10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Tinereţe cu flamenco

Chitară clasică, acorduri de flamenco, castaniete, multă dăruire şi muncă. Aceasta este lumea lui Alexandru Munteanu, un tânăr craiovean care studiază la Conservatorul Superior
din Malaga, Spania.

La 21 de ani, toate planurile de viitor ale lui Alexandru se leagă de muzică, o aventură pe care a început-o cu mult timp în urmă, în anii adolescenţei. Atunci s-a hotărât să renunţe la Colegiul Naţional „Carol I“ în favoarea Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova pentru a-şi valorifica talentul la chitară cu profesorul George Mitrache. S-a născut într-o lume în care cei din jurul său erau la rândul lor pasionaţi de acest instrument, de la rude până la prieteni de familie. Ei au fost cei care i-au insuflat pasiunea pentru muzică, una care s-a dovedit o viitoare carieră de succes. Încă de mic asculta la pick-up discurile chitariştilor cehi sau polonezi. „La doisprezece ani, m-am hotărât să încep şi eu să cânt la chitară, destul de târziu având în vedere că acest instrument trebuie studiat încă din copilărie. Iniţial, un prieten m-a învăţat notele, acordurile şi câteva cântece“, a spus tânărul. Dar s-a „îndrăgostit prea mult“ de corzile instrumentului, aşa că în clasa a XI-a s-a transferat la Liceul „George Enescu“ din Capitală. Profesorul Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a fost cel care care i-a schimbat lui Alexandru tehnica şi percepţia despre chitară.

Concerte şi Conservator în Spania

Încă din liceu a ţinut concerte şi a atras atenţia oamenilor importanţi din acest domeniu. Aşa a ajuns să plece într-un turneu în Andaluzia cu dirijorul român stabilit în Spania, Octav Calleya, şi Orchestra naţională a Filarmonicii Republicii Moldova. „A fost o experienţă unică, eu eram abia la început. Am cunoscut foarte mulţi oameni, am probat publicul spaniol şi mi-a plăcut foarte mult. Am avut unsprezece concerte“, a completat Alexandru. Aşa s-a hotărât să dea la Conservatorul Superior din Malaga, unde a intrat primul. „Ce loc mai bun să înveţi chitara decât în Spania? Acesta a fost principalul motiv pentru care m-am dus acolo“, a spus tânărul. Sistemul de învăţământ este diferit, iar Alexandru ţine să puncteze că la examene studenţii nici nu se gândesc să copieze. „Profesorii sunt foarte deschişi, îi tutuim chiar. Asta nu înseamnă că nu îi respectăm, dar relaţia dintre student şi profesor este foarte strânsă. Uneori mergem şi la fiesta împreună, la examen, însă, nu ne mai cunoaştem“. Dacă nu l-ai auzi vorbind, ai putea să juri că e un spaniol în vizită în România.
Publicul craiovean îl va putea asculta pe Alexandru Munteanu pe 2 iulie, la ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“, într-un concert în care va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii „Oltenia“. Tânărul va interpreta „Flautul Fermecat“ de Mozart, „Asturias“ de Albeniz, concerte de Vivaldi, dar şi câteva piese de chitară flamenco.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII