22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalubritatea pune pază la gunoaie

Salubritatea pune pază la gunoaie

Locurile din Craiova afectate de depozitarea necontrolată a gunoiului vor fi supravegheate, pentru a fi depistaţi şi amendaţi cei care aruncă la întâmplare resturile menajere

SC Salubritate Craiova SRL a întocmit o listă cu 30 de puncte din oraş unde gunoiul este depozitat la voia întâmplării şi a cerut sprijinul Poliţiei Locale pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei care aruncă resturile menajere în alte locuri decât cele special amenajate. „Noi mergem şi ridicăm gunoiul lăsat de oameni, dar până nu-i depistăm pe cei care fac mizerie nu vom reuşi niciodată să îndreptăm lucrurile. Există agenţi constatatori în subordinea primăriei, dar ei nu au prea multă putere, de aceea am cerut sprijinul Poliţiei Locale. Le‑am şi trimis o adresă cu cele 30 de locuri în care se depozitează necontrolat gunoiul, pentru a le supraveghea“, a precizat Flavius Sirop, directorul SC Salubritate Craiova.
Printre locurile de pe listă se regăsesc strada Constantin Lecca, intersecţia străzilor Câmpia Islaz şi Elena Teodorini, bulevardul 1 Mai, staţia Peco dezafectată din Romaneşti, strada Fântâna Popova, stadionul „Ion Oblemenco“ şi intersecţia Râului cu Popoveni. Ultima este considerată zona cea mai afectată de gunoaie din tot oraşul. „Numai în primăvară s-au cărat de acolo zeci de tone de deşeuri menajere, dar gunoaiele s-au făcut la loc. De asta e nevoie de verificări permanente“, a explicat Sirop. Conform Hotărârii CL nr. 319/2009, modificată în iunie 2011, pentru aruncarea gunoiului în alte locuri decât cele special amenajate, amenzile sunt de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 2.500 de lei pentru societăţi. Poliţia Locală a aplicat însă doar câteva sancţiuni în acest caz, pentru că făptuitorul trebuie prins în flagrant.  
 
Acţiunea din Romaneşti, fără prea mult efect
 
Pentru a scăpa de gunoiul aruncat la întâmplare în cartierul Romaneşti, cei de la Salubritate au demarat şi o campanie de colectare a resturilor menajere de pe strada Fântâna Popova şi de verificare a locuitorilor din zonă, în vederea depistării celor care nu au contract cu societatea. Rezultatul nu a fost cel aşteptat, toţi cei controlaţi având contracte cu Salubritatea. „Cei pe care i-am verificat au fost în regulă, aveau contracte încheiate cu noi, iar alţii erau plecaţi din ţară. Asta înseamnă că altcineva aruncă gunoiul acolo. Probabil vin cu căruţele din alte părţi, găsesc o zonă mai ferită şi depozitează acolo resturile. Aşa că supravegherea şi paza ar fi cele mai bune soluţii“, a mai spus directorul SC Salubritate Craiova.
Au existat însă şi situaţii când „prin bunăvoinţa oamenilor s-au găsit soluţii pentru a se scăpa de gunoi“. „Pe strada Constantin Lecca am pus un container într-o curte, pentru care se plăteşte taxă, iar oamenii vin şi aruncă gunoiul acolo“, a explicat Flavius Sirop. Nu la fel stau lucrurile la căminul din spatele Sălii Polivalente, unde se aruncă în continuare gunoiul la întâmplare, chiar dacă acolo există un container pentru depozitare. „În zona stadionului «Ion Oblemenco» am avut multe reclamaţii legate de gunoiul aruncat de cei de la căminul de nefamilişti. La solicitarea Gărzii de Mediu am pus acolo şi un tomberon, pe cheltuiala societăţii, însă mai mereu îl ridicăm pe jumătate gol, în timp ce în jurul lui sunt mormane de gunoaie“, a mai menţionat Sirop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII