16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePompierii, în luptă cu mentalitatea oamenilor

Pompierii, în luptă cu mentalitatea oamenilor

Inspectorul general al IGSU a prezentat problemele cu care se confruntă instituţiile la nivel
naţional şi a oferit soluţii pentru reducerea timpului de răspuns

Noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel-Sorin Lucaciu, a venit ieri la Craiova pentru a vedea dotările unităţii de aici şi problemele cu care se confruntă pompierii doljeni. Cu acest prilej, inspectorul general al IGSU a prezentat şi priorităţile instituţiei în raport cu cetăţenii. „An de an am câştigat încrederea oamenilor, acum e timpul să ne şi modernizăm. Noi asigurăm un serviciu care poate fi considerat scump, dar este necesar. Trebuie să regândim relaţia cu cetăţenii şi să oferim şanse egale fiecăruia“, a spus colonelul Lucaciu.
Acesta mizează pe ideea echilibrării judeţelor în ceea ce priveşte personalul ISU, chiar dacă în toate unităţile au existat disponibilizări. „Ştiu că nu poţi compara Constanţa cu Covasna, spre exemplu, dar am încercat să nu ne atingem de partea operativă, pentru a nu afecta structura de intervenţie în teritoriu. Când s-au format Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, singurul criteriu luat în seamă a fost populaţia judeţului, dar eu cred că sunt mult mai mulţi factori care trebuie luaţi în considerare“, a precizat inspectorul general al IGSU.

Mai multe unităţi de pompieri

Sorin Lucaciu susţine că vor exista echipamente şi tehnici noi de intervenţie cu care pompierii trebuie să se obişnuiască şi a avansat ideea înfiinţării mai multor unităţi mici, desprinse din unitatea centrală. „Mă refer la o maşină sau două care să existe pe la ieşirile din oraş sau în zonele unde sunt frecvent probleme, pentru că astfel reducem timpul de răspuns, un lucru extrem de important pentru noi“, a explicat şeful IGSU.
Acesta consideră că, în prezent, cetăţenii nu ştiu cum să reacţioneze atunci când sunt probleme şi e nevoie de intervenţia pompierilor. „Nu putem suplini toate intervenţiile. Oamenii trebuie să înţeleagă că şi ei pot să-şi salveze bunurile. Momentan, la noi cetăţeanul este parte a problemei, nu parte a soluţiei. Asta ţine şi de mentalitate, iar la noi acest lucru e greu de schimbat. Poate copiii de acum vor reuşi să aibă altă mentalitate“, a spus colonelul Marcel-Sorin Lucaciu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS