8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi centre de permanenţă în Dolj

Noi centre de permanenţă în Dolj

În Dolj se înfiinţează noi centre de permanenţă, în condiţiile în care cele vechi nu şi-au primit integral finanţarea încă din luna aprilie

Numărul centrelor de permanenţă din judeţul Dolj a ajuns la şase odată cu înfiinţarea de la 1 august a unui astfel de centru şi în oraşul Bechet. „Acesta va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru Bechet şi două dintre localităţile limitrofe (Călăraşi şi Ostroveni), cu medici de familie din localităţile respective, în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Tot până la 1 august a fost reorganizată şi activitatea centrelor de permanenţă deja existente, din localităţile Amărăştii de Jos, Pleniţa, Sadova, Goicea şi Bulzeşti-Frăţila. Reprezentantul DSP Dolj a spus că urmează să fie dat în folosinţă, de la 1 septembrie, un nou centru de permanenţă în comuna Brabova, pentru localităţile Brabova, Botoşeşti-Paia, Pleşoi, Carpen, Cernăteşti, Gogoşu, Predeşti şi Seaca de Pădure şi un altul în comuna Ghidici, pentru localităţile Ghidici, Piscu Vechi, Poiana Mare şi Desa. De asemenea, se mai analizează posibilitatea înfiinţării unui centru de permanenţă în comuna Murgaşi. „Există un centru de permanenţă aproape, la Bulzeşti, însă accesul locuitorilor din Murgaşi aici este destul de greu, din cauza unui curs de apă“, a precizat Popescu.
Şase dintre cele nouă centre de permanenţă care vor funcţiona în final în judeţul Dolj au fost înfiinţate în cabinetele medicilor de familie şi doar două  (cele din Bechet şi Ghidici) îşi vor desfăşura activitatea în spaţii puse la dispoziţie de consiliile locale. Înfiinţarea de centre de permanenţă se face la cererea medicilor de familie.

Datoriile către medici sunt de 87.320 de lei

În timp ce autorităţile sanitare doljene anunţă înfiinţarea de noi centre de permanenţă, medicii de familie din unităţile vechi reclamă că nu şi-au mai primit banii integral încă din luna aprilie. Mai exact, medicii susţin că nu au fost achitate cheltuielile de administrare şi funcţionare a centrelor, pentru că nu au primit banii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Reprezentanţii CAS Dolj recunosc situaţia, dar spun că de vină este curtea de conturi.
„CAS Dolj a achitat sumele aferente serviciilor prestate de medici în centrele de permanenţă, nu au fost achitate cheltuielile de administrare şi funcţionare pentru lunile aprilie şi mai ca urmare a controlului Curţii de Conturi a României la nivelul CNAS, din luna mai 2011, când au fost transmise la CAS Dolj note de constatare, fiind invocate anumite articole din ordinul 1024/2008“, susţine Daniela Gheorghe, purtătoare de cuvânt la CAS Dolj.
Potrivit CAS Dolj, datoriile faţă de centrele de permanenţă se ridică la  87.320 lei şi vor fi achitate. „CAS Dolj a întreprins demersuri pentru soluţionarea situaţiei create şi achitarea sumei respective, considerând interpretarea curţii de conturi ca fiind eronată. Au fost înaintate două adrese la CNAS şi urmează ca, în cel mai scurt timp, să fie achitată suma restantă“, a precizat Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS