10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria nu vrea să devină vânzător de poliţe

Primăria nu vrea să devină vânzător de poliţe

PAID intenţionează să încheie un protocol cu autorităţile locale privind asigurările obligatorii de locuinţe, însă ideea nu este agreată de municipalitatea craioveană

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat ieri că va permite Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) să se implice în mod direct în vânzarea asigurărilor obligatorii de locuinţe pe care le emite (denumite poliţe PAD). Anterior acestei decizii, poliţele de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor erau emise de PAID, dar vândute doar de cele 13 companii membre.
„Toate aspectele privind vânzarea poliţelor de asigurări obligatorii ale locuinţelor vor fi stabilite prin protocoalele încheiate de PAID cu autorităţile statului, care vor accepta să susţină acest demers al cărui unic scop este acela de creştere a gradului de cuprindere în asigurare, cu respectarea legislaţiei în vigoare“, a declarat, pentru HotNews.ro, Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.
Primăriile sunt cele vizate de PAID pentru încheierea unor astfel de protocoale, dar şi alte entităţi, cum ar fi asociaţiile de proprietari, iar cetăţenii ar putea merge şi încheia direct poliţele obligatorii la sediul acestora. Măsura este menită să crească numărul de locuinţe din ţară care trebuie asigurate în mod obligatoriu împotriva a trei riscuri, cutremure, alunecări de teren şi inundaţii, termenul-limită stabilit de Ministerul Administraţiei şi Internelor fiind 15 iulie.

„Nu ne interesează comisionul“

Decizia luată de conducerea CSA privind colaborarea dintre PAID şi autorităţile locale poate transforma primăriile sau asociaţiile de proprietari în vânzătoare de poliţe, idee neagreată la nivel de Craiova, mai ales că această operaţiune ar putea aduce şi un comision celor care încheie poliţa.
„Nu acesta este scopul nostru, al primăriei. Dacă este să-l ajutăm în vreun fel pe om, o facem pentru că aşa este normal, nu pentru bani. O să vedem cu ce protocol vin, o să analizăm situaţia împreună cu juriştii noştri, însă, repet, nu pentru vreun comision“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă.
Nici din partea asociaţiilor de proprietari din Bănie PAID nu ar putea găsi mai multă înţelegere. „S-a mai încercat o astfel de colaborare acum şase luni de către nişte inspectori de la firmele de asigurări, dar fără rezultat. Nu ne apucăm să facem lucruri din astea pentru că intrăm în dizgraţia oamenilor, cu atât mai mult pentru vreun comision“, a precizat şi Vasile Calciu, administratorul Asociaţiei G5, din cartierul Brazda lui Novac.
Proprietarii îşi pot îndeplini obligaţia de asigurare fie prin încheierea unei poliţe obligatorii PAD, care poate fi emisă numai de către PAID, fie prin încheierea unei asigurări facultative, cu condiţia ca aceasta să ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri de bază considerate obligatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS