bună, spun oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, este că numărul a scăzut, de la 30 de şcoli anul trecut la 20 anul acesta, vestea rea este că s-au desfiinţat şcoli, iar elevii vor fi puşi pe drumuri pentru a ajunge la cea mai apropiată unitate de învăţământ unde fiecare clasă are profesorii şi întregul timp rezervat, conform programei.

Şcolile din nordul judeţului, supuse depopulării

Localităţile din zona de nord a judeţului sunt cele mai afectate de scăderea numărului de elevi. Sate întregi sunt îmbătrânite, iar puţinii tineri care au rămas îşi duc şi ei, cu eforturi deosebite, copiii să înveţe la Scorniceşti sau chiar în judeţele vecine, Vâlcea şi Argeş. În şcoli precum cele din Jitaru, Bărăştii de Vede, Coloneşti, Făgeţelu, Leleasca, Oporelu, Optaşi, Priseaca, Alunişu, Tătuleşti, Topana, Comăniţa, Dienci se învaţă de ani de zile sau s-a ajuns la predarea simultană când efectiv nu s-a mai putut obţine nici cu eforturi înfiinţarea de clase de sine stătătoare, chiar şi cu numărul minim de elevi (12 după legea intrată în vigoare la începutul acestui an, 10 după vechea lege). Acelaşi fenomen începe să se manifeste în zona Balş (Baldovineşti, Dobreţu, Voineasa), sau în comune ca Icoana sau Nicolae Titulescu.

33 de şcoli desfiinţate în ultimii patru ani

Dacă aspiranţii la un post de profesor se gândesc oricum că intră într-un sistem plătit prost, în ultimii ani li s-au micşorat şi şansele de a primi catedră, din 2007 şi până acum hotărându-se desfiinţarea a 33 de şcoli (unitate de învăţământ cu personalitate juridică sau structură). Anul şcolar 2010 – 2011 a fost rău, când pe 16 unităţi s-a pus lacătul – nouă grădiniţe şi şapte şcoli primare. Din această toamnă sunt închise alte nouă: Grădiniţa cu program normal Priseaca (Vulpeni), Şcoala cu clasele I – IV Bârseşti (Viespeşti – Sprâncenata), Grădiniţa cu program normal Tufeni Vale (Tufeni), Grădiniţa cu program normal Bobu (Osica de Jos), Grădiniţa cu program normal nr. 15 Slatina, Grădiniţa cu program normal Şotânga (Seaca), Grădiniţa cu program normal Enoşeşti (Piatra-Olt), Grădiniţa cu program normal Bătăreni (Coloneşti), Şcoala cu clasele I – IV Uria (Viespeşti – Sprâncenata). Statistica existentă la nivelul ISJ Olt demonstrează clar că efectivele de elevi vor scădea şi în anii următori, chiar dacă se înregistrează variaţii pe cicluri de învăţământ.
„Învăţământul simultan nu este de dorit. E preferabil să-i cuprindem într-o formă de învăţământ. Oricum, foarte puţini elevi de la clasele cu predare simultană au picat examenele naţionale. Cred că multe valori ale României s-au ridicat în trecut din şcoli unde au învăţat la clase cu astfel de predare“, a comentat inspectorul şcolar general, prof. Mariana Gheorghe.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS