21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocar de scarlatină la Grădiniţa nr. 6 Balş

Focar de scarlatină la Grădiniţa nr. 6 Balş

Un focar de scarlatină a fost confirmat de Direcţia de Sănătate Publică Olt la Grădiniţa cu Program Normal nr. 6 din Balş, ancheta epidemiologică, încă în derulare, evidenţiind în colectivitate greşeli care întreţin şi pot favoriza şi pe viitor apariţia unor astfel de episoade.
În acelaşi imobil funcţionează, ca în toate grădiniţele şi creşele construite înainte de 1989, o grădiniţă cu opt grupe şi o creşă. La fel cum s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an în Slatina, când mai mulţi copii – care primeau mâncare pregătită în acelaşi bloc alimentar şi servită fără să se separe circuitele pentru grădiniţă şi creşă – au fost internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, la Balş s-a stabilit că primele cazuri de scarlatină au apărut la creşă şi s-au extins şi la copiii din grădiniţă. Necazul de data aceasta a plecat de la faptul că grădiniţa (şi aşa suprapopulată, având o capacitate de 180 de locuri şi peste 220 de copii care o frecventează), deşi are program normal, s-a format un obicei, despre care nimeni nu poate spune când a apărut, ca 15-20 de copii care dimineaţa frecventează grădiniţa să fie luaţi după prânz de personalul creşei şi supravegheaţi până după-amiaza, când părinţii termină lucrul. Aceşti copii mănâncă, se joacă şi dorm în spaţiul destinat creşei, astfel explicându-se extinderea scarlatinei şi la grădiniţă.

Un singur medic pentru toată populaţia şcolară a Balşului

Chiar şi evoluţia în focar are o istorie demnă de vremurile pe care le trăim. Pe  11 mai, Spitalul de Urgenţă Craiova transmite autorităţilor sanitare din Olt că are internat un copil cu diagnosticul confirmat de scarlatină. Nu se fac valuri, fiind considerat un caz izolat, în schimb se anunţă medicul de colectivitate, care trebuie să ia măsuri. Timp de câteva zile nu se mai întâmplă nimic, nu se raportează nici măsurile adoptate în colectivitate, după care din spitalul craiovean vine vestea despre încă un caz, şi încă unul.
Pe 26 mai se confirmă, tot la Craiova, încă trei cazuri. Deja nimeni nu-şi mai pune problema de ce copiii au ajuns în Craiova, într-un alt judeţ, şi nu în Slatina sau Caracal, pentru că se porneşte în viteză investigarea focarului.
Medicul şcolar, care în prezent are în grijă toţi copiii, adolescenţii şi tinerii din grădiniţele, şcolile şi liceele din Balş, s-a scuzat în faţa colegilor veniţi în echipă mixtă (epidemiologi şi inspectori sanitari) în control, motivând că volumul mare de muncă nu-i mai permite să ţină sub control situaţia.
La nivelul DSP se ştia şi nu prea de această situaţie, medicul în cauză nu s-a plâns niciodată că nu poate controla totul, iar de la preluarea cabinetelor medicale şcolare de către autorităţile locale o economie la salarii a convenit, de asemenea, şi primăriei. Cert este că dezinfecţia de tip terminal în unitatea unde a izbucnit focarul, care trebuie realizată de administratorul spaţiului, pentru că DSP nici măcar nu mai are în structură astfel de echipe, s-a făcut de-abia vineri, după două săptămâni de la primul caz înregistrat.

Cazul „arde“ şi liderilor politici le pasă de spectacol

Cazul a luat o întorsătură ciudată ieri, când primarul Balşului, Mădălin Teodosescu, membru PNL intens
curtat de UNPR, s-a plâns şefului de la DSP, Andrei Iordache, fost membru PNL şi actual membru UNPR, că directorul grădiniţei (care director este subordonat şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, membră PDL) îl sabotează, pentru că nu vrea să le permită copiilor din grădiniţă să participe la un spectacol de teatru pentru care se împărţiseră bilete, de la primărie, în urmă cu câteva zile. Focarul de scarlatină ar fi aşa, un motiv inventat, a încercat să acrediteze chiar şeful DSP ideea, deşi de zile întregi epidemiologii parcurseseră procedura de investigare a focarului.
„Cei de la primărie au venit să ridice copiii pentru spectacol şi au văzut că doamnele de al DSP recoltau probe din gât, după ce se mai confirmase încă un caz, pentru că avem opt acum. Atunci s-au convins, dar problema s-ar fi rezolvat mai devreme dacă domnul primar m-ar fi ascultat. Dar cu acest domn primar nu se poate înţelege nimeni. Când l-am întrebat când va intra în renovare grădiniţa, că ne plouă, a zis să nu-i stric ziua. Pericolul la care i-aş fi expus şi pe ceilalţi copii din oraş a fost singura raţiune pentru care am refuzat prezenţa, pentru că asta mă interesează pe mine cel mai mult, eu răspund dacă se întâmpă ceva“, a declarat directoarea grădiniţei, Marieta Neacşu.

Pericolul pentru copii, greu de măsurat

Timpul cât liderii se ceartă pe chestiuni de tot râsul ar putea fi folosit pentru o mai bună informare la colegii medici, care le-ar spune că scarlatina este o boală care se răspândeşte uşor pe calea aerului, iar nedepistată la timp şi netratată corect aduce pericole de nemăsurat pentru sănătatea copiilor.
„Este o boală care dă complicaţii la distanţă, la şase luni, un an, doi ani, trei ani, cinci ani, când se pot manifesta afecţiuni reumatismale, sindroame nefrotice, boli de inimă, boli care apar la nas – gât – urechi ce duc la fenomene pulmonare în sine. Există şi forme hipertoxice, care pot să ducă la deces. Nu există o măsură de tip prevenţie, cum ar fi vaccinarea, dar se poate limita extinderea ei. De aceea se impune imediata tratare a bolnavului, a contacţilor, a purtătorilor. Tratamentul este destul de lung, zece zile, iar medicamentul nr. 1 rămâne Penicilina, urmată de cura de Moldamin şi investigaţii ulterioare, care asigură vindecare 100%“, au declarat epidemiologii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS