21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul din Corabia îşi aşteaptă sfârşitul

Spitalul din Corabia îşi aşteaptă sfârşitul

Spitalul din Corabia este pe marginea prăpastiei şi apelează la mila celor aproximativ 30 de primării din zonă pentru susţinere financiară, după ce salariile au fost deja micşorate cu 12% şi s-a renunţat la un contract. Cum bani nu sunt, se întrevede doar desfiinţarea.

Spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, lovite de noul contract semnat la sfârşitul lunii trecute cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt, caută cu disperare soluţii pentru a-şi administra eficient bruma de bani şi a scăpa de faliment. La Corabia, unde spitalul de rang IV primeşte, după noul contract, doar 460.000 de lei, faţă de necesarul lunar de 600.000, s-a trecut deja la tăieri de salarii. „Am fost nevoit să închei acte adiţionale la contracte pentru a micşora salariile, astfel încât la eventualele acţiuni în instanţă să fim acoperiţi. Avem personalul la minimum din normativ. Nu putem concedia pe nimeni, aşa că a fost singura soluţie. Am mai tăiat din cheltuieli, am renunţat la serviciul de curăţenie, care era externalizat şi plăteam contract, stabilind să facem dezinsecţiile cu oamenii noştri. Căutăm şi alte soluţii, însă nu ştiu dacă vom scăpa cu bine. Acum ne ducem cu mâna întinsă la primăriile din zonă, care, dacă ne-ar da măcar 5.000 de lei pe an, nu pe lună, tot ar fi ceva. Primăria Corabia cu ce să ne ajute? Poate cu o vorbă bună“, a declarat managerul Mihai Dorcu.
Unitatea sanitară din Corabia este una dintre cele mai vitregite prin noul contract, o diminuare cu 17% a bugetului de anul trecut intervenind doar prin faptul că a fost încadrată în gradul IV de competenţă. S-a adăugat scăderea din necontractarea serviciilor pe care spitalul s-a angajat că le face, iar datele de anul trecut arătau că este posibil, însă CJAS a spus simplu că nu are bani pentru a plăti mai multe servicii, s-a mai tăiat din numărul de paturi… Se caută în continuare soluţii, însă posibilitatea de a diminua semnificativ cheltuielile, cel puţin pe timp de iarnă, ar fi schimbarea sistemului de încălzire, centrala funcţionând cu combustibil lichid şi încărcând foarte mult notele de plată către furnizori. „O centrală pe gaze nu putem monta, pentru că noi n-avem gaze în Corabia. Secţiile nu le putem comasa, pentru că este spital, vorbim de circuite funcţionale, nu suntem acasă să ne strângem într-o cameră până trece iarna. În plus, spitalul este de tip pavilionar, funcţionează în patru clădiri, aşa că vă daţi seama cam ce înseamnă. Noi ne străduim să economisim cât putem, însă suntem în situaţia de a amâna la plată furnizorii. Şi cum fără curent nu putem rămâne, vom amâna mai întâi furnizorii de medicamente, pentru că sunt mai mulţi şi sunt sume mai mici. Viitorul însă, la politica dusă acum, este desfiinţarea“, a spus managerul Dorcu.
Spitalul, care se confruntă deja cu probleme financiare, când la nivel de judeţ sunt spitale care mai trăiesc din economii, are de recuperat 900.000 de lei, în contul serviciilor efectuate în noiembrie şi decembrie trecut, când CJAS a contractat atât cât să nu spună că nu a dat un leu unităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII