6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecetă la fântânile Craiovei

Secetă la fântânile Craiovei

La cişmelele din Bănie care au apă potabilă debitul scade în fiecare zi, de vină fiind lucrările de refacere a reţelelor stradale

Conform situaţiei fântânilor de tip cişmea de perete puse la dispoziţie de Primăria Craiova, din cele 17 existente, doar patru dintre cele racordate la reţeaua de apă potabilă a oraşului mai sunt funcţionale, însă şi la acestea debitul este în scădere. Fântânile Purcarului, din Piaţa Veche, Basarab – Popova, din Romaneşti, şi Chiriac, cea de la intersecţia străzilor Caracal şi Gheorghe Chiţu, sunt singurele din Bănie care au apă potabilă. A patra fântână funcţională şi alimentată de la reţeaua oraşului este Staţia de Apă Făcăi. În rest, exceptând Fântâna Potbaniţa din Parcul Corniţoiu, revendicat, toate celelalte fie au apă şi de la izvor, fie doar de la izvor, iar în acest ultim caz apa  nu este potabilă.
Cişmelele Romaneşti şi Mântuleasa, ambele alimentate de la reţea, sunt oprite, ultima pentru reamenajare, în timp ce fântâna din Lunca Jiului a fost desfiinţată în 2009, iar Obedeanu (reţea+izvor) şi Oota – Independenţa (izvor), care funcţionează la un debit mic, vor fi trecute pe reţea, după cum susţine primăria. În cazul ultimelor două, motivul debitului scăzut este legat de „pânza freatică ce alimentează izvorul, care a fost afectată de construcţiile executate în amonte de fântână“.
Pentru celelalte cu apă de la reţea, de vină pentru debitul în scădere sunt lucrările de refacere a reţelelor stradale. La Fântâna Basarab – Popova, din cartierul Romaneşti, apa abia mai curge la două din cele patru ţevi. „În urmă cu câţiva ani, curgea apă din belşug la trei dintre gurile fântânii, chiar şi vara, pe căldurile ăle mari. Apoi, nu ştiu de ce, debitul a început să scadă, a mai fost înfundată una dintre guri, iar de la an la an curge tot mai slab. De câteva săptămâni s-a împuţinat aşa tare că te laşi păgubaş decât să stai juma de oră să umpli o găleată. Ne pare rău, că luăm apă de aici de când ne ştim. E rece şi are gust mai bun decât cea de la robinet“, a spus o craioveancă de pe strada Bucura.
„Când se va termina trecerea de pe conductele vechi pe cele noi, altul va fi debitul. Şi fântânile le vom moderniza, în funcţie de arhitectura lor. Unele vor fi în ton cu centrul istoric. Oricum, toate vor fi aduse în sistem. Cele care sunt alimentate de la izvor nu au apă potabilă, dar o să încercăm să le trecem pe reţea, în funcţie de proiectele pe care le vom realiza şi de sursele de finanţare“, susţine directorul Companiei de Apă „Oltenia“ (CAO), Doru Buruiană.   

Fântâni monumente istorice

Directorul CAO nu a putut preciza însă cât va mai dura lucrarea de schimbare a conductelor, pentru ca debitul de apă să fie cel din anii trecuţi. „Toate fântânile sunt prinse în sistemul de refacere a reţelelor stradale, dar nu pot spune când va fi totul gata, pentru că depindem de buget. Priorităţile sunt altele, cum ar fi canalele care adună dejecţiile. Acestea sunt obiectivele mari care trebuie finalizate până la sfârşitul anului. Canalizarea este condiţie obligatorie prevăzută de normele europene“, a explicat Doru Buruiană.
Unele dintre fântânile Băniei sunt monumente istorice, ele având în spate sute de ani de existenţă. Spre exemplu, Fântâna Popova este menţionată în documente de la 1613, Fântâna Jianu (Grădina Botanică) a fost construită în jurul anului 1800, iar Fântâna Purcarului datează din 1818.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS