11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea, în Liga a III-a

Universitatea, în Liga a III-a

FRF a anunţat ieri că Universitatea Craiova nu îndeplineşte condiţiile de licenţiere pentru Liga I, decizia fiind definitivă. Universitatea putea juca în Liga I dacă primea licenţa, pentru că FRF a retrogradat FC Timişoara şi Gloria Bistriţa. Clubul alb-albastru riscă Liga a III-a din cauza divizării făcute de Adrian Mititelu în 2009.

FRF a anunţat ieri echipele care au primit licenţă pentru a evolua în Liga I în sezonul competiţional 2011-2012. FC Timişoara (Locul 2) şi Gloria Bistriţa (Locul 14) nu au primit licenţa de Liga I. Universitatea Craiova – locul 15 (primul loc retrogradabil) avea şansa să rămână în prima ligă dacă îndeplinea condiţiile de licenţiere. FRF a comunicat însă că a respins apelul Fotbal Club U Craiova la neacordarea licenţei „din cauza datoriilor restante către angajaţi şi bugetul statului şi pentru încălcarea art. 11 din regulamentul de licenţiere, privind calitatea de membru afiliat al FRF“. Potrivit art. 11 din regulamentul de licenţiere ediţia 2010, „solicitantul de licenţă poate fi numai un club de fotbal, adică o persoană juridică cu obiect principal de activitate desfăşurarea de activităţi sportive fotbalistice, care participă la competiţiile naţionale şi care este membru afiliat al FRF“ (alin. 1). De asemenea, „calitatea de membru afiliat trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului pentru care se acordă licenţa – de cel puţin trei ani consecutivi.
Orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice survenită în această perioadă, în scopul facilitării accesului într-un eşalon competiţional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză şi/sau în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei, va fi considerată drept o întrerupere a continuităţii calităţii de membru afiliat, în sensul prezentei prevederi“ (alin. 2). În 2009, finanţatorul Adrian Mititelu a divizat parţial Fotbal Club U Craiova SA, iar alte două societăţi, Western Gate Residence şi Cetatea Banilor City, au preluat o parte din active, precum şi datorii de circa 2,4 milioane de lei. În acest mod, Universitatea Craiova a primit licenţa pentru sezonul 2009-2010. La sfârşitul sezonului 2008-2009, Universitatea Craiova avea nevoie de un punct în ultimele două partide, cu Steaua Bucureşti şi FC Vaslui, pentru a termina pe locul 6 şi a merge în Europa League. A pierdut la Steaua (2-1) şi acasă cu FC Vaslui (0-1), terminând pe locul 7. Dacă mergea în Europa League, dosarul de licenţiere ajungea la UEFA, care nu ar fi acordat licenţa clubului din Bănie. În 2011, divizarea făcută de Mititelu în 2009 trage din nou în jos echipa.

Liga a II-a este departe

Articolul 11 privind afilierea la FRF este prezent şi în regulamentul de licenţiere pentru Liga a II-a. Viorel Duru, directorul direcţiei de licenţiere din cadrul FRF, spune că atât Universitatea Craiova, cât şi celelalte retrogradate pot depune cereri de licenţiere pentru Liga a II-a. „Comitetul executiv al FRF poate decide în situaţii excepţionale acordarea licenţei pentru Liga a II-a“, spune acesta. Trebuie precizat că regulamerntul de licenţiere pentru Liga a II-a are aceleaşi criterii ca şi cel pentru Liga I, cu excepţia obligativităţii achitării datoriilor către stat şi auditării rezultatelor financiare. Universitatea Craiova are probleme cu mai multe criterii, cum ar fi: datorii la stat în valoare de 2,8 milioane de euro şi lipsa contractelor de închiriere pentru stadion şi cantonament. În regulamentul de licenţiere pentru Liga a II-a am găsit o singură excepţie. Potrivit art. 14 – Politica de exceptare, „în cazul în care un club promovat în Liga a II-a nu îndeplineşte condiţiile de omologare a stadionului propriu, acesta va transmite FRF o cerere de exceptare până la data de 15 iunie“ (alin. 1). Potrivit alin. 4), „cluburile solicitante de licenţă nu pot solicita şi primi alte exceptări de la criteriile de licenţiere din prezentul regulament“. Statutul FRF nu prevede printre atribuţiile Comitetului Executiv posibilitatea exceptării unor membri de la regulamentul naţional de licenţiere pentru Liga a II-a. În cazul unei întruniri a Comitetului Executiv al FRF, rămâne de văzut cu ce ochi vor privi solicitările Universitatea Craiova unii membri importanţi cum ar fi Mircea Sandu – preşedinte, Dumitru Dragomir – primvicepreşedinte, Cristi Borcea şi Marius Stan – reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, sau Vasile Avram – preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA).
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

84 COMENTARII