17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCursuri gratuite pentru angajaţi

Cursuri gratuite pentru angajaţi

Angajaţii doljeni care vor să se recalifice vor putea participa la o serie de cursuri gratuite

Doljenii care vor să se recalifice în meserii precum electrician în construcţii sau sudor pot participa la o serie de cursuri gratuite. „Acestea se desfăşoară pe o perioadă de opt luni, din care trei luni – pregătire teoretică şi cinci luni – pregătire practică. Pe perioada celor trei luni de cursuri teoretice, participanții vor primi şi o subvenţie în valoare de 600 lei/lună“, a declarat Mircea Năstase, preşedintele Asociaţiei Culturale „Sebastian“, la lansarea proiectului „Calificare şi recalificare pentru viitor“, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007-2013 şi derulat de Asociaţia „Sebastian“ în parteneriat cu ARIES, filiala Dolj. 

Cursurile se adresează angajaţilor

În cadrul proiectului, a cărui valoare totală este de 1,976 milioane de lei, vor fi organizate cursuri de calificare/recalificare pentru 50 de persoane în meseria de sudor şi pentru 25 de persoane în cea de electrician în construcţii. La aceştia se vor adăuga 50 de persoane care vor beneficia de consiliere, orientare şi planificare profesională. „Pentru a participa la cursuri, cei interesaţi trebuie să fie deja angajaţi şi să nu aibă o calificare pentru meseria pentru care solicită să urmeze cursurile. Criteriile de la interviul pe baza căruia vor fi selectați candidații vor fi elaborate în perioada următoare de către un psiholog, împreună cu titularul de curs“, a precizat Mircea Năstase, managerul proiectului, care a explicat că înscrierea pentru cursul de sudor va începe la 1 octombrie şi va dura aproximativ două luni, astfel încât la 1 decembrie 2011 să demareze deja primul curs. Selectarea electricienilor se va face la sfârşitul lunii noiembrie, iar cursurile teoretice vor începe în martie 2012. „Cei interesaţi se vor putea înscrie atât prin telefon, fax, cât şi on line, pe site-ul dedicat proiectului ce va fi finalizat în maximum zece zile şi care va putea fi accesat de pe pagina www.asociatiaculturalasebastian.ro“, a adăugat Mircea Năstase. Vestea bună este că, deși nu vor putea participa la curs toţi cei interesaţi, aceştia vor primi suportul de curs.

Domenii deficitare pe piaţa muncii

Organizarea acestor cursuri vine în sprijinul actualei pieţe a forţei de muncă. „Mitul forţei de muncă ieftine şi de calitate s-a dus. Am ajuns deja la o etapă în care trebuie să formăm oameni pentru a putea să vină în sprijinul agenţilor economici şi al angajatorilor întrucât cei care s-au format înainte au plecat, au ieşit la pensie sau şi-au schimbat opţiunile de calificare“, a declarat Mircea Năstase. De altfel, ideea acestui proiect a pornit tocmai de la faptul că, recent, un angajator doljean care era interesat să încadreze în muncă un sudor nu a reuşit să selecteze decât o singură persoană din 30 de participanţi la interviu. În plus, există o serie de angajaţi care lucrează pe anumite posturi, având o calificare superioară. „Din cei 24 – 25 de electricieni, şapte sunt ingineri sau energeticieni pentru că nu există forţă de muncă calificată. Meseria de sudor nu poate fi practicată fără autorizaţie. Chiar dacă ai o calificare de sudor, nu poţi să lucrezi structuri metalice sudate fără autorizaţie ISCIR, care se eliberează în baza unui examen“, a precizat Victor Osiac, şeful de personal de la RECON, firma unde cursanţii îşi vor face practica.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU