11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova are staţie de epurare

Craiova are staţie de epurare

Lucrările la Staţia de Epurare de la Făcăi au durat mai mult de două decenii. Acestea au început în perioada comunistă, au fost abandonate, iar apoi reluate cu bani europeni, după anul 2000. Deşi trebuia finalizate în anul 2008, inaugurarea s-a putut face abia azi.

Oraşul Craiova are, începând de azi, staţie de epurare a apelor reziduale. Momentul este unul „istoric“, deoarece se întâmplă la mai mult de două decenii de la demararea lucrărilor, şi poate nici până acum municipalitatea nu ar fi dus la bun sfârşit proiectul dacă acesta nu s-ar fi făcut în mare parte pe bani europeni. Încă din perioada comunistă, în 1988, s-au făcut investiţii la Făcăi pentru construirea unei staţii de epurare, numai că planurile au fost repede uitate după perioada postdecembristă. Încercările de reluare a lucrărilor în anul 1993 au eşuat şi ele, iar Craiova a poluat în continuare apele Jiului. Abia în anul 2000 municipiul a fost inclus în Programul ISPA al Comisiei Europene cu proiectul „Reabilitarea reţelei de canalizare, reabilitarea reţelei de apă potabilă şi furnizarea de facilităţi pentru epurarea apelor uzate în municipiul Craiova, în vederea protecţiei fluviului Dunărea“. Proiectul a înghiţit un buget de 70.378.000 de euro, din care 52.783.500 de euro sunt fonduri ISPA şi sunt nerambursabili, iar diferenţa, 17.594.500 de euro, vine de la consiliul local, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii. Pentru staţie s-au alocat din întreg proiectul 24.540.544 de euro.
Lucrările au început în anul 2003, iar firma italiană Termomeccanica SpA avea misiunea ca, până la finele lui 2008, să dea gata staţia de epurare şi să-şi încaseze banii. Dar după trei ani de poticneli şi şantier lăsat de izbelişte, în 2006, lucrările au fost întrerupte şi firmei italiene i s-a reziliat contractul. Teoretic, mai erau doi ani până la tăierea panglicii, iar lucrarea era efectuată doar în proporţie de nici 20 la sută.

Un proiect cu multe poticneli

Lungul şir al caznelor facerii Staţiei de Epurare de la Făcăi a continuat după încă un an de licitaţii. De această dată, o altă firmă italiană, Ercole Marelli Impianti Tecnologici (EMIT) SpA, în colaborare cu turcii de la System Yapi au purces la continuarea lucrărilor mult întârziate şi au cerut noi termene în privinţa încheierii acestora. Dar încercările nu s-au oprit aici, turcii au dat faliment, au ieşit din proiect şi termenele finalizării au fost recalculate. După ce lucrările s-au făcut în ritm de melc, constructorul italian a fost nevoit să compenseze în doi-trei ani ce s-a pierdut într-o perioadă de timp dublă. La finele lui 2010 s-a reuşit darea parţială în funcţiune a staţiei. Adică a pornit prima filtrare, cea mecanică, a apelor uzate din canalizarea oraşului. „Această secţiune este constituită din cameră intrare-deversare, canal de legătură, secţiune canale rare şi dese, secţiune de separare grăsimi şi nisip, decantoare primare, canal by-pass, canal de deversare şi cameră descărcare în Jiu“, a spus Doru Buruiană, directorul Companiei de Apă „Oltenia“.
În sfârşit, proiectul a fost finalizat, iar Craiova poate intra în rândul oraşelor europene cu o staţie de epurare, lucrare mult lăudată de oficialităţile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII