12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReciclarea peturilor, o afacere profitabilă

Reciclarea peturilor, o afacere profitabilă

Singura fabrică din România şi din estul Europei care colectează, dar şi reciclează profitabil peturi, cu capacitatea de producţie la Caracal, a strâns ieri responsabili din Ministerul Mediului, administraţiile locale, îmbuteliatori, firme de salubritate etc. pentru a discuta despre cât de puţin se colectează peturile, ce se întâmplă cu cele nerecuperate, cine sau dacă răspunde cineva pentru colectarea neselectivă
Doar o treime din totalul peturilor de pe piaţa din România, adică 40 din aproximativ 120.000 de tone anual, ajung la reciclare, diferenţa constituind-o peturile nerecuperate de la groapa de gunoi sau cele livrate la reciclatori de pe piaţa externă, s-a atras ieri atenţia în cadrul unui seminar-dezbatere propus de firma Esox Prodimpex SRL. Firma menţionată este singurul reciclator în sistem „bottle to bottle“ (sticla de plastic ajunge din ambalaj, gunoi, iar din gunoi, din nou ambalaj) din România şi din Europa de Est, după cum a declarat directorul executiv Alina Stăncescu-Firescu, pionierul introducerii pe piaţa românească a peturilor, în anii ’90. La punctul de lucru de la Caracal, unde în ultimii doi ani s-a adus înaltă tehnologie pentru transformarea deşeurilor în materie primă (granule) şi produs finit (peturi care sunt livrate îmbuteliatorilor, pe piaţa internă şi pe cea externă), se procesează lunar 1.000 de tone, iar din 2012 capacitatea va fi dublată, 90% din granulele produse fiind destinate exportului. Afacerea este profitabilă, a certificat ieri directorul Esox, firma înregistrând o cifră de afaceri de zece milioane de euro, din vânzarea granulelor (1.250-1.300 euro/tonă) şi a peturilor (500 euro/tonă). Cu toate acestea, doar 150 de caracaleni şi-au găsit aici de lucru, încă pe atât numărând structurile de colectare din teritoriu care aparţin firmei. Discuţia care a urmat vizitei în fabrică, vizită efectuată, în locul ministrului mediului – Laszlo Borbely, de secretarul de stat Marin Anton, a urmat alt parcurs, punându-se accentul pe faptul că din cauza necolectării peturilor transformate de consumatori în gunoi reciclatorul funcţionează mult sub capacitatea de producţie. De ce nu se colectează selectiv este discuţia care îi implică pe cetăţeni, pe responsabilii firmelor de salubritate, autorităţile locale care nu impun reguli stricte la colectarea gunoiului şi, nu în ultimul rând, pe responsabilii politici, care nu se preocupă să alinieze legislaţia românească la cea europeană şi să stipuleze clar în actele normative cine şi de ce este responsabil, dar şi cine şi ce sancţiuni aplică.
Secretarul de stat Marin Anton a dat asigurări că un proiect de lege în domeniul deşeurilor se află în linie dreaptă, fiind în discuţii la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, dar a amintit şi că, în prezent, se lucrează la bugetul pentru perioada 2014-2020 pe segmentul activităţilor de mediu, pe priorităţi, în concordanţă cu cerinţele europene. Din ce s-a făcut până acum este clar că în domeniul reciclării, numit ieri de mai multe ori „un act de educaţie şi cultură“, nu s-a propus ministerului nici măcar un proiect pentru cofinanţare din fondul european de mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII