22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn zonele rurale se abandonează ilegal deşeuri

În zonele rurale se abandonează ilegal deşeuri

Ovidiu Ilie, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a vorbit într-un interviu acordat GdS despre problemele de mediu existente în judeţ, despre marii poluatori şi despre sancţiunile aplicate în acest an

GdS: Care sunt cele mai mari amenzi pe care le-a aplicat Garda de Mediu Gorj în anul 2011 şi pentru ce au fost date?
Ovidiu Ilie: Cea mai mare amendă aplicată anul acesta a fost la Suinprod din Târgu Jiu, fermă şi abator de suine. Au primit o sancţiune de 100.000 de lei pentru că nu au realizat măsurile din programul de etapizare, respectiv nerealizarea instalaţiei de prefiltrare şi a studiului tehnic privind determinarea stării tehnice a iazurilor biologice. Petrom este una dintre societăţile cel mai des sancţionate, pentru diverse poluări accidentale. Anul acesta, au fost amendaţi de două ori cu câte 60.000 de lei. Prima dată, pentru neanunţarea unei poluări şi apoi pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor impuse prin programul de conformare. Complexul Energetic Turceni a primit anul acesta 60.000 de lei amendă pentru nerealizarea la termen a măsurilor din planul de acţiuni şi nerespectarea valorilor-limită la emisiile de SO2 pentru lunile ianuarie-februarie.

GdS: Ce fel de sesizări primiţi şi câte dintre ele se dovedesc adevărate?
O.I.: Principalele aspecte semnalate de către petenţi vizează: deşeuri abandonate în locuri nepermise, deversări de dejecţii animaliere în afara proprietăţilor, deversări de ape menajere în rigolele stradale, amplasarea grupurilor sanitare şi a adăposturilor de animale necorespunzător. De asemenea, cetăţenii mai sesizează şi depăşiri ale nivelului de zgomot şi ale indicatorului pulberi în zonele cu activităţi miniere, poluarea atmosferei cu pulberi de cenuşă provenite de la depozitul de zgură şi cenuşă Beterega de la CE Rovinari. Acestea se confirmă în majoritate.

GdS: Care sunt cei mai mari poluatori din Gorj?
O.I.: Nu putem vorbi de cei mai mari poluatori, ci de potenţiali poluatori industriali. Complexurile energetice, carierele miniere, OMV PETROM, agenţi economici din industria materialelor de construcţii-ciment, cărămidă, ţiglă etc.

GdS: Care este situaţia celor două complexuri energetice din Gorj? În ce stadiu se află cu investiţiile de mediu şi ce se va întâmpla dacă nu se încadrează în termene?
O.I.: Au obligaţia asigurării resurselor financiare necesare îndeplinirii obiectivelor cuprinse în planurile de acțiuni, aceste planuri sunt măsuri cu termen asumate, în vederea conformării cu legislația de mediu și cu cerințele UE. Termenele sunt în general respectate, dar au existat și cazuri de întârziere. În cazul nerespectării se sancționează cu amendă de până la 100.000 de lei.
 
GdS: Ce amenzi primesc complexurile energetice şi din ce cauze? Anul acesta care au fost problemele?
O.I.: De câte ori încalcă legislația de mediu sunt sancționate. În 2011, au fost aplicate trei sancțiuni în valoare de 117.500 de lei pentru poluare cu zgură și cenușă; nerealizarea la termen a măsurilor din planul de acțiuni; nerespectarea valorilor limită la emisiile de SO2.

GdS: Poluarea fonică este o problemă? Ce măsuri luaţi împotriva celor care poluează fonic?
O.I.: Există sesizări ale cetățenilor în ceea ce privește poluarea fonică provenită atât din activitatea minieră, cât și din activitatea discotecilor, restaurantelor etc. În urma măsurătorilor sonometrice, se pot aplica sancțiuni contravenționale, dispunându-se măsuri pentru înlăturarea cauzelor generatoare de poluare fonică.

GdS: Târgu Jiu şi Rovinari au figurat la un moment dat pe lista celor mai poluate oraşe din România? De ce şi ce soluţie aţi găsit pentru a reduce poluarea?
O.I.: Nu am astfel de date. Din câte știu, stațiile APM Gorj amplasate în cele două orașe nu au înregistrat depășiri, cel puțin în cursul anului 2011. Garda de Mediu Gorj impune măsuri în vederea respectării legislației de mediu și acolo unde este cazul aplică sancțiuni, dispune suspendarea sau încetarea activităților.

GdS: Ce se întâmplă cu deşeurile aruncate de spitale? Ştiţi dacă spitalele din judeţ au încheiat contracte cu firmele de salubritate? Îşi distrug deşeurile într-un crematoriu? Cât de periculoase sunt aceste deşeuri?
O.I.: Toate unitățile spitalicești, precum și cabinetele particulare au încheiate contracte cu firme specializate în vederea incinerării deșeurilor spitalicești în crematorii autorizate.

GdS: Au fost spitalele amendate pentru neregulile depistate?
O.I.: Nu.

GdS: Câte gropi de gunoi au fost închise anul trecut în judeţul Gorj şi câte gropi de gunoi neconforme cu standardele de mediu ale UE mai funcţionează în acest moment?
O.I.: Toate depozitele de deșeuri menajere, atât urbane, cât și rurale, au fost închise conform legii, în luna iulie 2009. La nivelul județului Gorj există un singur depozit ecologic, autorizat, în Târgu Jiu. Teoretic, toate deșeurile generate la nivelul județului ar trebui să ajungă în acest depozit. Din păcate, mai există, în special în zona rurală, abandonări ilegale de deșeuri.

GdS: Care sunt cele mai grave probleme de mediu în comunităţile rurale din Gorj? Ce măsuri a întreprins GM Gorj pentru rezolvarea lor?
O.I.: Neimplementarea la nivelul comunităților rurale a unui sistem viabil de colectare, transport și eliminare a deșeurilor generate. Acolo unde acesta există, nu este respectat în totalitate, constatându-se în continuare depozite necontrolate de deșeuri. Pe lângă măsurile impuse tuturor administrațiilor locale verificate în cursul acestui an, au fost sancționate 18, cu 15.000 de lei fiecare.

GdS: Aţi organizat întâlniri publice pe teme de mediu în vederea cunoaşterii îndeaproape a problemelor de mediu cu care se confruntă cetăţenii din Gorj, respectiv de a oferi acestora posibilitatea de a participa activ la procesul de elaborare de reglementări prin sugestiile adresate?

O.I.: Se desfășoară astfel de acțiuni împreună cu APM Gorj, de exemplu: Ziua Gărzii de Mediu, Ziua Mediului, Ziua Pământului. De asemenea, în cadrul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului a unui agent economic, există etapa de dezbatere publică. Dezbaterea publică are drept scop printre altele: înregistrarea unor propuneri care pot conduce la îmbunătăţirea proiectului sau a activităţii, cu efecte favorabile asupra mediului, şi la fundamentarea deciziei ce se va lua de către autoritatea pentru protecţia mediului privind reglementarea.

GdS: Care este situaţia balastierelor din albiile râurilor din Gorj? Ce amenzi au fost aplicate anul acesta şi ce alte măsuri aţi luat?
O.I.: Toate balastierele autorizate din punct de vedere al protecției mediului respectă condițiile de mediu. Vorbesc despre cele autorizate. Din păcate, există și fenomene de furt de balast și exploatare fără permis, atât din albii, cât și din terase. În luna iunie, am demarat o acțiune de verificare a acestora, împreună cu alte autorități competente. Rezultatele controalelor le vom comunica.

GdS: În Gorj, există foarte multe autobuze şi microbuze vechi, care poluează mediul înconjurător. Ce măsuri a luat Garda de Mediu împotriva acestor poluatori? Ce amenzi aţi aplicat?
O.I.: Au fost efectuate controale împreună cu reprezentanții Poliției Rutiere și ai RAR, pentru verificarea tuturor autovehiculelor care nu se încadrează în normele de poluare. Au fost sancționate atât persoane fizice, cât și persoane juridice cu amenzi cuprinse între 500 și 3.500 de lei pentru nerespectarea obligaţiei utilizatorilor de surse mobile de a asigura încadrarea în limitele de emisie.

GdS: Aveţi personal suficient la Garda de Mediu Gorj? Au mai plecat din angajaţi anul trecut şi anul acesta?
O.I.: Personalul este insuficient, dacă avem în vedere că județul Gorj este un județ cu o complexă problematică de mediu. Nu a plecat nici un angajat.

GdS: Câte acţiuni de prevenire şi combatere în vederea evitării distrugerii habitatelor naturale aţi efectuat în anul 2011? Au fost găsite nereguli?
O.I.: Au fost efectuate 144 de controale. Au fost depistate nereguli. S-au dispus măsuri pentru remedierea deficienţelor şi s-au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 241.000 de lei.

GdS: Aţi făcut vreo sesizare organelor de cercetare penală cu privire la infracţiunile constatate în domeniul protecţiei mediului?
O.I.: Nu.

GdS: Care sunt cele mai poluate zone din judeţul Gorj?
O.I.: Zonele unde se desfăşoară activitatea minieră, precum şi cea a industriei extractive a ţiţeiului sunt cele mai afectate.

GdS: Care este gradul de contestare a amenzilor? Câţi dintre cei care contestă scapă de amendă? Cum vedeţi această situaţie?
O.I.: Datorită faptului că amenzile sunt mari şi gradul de contestare este destul de ridicat, de circa 40%, doar 2-3% dintre cei care contestă scapă de amendă. Asta înseamnă nu neapărat că se anulează punctul de vedere de contravenţie, ci că poate fi transformat în avertisment de către instanţa de judecată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII