22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova n-are bani de terenuri

Primăria Craiova n-are bani de terenuri

Din lipsă de fonduri, municipalitatea a renunţat la achiziţionarea parcării făcute abuziv
pe o proprietate privată, sperând să facă rost de bani măcar pentru a cumpăra terenul necesar finalizării Polivalentei

Primăria Craiova a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a consiliului local proiectul de hotărâre privind achiziţionarea prin negociere directă a unui teren de 270 mp, situat pe strada Gârleşti, la nr. 22 B.
Somată de proprietari, municipalitatea va fi nevoită până la urmă să cumpere acest teren, după ce, în 2009, firma Delta ACM – cu care primăria avea contract – l-a asfaltat abuziv, amenajând pe el o parcare publică. Deocamdată, însă, bugetul nu permite o asemenea achiziţie.
„Proiectul de hotărâre a fost retras pentru că nu mai avem bani pentru a cumpăra acest teren“, a precizat viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.

Pentru Polivalentă se găsesc bani

În ciuda lipsei fondurilor, legislativul local a aprobat totuşi ieri achiziţionarea unui teren de 709 mp, situat în Craiova, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 21. Suprafaţa este necesară pentru finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă de către Compania Naţională de Investiţii. În perimetrul respectiv, potrivit proiectului, ar trebui să se afle o parte din parcarea Polivalentei, dar şi rezervorul de apă pentru incendii al aceleiaşi construcţii.
Terenul este deţinut în indiviziune de patru persoane – Alexandrina-Paula Neacşu, Ileana Popescu, avocatul Viorel Găină şi soţia lui, Floarea Găină. Aceştia au fost puşi în posesie de Primăria Craiova în anul 2007, în baza unei decizii pronunţate în 2006 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Abia pe 10 august 2011, reprezentanţii Direcţiei de Investiţii şi Servicii Publice din Primăria Craiova s-au prins însă că proiectul Polivalentei include şi o suprafaţă privată de 709 mp, pe care municipalitatea trebuie să o obţină de la proprietari.

Discuţii privind preţul

Cei patru coproprietari au încunoştiinţat deja primăria, cu trei săptămâni în urmă, că sunt de acord să vândă acest teren municipalităţii, la preţul de 400 euro/mp.
„Preţul va fi stabilit doar în baza unui raport de evaluare. Acum, noi supunem la vot doar intenţia de cumpărare“, a precizat în şedinţa de ieri consilierul Constatin Răducănoiu.
„De fapt, acest teren este afectat de utilitate publică, acolo fiind bazinul de apă pentru incendii al Polivalentei. Proprietarul nu poate să-i schimbe destinaţia, nu poate să facă nimic. Singura sa posibilitate este să ni-l vândă nouă, iar asta înseamnă din start că putem obţine un preţ mult mai scăzut decât cel al terenurilor din zonă“, a spus consilierul Bianca Predescu.
„Este mult prea devreme să discutăm despre preţ. Şi apoi, nu eu i-am pus în posesie pe proprietari chiar lângă peretele Sălii Polivalente, ci instanţa. Interesul Craiovei este însă terminarea Sălii Polivalente, astfel încât în februarie să o inaugurăm“, a precizat şi primarul Antonie Solomon.

Întrebări fără răspuns

Hotărârea privind achiziţionarea acestui teren a fost până la urmă adoptată de consilierii locali craioveni în unanimitate.
Au rămas fără răspuns întrebările adresate executivului local în şedinţa de ieri de către consilierul Marin Radu: „În primul rând, de ce nu s-a gândit nimeni până acum, de 15-16 ani încoace, că e nevoie şi de acest teren pentru reconstruirea Sălii Polivalente? În al doilea rând, aş vrea să ştiu de ce nu se procedează la expropriere pentru cauză de utilitate publică, plata către proprietar urmând să se facă ulterior?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII