8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Tunurile pe Kozlodui

300 de ecologişti români au protestat ieri la Bechet, împotriva construirii unui depozit de deşeuri nucleare lângă Kozlodui. Ecologiştii cer stoparea construirii sau mutarea proiectului în altă locaţie. Parlamentarii doljeni au anunţat că vor cere UE stoparea finanţării acestui proiect până la rezolvarea diferendului româno-bulgar.

Peste 300 de persoane au protestat ieri, la Bechet, împotriva proiectului de construire a unui depozit naţional de deşeuri radioactive la Radiana (Bulgaria), locaţie aflată lângă centrala nucleară de la Kozlodui şi la numai patru kilometri de graniţa cu România. Bulgaria vrea să construiască un megadepozit de deşeuri nucleare cu o capacitate de 350.000 de tone, însă trebuie să îndeplinească mai multe proceduri, printre care consultarea părţii române cu privire la impactul asupra mediului. Ieri, la Bechet, localitate aflată peste Dunăre de Kozlodui, a fost organizată o dezbatere publică pe această temă. În faţa căminului cultural din localitate, sute de activişti au protestat împotriva proiectelor nucleare bulgare. „Depozitul atomic la bulgari – cancerele la noi“, „Nu vrem deşeuri!, Vrem o agricultură curată!“, „Cât e Dunărea de mare, la ce ne trebuie energie atomică, oare?“, scria pe bannerele pe care activiştii le-au amplasat la intrarea în căminul cultural din localitate, acolo unde au avut loc dezbaterile.

Garcea: Să-l mute în mijlocul Bulgariei!

Dan Trifu, reprezentantul Eco Civica, unul dintre organizatorii protestului, a arătat care sunt argumentele activiştilor. „Raportul bulgar privind impactul asupra mediului nu se referă la riscurile la care ar putea fi expusă populaţia românească. Relieful din zonă protejează Bulgaria şi defavorizează România. Noi credem că există două alternative: fie renunţă la construirea depozitului şi neutralizează deşeurile în Rusia, ca până acum, fie îl amplasează dincolo de lanţul muntos. În caz de accident nuclear, zona va fi afectată pe zeci, sute de ani şi nu se va mai putea face agricultură aici. Partea bulgară a omis să ne explice multe lucruri, cum ar fi modul de tratare a deşeurilor sau riscul de atentate teroriste. Din statisticile luate de la Ministerul Sănătăţii, s-a constatat că incidenţa cazurilor de cancer în zona centralei de la Kozlodui a crescut de peste zece ori în ultimii ani. Am încercat să identificăm surse de poluare în această zonă, dar nu am găsit nici unul în afara centralei atomice. România şi Bulgaria sunt considerate groapa de gunoi a Europei, haideţi să luăm atitudine! Haideţi să le propunem bulgarilor construirea unei hidrocentrale la Turnu Măgurele, aşa după cum exista un proiect anterior anului 1989“, a spus Trifu. La dezbaterea publică a participat o delegaţie din Bulgaria, care a prezentat proiectul şi a răspuns la întrebările celor prezenţi. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, dar şi de la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP). A lipsit Marin Anton, secretarul de stat pentru protecţia mediului din cadrul MMP.
La dezbateri a fost prezent şi Mugur Mihăescu (Garcea), preşedintele Partidului Verde, care este originar din Sadova, localitate aflată în apropierea viitorului depozit nuclear. „Dacă acest depozit este aşa de sigur precum ne spun ei, atunci să-l mute în centrul Bulgariei. De ce nu-l mută acolo? Eu sunt din Sadova şi nu vreau să mă otrăvească bulgarii“, a spus Mihăescu. Demonstranţii au strâns semnături de la 60 de ONG-uri de mediu din România pentru a opri proiectul de la Radiana.
O campanie în acest sens a anunţat şi deputatul doljean Valeriu Zgonea. „În următoarea perioadă, vom demara o campanie de strângere de semnături, pe care le vom trimite Comisiei Europene. Vom cere suspendarea fondurilor pe acest proiect până când românii şi bulgarii îşi vor rezolva această problemă. Pentru noi este clar că Bulgaria va deveni o groapă de gunoi a Europei şi va încasa şi bani pentru asta“, a spus Zgonea. Cei prezenţi se îndoiau că autorităţile de la Bucureşti le vor asculta doleanţele de a stopa sau muta proiectul bulgar de la Radiana. „În 2006, atunci când România şi-a dat acordul pentru centrala nucleară de la Belene (Bulgaria), am strâns 40.000 de semnături pentru oprirea proiectului. Nu a contat, guvernul de la Bucureşti şi-a dat acceptul“, a spus Ioana Ciută, reprezentanta Terra Mileniului III, una dintre organizatorii mitingului. Terra Mileniului III a realizat o întreagă listă cu observaţii referitoare la acest proiect. Toţi cei prezenţi au vrut să ştie dacă se va ţine cont de părerea lor în problema depozitului radioactiv. „Opinia cetăţenilor nu este consultativă, este recomandabilă“, au răspuns reprezentanţii bulgari, ceea ce i-a lăsat pe participanţi tot în ceaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII