12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua decisivă pentru sănătatea doljenilor

Ziua decisivă pentru sănătatea doljenilor

Doljenii aşteaptă cu sufletul la gură dezbaterea publică de  astăzi ce va avea loc în Bechet pe marginea construirii depozitului de deşeuri radioactive din Bulgaria. La eveniment sunt aşteptaţi mii de oameni din localităţile afectate, oficiali de la Ministerul Mediului, autorităţi locale şi o delegaţie de peste Dunăre.

60 de ONG-uri care fac parte din Coaliţia pentru Mediu din România organizează astăzi, între orele 15.30-18.00, un miting de protest în faţa Căminului Cultural din Bechet, împotriva proiectului de construire a unui depozit naţional de deşeuri radioactive la Radiana (Bulgaria), lângă centrala nucleară de la Kozlodui şi la doar 4 km de graniţa cu România. „Vor participa peste 300 de persoane din partea organizaţiilor semnatare. Cerem stoparea imediată a acestui proiect sau mutarea depozitului dincolo de lanţul muntos al Bulgariei. Specialiştii noştri au făcut unele cercetări. Din datele Ministerului Sănătăţii rezultă că incidenţa cancerului în zonă a crescut de peste zece ori în ultimii 20 de ani. Am constatat că proiectul nu este tradus complet în româneşte, pentru ca toţi oamenii să fie informaţi. De asemenea, riscul la care este supusă populaţia românească este tratat superficial. Relieful nu ne avantajează, în caz de accident nuclear românii ar fi mai afectaţi decât  bulgarii, care sunt protejaţi de lanţul muntos“, a spus Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Eco Civica, unul dintre organizatorii mitingului. Dezbaterea de astăzi vine după o lună în care cetăţenii şi-au putut exprima opiniile şi observaţiile faţă de acest proiect. Sutele de comentarii trimise de dumneavoastră pe site-ul Gazetei de Sud au fost transmise autorităţilor de la Bucureşti, care pot cere oficial Bulgariei stoparea acestui proiect. Începând cu ora 16.00, Primăria Bechet organizează la căminul cultural din localitate o dezbatere publică pe tema depozitului de deşeuri radioactive. Doljenii din sudul judeţului sunt aşteptaţi să vină în număr mare pentru a participa la dezbatere. O delegaţia bulgară va prezenta detaliile proiectului, iar mediator va fi Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

Prioteasa: Depozitul îi va afecta şi pe craioveni

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a cerut ieri guvernului României să se opună ferm construirii depozitului de deşeuri de la Radiana. „Mă surprinde tăcerea autorităţilor române, pentru că ceea ce se petrece la Kozlodui va marca viaţa noastră şi pe a regiunii pentru foarte mulţi ani. Depozitul pe care vor să-l construiască cu 100 de milioane de euro, la 4 km de graniţă, va afecta cel puţin 23 de localităţi, dar va afecta în linie dreaptă inclusiv populaţia Craiovei. Remarcăm că, în spitalele bucureştene, doljenii sunt pe primul loc la operaţiile de tiroidă, nimeni nu-şi explică de ce mortalitatea de cancer a atins 10% şi ne întrebăm dacă nu sunt în legătură cu radiaţiile. O problemă unilaterală a Bulgariei afectează România, iar statul priveşte şi nu ia nici un fel de atitudine. Somez statul român, guvernul, pe ministrul mediului să se pronunţe în acest caz şi să spună un «nu» hotărât existenţei depozitului care devine operaţional din 2015“, a spus Prioteasa. Acesta a precizat că refuzul nu ar trebui să ţină cont de evoluţia relaţiilor cu Bulgaria. „Au fost alese trei localităţi: Bialaslatina, Belene şi Kozlodui, pentru depozit, şi au fost reacţii, astfel că nu au putut realiza decât lângă Kozlodui, pentru că oamenii de acolo sunt obişnuiţi cu radiaţiile. Păi înseamnă că ne-am obişnuit şi noi cu radiaţiile? Cineva ne spune că aceste radiaţii sunt cât o expunere la o radiografie. Dar, dacă stai expus tot timpul, ce se întâmplă cu noi şi cu copiii noştri? Pe ultima sută de metri ar trebui să spunem, indiferent ce se întâmplă în relaţiile noastre româno-bulgare, că ne interesează sănătatea celor peste 700.000 de oameni care trăiesc în Dolj“, a mai spus Prioteasa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII