6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord va produce două autoturisme noi la Craiova

Ford va produce două autoturisme noi la Craiova

Oficialii Ford susţin că, pe lângă B-Max, se va mai produce un nou model la Craiova. Ford a confirmat şi ceea ce era doar la stadiul de zvon: producţia de Transit Connect se mută la Valencia.

Pentru prima dată, oficialii Ford confirmă ce tip de maşină se va fabrica, într-o primă fază, la Craiova: modelul de clasă mică B-Max, ceea ce românii ştiau deja după lansarea modelului la salonul auto de la Geneva. Ford România a anunţat ieri lansarea producţiei noului model Ford B-Max în fabrica de la Craiova, începând cu prima parte a anului 2012, cu o întârziere de cel puţin un an faţă de planurile iniţiale. Tot atunci va începe în Bănie producţia motorului EcoBoost cu capacitate de un litru, a informat compania. De asemenea, în Craiova se va mai produce un nou model, al cărui nume este un mister, deocamdată. Ford şi-a revizuit planurile de producţie pentru Europa şi a împărţit modelele între fabricile existente pe continent. „Anunţul de azi (ieri-n.r.) referitor la Craiova este parte a unui amplu proces de reorganizare a planurilor de producţie din România, Spania, Turcia şi Germania. Aceste măsuri, alături de celelalte planuri anunţate anterior în Europa, sunt menite a pregăti creşterea Ford în Europa. Ford va lansa cel puţin 20 de modele integral noi sau semnificativ îmbunătăţite în Europa în următorii trei ani“.

Producţia Transit Connect se mută în Spania

Producţia autoutilitarei uşoare Transit Connect care s-a asamblat până acum la Craiova în peste 3.000 de exemplare se va muta în Spania, aşa cum GdS anunţa în urmă cu câteva săptămâni. Acum a venit confirmarea oficială din partea producătorului auto stabilit la Craiova. „Conform noului plan, fabricile Ford din Valencia, Spania, şi din Saarlouis, Germania, vor fi dedicate producţiei autovehiculelor din segmentul C, în timp ce fabricile din Köln, Germania, şi Craiova, România, vor construi vehiculele din segmentul B, precum şi motoare mici EcoBoost cu consum redus de combustibil“, a informat Ford, fără a preciza motivele pentru care se mută asamblarea Transit Connect la Valencia. În urmă cu ceva vreme, prin Europa circula zvonul că au fost probleme de calitate la Craiova, în timp ce muncitorii români acuzau că au primit componente defecte din Turcia. Fabrica de motoare Ford din Köln (Germania) va lansa în acest an producţia noului motor EcoBoost de 1.0 litru cu consum redus de combustibil, motor care va intra în fabricaţie ulterior la Craiova. De asemenea, la Köln, Ford va produce Fiesta, iar Craiova rămâne cu B-Max, potrivit comunicatului de presă al Ford Europa dat publicităţii tot ieri.

Încă un model nou se va fabrica la Craiova

Fabrica de la Craiova este prinsă în schema Ford şi cu un alt model, despre care oficialii Ford nu au dezvăluit mare lucru. Tot ce se ştie este că va fi din aceeaşi clasă B. „Ford va demara la Craiova producţia de masă a noului model B-Max în prima parte a anului 2012. De asemenea, în viitor va fi produs în România şi un al doilea model aparţinând clasei B“, au spus oficialii Ford. Uzina auto din Bănie se va specializa pe vehicule din clasa B, pentru ca să poată să fie utilizate platformele şi componentele auto de aceeaşi dimensiune, şi anume de clasă mică.

Preşedintele Ford România felicită angajaţii craioveni

Preşedintele Ford România, Jan Gijsen, le mulţumeşte angajaţilor craioveni, după ce în urmă cu ceva vreme îi cataloga drept „ineficienţi“ în revista internă a Ford. De data aceasta, Gijsen vorbeşte despre noi angajări, dar nu spune exact când vor începe. „Noi preţuim calitatea. Este o prioritate pentru noi şi de aceea aş dori să mulţumesc tuturor angajaţilor de la Craiova pentru munca lor deosebită în asigurarea celui mai înalt standard de calitate pentru produsele ce au ieşit din fabrică. De asemenea, intenţionăm să creştem în mod substanţial numărul locurilor de muncă de la Craiova, pe măsură ce vom lansa noi produse. Ford a adus deja – şi va aduce în continuare – un număr semnificativ de furnizori globali la Craiova şi în Oltenia, generând astfel noi locuri de muncă şi investiţii“, a declarat Gijsen.

Terenuri din belşug pentru Ford

Despre planurile Ford la Craiova au aflat şi autorităţile judeţene direct de la sursă. Directorul general al Ford România, Jan Gijsen, le-a explicat ieri prefectului de Dolj, preşedintelui consiliului judeţean şi viceprimarului Craiovei ce planuri de viitor au americanii pentru fabrica din Bănie. „S-a hotărât ca în întreaga Europă, producătorii Ford să aibă o singură strategie care include şi Craiova. La Craiova şi la Köln se vor produce maşini pe platforma B-Max, deci maşini de clasă B. Celelalte fabrici vor produce alte tipuri de maşini şi nu vor fi în competiţie cu Craiova. Autoturismele vor fi livrate în Europa Centrală, de Est, de Vest, dar mai ales în America de Nord. Furnizorii vor fi şi mai mulţi, deoarece producţia pe clasă B va fi mult mai mare la Craiova, vom avea o competitivitate mult mai mare în Bănie decât în Germania. Acest gen de maşină va avea un tip de platformă care va permite să se dezvolte şi alte tipuri de maşini şi veţi vedea în perioada următoare că vom avea şi alte surprize la acest capitol“, a declarat viceprimarul Mărinică Dincă. El a precizat că toţi cei şapte furnizori strânşi deja în jurul Ford vor avea 600 de angajaţi, iar cei care vor veni au la dispoziţie terenuri pe platformele de Vest şi Est ale Craiovei. „Furnizorii trebuie să se stabilească în zonele unde au deja utilităţi. Sunt terenuri la Electroputere, la MAT, la Reloc, la IUG sau la Doljchim. Au fost cel puţin două discuţii concrete cu cei de la Electroputere. Din septembrie anul acesta, vor fi 50 de angajări pe săptămână“, a mai spus Dincă. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că directorul Ford a apreciat dezvoltarea Aeroportului din Craiova şi că era la curent cu intenţiile dezvoltatorului logistic ceh Point Park Properties de a construi mai multe hale lângă aeroport.

Date tehnice despre B-Max şi motoarele EcoBoost

Ford B-Max ce va fi lansat în producţie la Craiova reprezintă un model inovator în clasa mică, având o caroserie care elimină stâlpul central şi dispune de uşi glisante, informează Ford. Astfel, comparativ cu modelele din clasa sa, acest model va permite un acces facil în interior. În prima parte a anului 2012, la Craiova va fi demarat procesul de producţie şi pentru motorul de 1.0 l EcoBoost cu un consum redus de combustibil, „acesta fiind unul dintre cele mai avansate motoare dezvoltate din punct de vedere tehnologic şi al eficienţei. Motorul are un design eficient, în 3 cilindri cu performanţe identice cu ale unui motor în 4 cilindri, însă cu un consum şi un nivel de emisii mult mai reduse“, spun reprezentanţii Ford.

Planurile de producţie ale Ford în Europa

Ford a dat publicităţii ce modele va produce în fiecare fabrică din Europa. Iată care sunt acestea, inclusiv la Craiova:
1. Fabrica din Valencia (Spania) va produce noua gamă Transit Connect şi noul Ford Kuga. Fabrica va rămâne singura unitate din Europa care va produce modelele Ford C-Max, continuând, în acelaşi timp, producţia motoarelor Ford EcoBoost 2.0. Ford preconizează că va suplimenta numărul locurilor de muncă în cadrul fabricii, în vederea susţinerii planurilor de producţie.

2. Fabrica Ford din Saarlouis (Germania), care produce gama completă Ford Focus, va produce, de asemenea, şi autovehiculele cu propulsie exclusiv electrică Focus Electric începând cu a doua parte a anului viitor. Fabrica va construi noua generaţie de Ford Focus, care urmează linia modelului actual. Se vor adăuga aproximativ 150 de noi locuri de muncă permanente în vederea susţinerii planurilor de producţie, inclusiv în vederea producţiei autovehiculelor Focus Electric.

3. Fabrica Ford din Köln (Germania) va construi o versiune îmbunătăţită a modelului Ford Fiesta, care va intra în producţie anul viitor, precum şi versiunea complet nouă a modelului Fiesta. De asemenea, în a doua parte a acestui an, fabrica va lansa producţia noului motor EcoBoost 1.0 cu consum redus de combustibil. Se vor adăuga aproximativ 50 de noi locuri de muncă permanente.

4. Fabrica Ford din Craiova (România) va construi noua gamă de modele Ford B-Max începând cu prima jumătate a anului 2012 şi va produce, în viitor, un al doilea vehicul din clasa B. De asemenea, fabrica va lansa producţia noului motor EcoBoost 1.0 cu consum redus de combustibil la începutul lui 2012. Ford a reconfirmat angajamentul privind realizarea investiţiei de 675 de milioane de euro la Craiova.

5. Fabrica Ford Otosan din Kocaeli (Turcia) va construi noua gamă de vehicule comerciale uşoare, în plus faţă de următoarea generaţie de autovehicule comerciale Transit. Ford Otosan va furniza în continuare ingineria pentru următoarea generaţie de autovehicule Transit Connect, care vor fi asamblate în Spania. Ford confirmase anterior faptul că la fabrica din Southampton din Marea Britanie va produce derivativele şasiului viitoarei generaţii de Ford Transit.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII