13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInfochioşcurile nimănui

Infochioşcurile nimănui

În timp ce solicită saci cu bani de la Uniunea Europeană pentru a face Parcul Acvatic din Lunca Jiului, cu intenţia declarată de a-i atrage pe turişti, municipalitatea a lăsat în paragină cele patru infochioşcuri care i-ar fi ajutat pe aceştia să afle câte ceva despre Craiova

Politica cheltuirii banului public pare să fie destul de clară la Primăria Craiova: facem investiţii spectaculoase, de amploare, apoi nu ne mai ocupăm de întreţinerea lor. Cel puţin aşa s-a întâmplat cu infochioşcurile şi camerele de luat vederi de pe strada Unirii, două dintre componentele contractului de aproape 30 de milioane de lei, cât a plătit administraţia Solomon pentru reamenajarea centrului şi împânzirea acestuia cu fântâni arteziene.

Camere de supraveghere lăsate… nesupravegheate

Mândria încă primarului oficial al Craiovei, Antonie Solomon, a fost şi va rămâne reamenajarea centrului municipiului, transformat în aşa-numita „Piaţă Socio-Umană“ înţesată de fântâni arteziene. Investiţia trebuia să coste 21 de milioane de lei şi să fie dată în folosinţă pe 19 noiembrie 2006, la şase luni de la începerea lucrărilor. Şi totuşi, costurile au ajuns la aproape 30 de milioane de lei, iar lucrarea a fost încheiată abia pe 3 iunie 2007, dată la care centrul a fost inaugurat oficial. În pachetul de lucrări câştigat la licitaţie de UTI Internaţional au fost incluse şi două dotări inedite la vremea aceea pentru capitala Olteniei: un sistem de supraveghere video cu patru camere de luat vederi îndreptate către zone din centrul modernizat, precum şi un sistem de infochioşcuri care ar fi trebuit să-i îndrume pe eventualii turişti aflaţi în Craiova către punctele de atracţie ale oraşului. Numai că acestea n-au prea funcţionat.
În primăvara anului 2007, atât sistemul de supraveghere video a centrului, cât şi infochioşcurile au fost predate de către UTI Primăriei Craiova. Ar fi fost normal ca imaginile surprinse de sistemul de supraveghere video al centrului să fie monitorizate de o instituţie specializată, cum s-a întâmplat cu sistemul video de pe Rocadă, monitorizat de Poliţia Locală Craiova. Nu s-a întâmplat însă aşa, iar imaginile surprinse de cele patru camere nu servesc nimănui. Cât despre cele patru camere de luat vederi montate de UTI, abia dacă mai merg două dintre ele, oferind pe site-ul primăriei imagini în direct cu Piaţa „Mihai Viteazul“ şi fântâna muzicală de la Mercur.

Aparate de dezinformare publică

Nici infochioşcurile n-au avut o soartă prea bună. UTI a montat iniţial trei asemenea infochioşcuri – unul lângă semafoarele din faţa Mecurului, altul mai jos de filarmonică, iar al treilea nu departe de cinematograful Modern -, dar minţilor luminate din Primăria Craiova nu le-au părut suficiente, aşa că au achiziţionat şi montat al patrulea infochioşc tot pe strada Unirii, chiar în colţul clădirii municipale a Serviciului municipal de Evidenţa Informatizată a Persoanei (lângă „Buletine“). Aparatele aveau menirea de a oferi turiştilor informaţii atât despre administraţia oraşului, cât şi despre zonele de interes ale urbei.
O perioadă, aceste sisteme informatice cu touch-screen au fost des utilizate de cetăţeni, curioşi să vadă ce informaţii oferă despre Craiova. Şi ofereau nişte informaţii „minunate“: nu mai departe de anul trecut, computerele cu pricina îi informau pe curioşi că primarul Craiovei este Antonie Solomon, iar viceprimari sunt…  Sorin Iordache şi Gheorghe Nedelescu! Nu corespundea nici lista consilierilor locali, iar multe dintre barurile şi restaurantele recomandate turiştilor erau de mult închise.

„Parcă, totuşi, mergeau…“

Unul câte unul, aparatele s-au stricat, iar de aproape un an nu mai merge nici unul dintre aceste infochioşcuri. Iar prin primărie nimeni n-avea habar de această investiţie lăsată de izbelişte. Nici unul dintre viceprimarii Craiovei nu ştia că infochioşcurile nu mai funcţionează. Ba, mai mult, nu ştiau nici cine le administrează. „Parcă prin primăvară mergeau, totuşi… Vom vedea ce e cu ele şi le vom repara“, a declarat evaziv viceprimarul Mărinică Dincă, amintindu-şi ceva despre un contract de mentenanţă pe care UTI îl propusese primăriei cu ani în urmă, dar pe care primăria nu-l acceptase, părându-i-se prea scump. „Cei de la primărie au refuzat oferta noastră, susţinând că e prea scumpă, şi ne-au spus că se vor ocupa de mentenanţă informaticienii lor“, a precizat un responsabil din cadrul UTI care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Şi s-au ocupat…
C-o fi UTI, c-or fi informaticienii Primăriei Craiova, dar cineva ar trebui să repună în funcţiune aceste aparate, cumpărate din impozitele şi taxele craiovenilor. Altfel, de ce s-au cumpărat? Doar pentru ca edilii să se laude cu ele?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII