13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrum anevoios spre legislaţie

Drum anevoios spre legislaţie

Cei care sunt depistaţi cu construcţii fără autorizaţie vor fi nevoiţi, pe lângă amenda de rigoare, să facă toate demersurile pentru a intra în legalitate. Procedura este însă greoaie şi costisitoare, lucru recunoscut şi de către arhitecţi. „Abaterile foarte mici de la proiect se pot face prin dispoziţii de şantier, dar, dacă pe parcurs proiectul se modifică substanţial, construcţia trebuie reautorizată. Acele construcţii care nu au la bază proiectul şi apoi recepţia sunt considerate ilegale, iar prin noile norme de aplicare a Legii nr. 50/1991 sancţiunile sunt foarte mari. Dacă până acum exista un moment de neglijare a legii, acum Inspecţia în Construcţii a înăsprit amenzile“, a precizat Radu Ionescu, preşedintele filialei Oltenia a Ordinului Arhitecţilor din România.
Cine nu are o construcţie cu acte în regulă şi este depistat poate face o cerere pentru a intra în legalitate. Prin aceasta, persoana în cauză recunoaşte că a comis o ilegalitate şi se va alege cu amenda prevăzută de Legea nr. 50/1991, actualizată în 2009. Amenzile sunt însă mari, cea minimă în astfel de cazuri fiind de 3.000 de lei. „Intrarea în legalitate necesită tot felul de expertize tehnice, făcute de specialişti. Unele se referă la structura clădirii, altele la pericolul de incendii“, a mai spus Radu Ionescu.
Acesta mai susţine că, de cele mai multe ori, după expertiza tehnică a construcţiei, se cere consolidarea: „La expertiză trebuie să se dezvelească pentru a se vedea armăturile, se fac săpături la fundaţie pentru a vedea adâncimea şi am auzit destule cazuri în care s-a cerut consolidarea“.
Sunt şi cazuri când oamenii şi-au construit case în extravilan, în care şi locuiesc, cu toate că acestea intră doar în categoria anexelor agricole sau a depozitelor de piese. „Au voie să aibă un dormitor, însă majoritatea locuiesc în astfel de construcţii, ceea ce nu e în regulă“, susţine Radu Ionescu.

Sancţiunile sunt drastice

Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, vede această intrare în legalitate drept o chestiune problematică, „pentru că acum legea este foarte restrictivă“. „Un singur lucru trebuie îndeplinit pentru a fi în legalitate: construcţia să se încadreze în prevederile urbanistice ale zonei în care se află. În cazul în care nu îndeplineşte toate condiţiile, sancţiunile pot merge de la amendă la demolarea construcţiei şi chiar la închisoare“, a specificat Mircea Diaconescu. Executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control sunt câteva dintre faptele care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă de la un milion la 50.000.000 de lei. Conform Legii nr. 50/1991, modificate în 2009, restul amenzilor sunt cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei.
Mircea Diaconescu susţine că sunt multe construcţii în Craiova făcute fără autorizaţie, dar depistarea lor pentru a intra în legalitate ţine de Inspecţia în Construcţii. „De când s-a modificat Legea 50, se cere pentru construcţii şi o expertiză pentru incendii, iar specialişti pentru asta sunt doar doi mai apropiaţi de Craiova, unul la Râmnicu Vâlcea şi altul la Piteşti“, a adăugat arhitectul-şef al Craiovei.   

Asigurările nu ţin cont de autorizaţii

Intrarea în legalitate este legată acum şi de cadastru, care înainte nu era obligatoriu, dar şi de asigurare. De la 15 iulie, asigurarea locuinţei devine obligatorie, dar firmele de asigurare susţin că nu ţin cont de autorizaţia de construcţie şi de proiect. „Există destule construcţii, de dinainte de revoluţie, care nu au autorizaţie, dar oamenii au plătit anual impozitele la stat. Astfel, aceste nereguli s-au actualizat în reguli. Este o anormalitate aprobată de cineva, cât timp statul a încasat banii pentru astfel de clădiri, iar unii chiar le-au consolidat. Aşa că ei pot să beneficieze de asigurare“, a precizat directorul Omniasig – sucursala Craiova, Forţan Procopie. „Sunt însă şi categorii de oameni care, din diverse motive, şi-au făcut case pe lângă albiile râurilor, fără vreo autorizaţiei. Ele sunt în zone neconstruibile, unde există riscuri iminente, iar aici trebuie să intervină sancţiunile“, a adăugat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU