11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuinele din centrul istoric al Craiovei

Ruinele din centrul istoric al Craiovei

În spatele vitrinelor moderne şi luxoase ale magazinelor aflate la parterul clădirilor din centrul istoric al Craiovei se ascund adevărate ruine

Case vopsite în culori îndrăzneţe, altele placate cu ceramică, după cum a crezut de cuviinţă comerciantul care are un business în buricul Craiovei, aşa arată câteva dintre clădirile din centrul istoric al oraşului. Cele mai multe însă au faţade roase de trecerea timpului, îngălbenite, dar cu vitrine largi din PVC şi geam termopan, după cum o cere comerţul modern. Casele vechi au fost adaptate pentru activităţi comerciale sau diverse servicii. Din păcate, în cazul multora dintre ele, parterul a fost „redecorat“, iar etajele care adăpostesc locuinţe îşi păstrează vechea faţadă. Aşa arată clădirile vechi situate pe străzi precum Lipscani, Moşoiu, Eugeniu Carada, Olteţ sau Romain Rolland. Magazine moderne, luxoase, în locul vechilor prăvălii de altădată, iar în spate intrări insalubre cu scări de scândură care îţi dau impresia că se prăbuşesc la următorul pas. Sunt case vechi în toată „splendoarea“ lor cu pridvor închis în geamlâc. Cu lemnul putred şi zidăria căzută, aceste clădiri, la a căror structură nu s-a modificat nimic de când au fost ridicate, se pot prăbuşi la cea mai mică trepidaţie. Sunt locatari care spun că s-au trezit cu lustra căzută din cauza unei petarde aruncate în stradă. Puţine dintre aceste imobile au fost consolidate de proprietari şi, în ciuda faţadelor, de fapt sunt adevărate ruine.

Primăria reface strada, nemţii nu mai refac faţada

Aceste ruine sunt prinse într-un proiect de revitalizare a centrului istoric al Băniei. O regândire a vechiului spaţiu, dar care vizează numai infrastructura, străzi, trotuare, esplanade pietonale şi utilităţi. Proiect în care municipalitatea investeşte 93,57 milioane de lei (71,28 milioane de lei sunt din finanţare europeană). „Pentru zona istorică vorbim de două proiecte diferite, Proiectul pentru reabilitarea centrului istoric şi acesta este în continuare viabil şi în care nu sunt cuprinse imobilele. Şi proiectul cu nemţii, care viza imobilele din zona Lipscaniului, proiect care nu mai stă în picioare. Şi este păcat deoarece clădirile de aici chiar au nevoie de reabilitare“, este de părere arhitectul-şef al oraşului, Mircea Diaconescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII