10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGata cu şantierele prelungite la infinit

Gata cu şantierele prelungite la infinit

Primăria Craiova a elaborat un regulament prin care vrea să ţină sub control lucrările de investiţii, reparaţii şi intervenţii executate pe domeniul public sau privat al oraşului

Din iulie, craiovenii nu ar trebui să se mai lovească pe străzile şi trotuarele din oraş de lucrări care încep şi par să nu se mai termine, de mizeria lăsată în urmă de constructori sau de reparaţii care nu rezistă mai mult de o lună. Consiliul local a aprobat în ultima şedinţă Regulamentul privind normele pentru lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public şi privat al Craiovei, acesta urmând să intre în vigoare în 30 de zile de la publicare.
Necesitatea a apărut după ce autorităţile locale s-au confruntat cu fel de fel de situaţii din care singurii care au avut de pierdut au fost locuitorii oraşului. „Nu mai vrem să ne lovim de cazuri gen Amaradia, stradă care a stat închisă aproape două luni, iar constructorii au prelungit de două ori termenul de finalizare a lucrării“, a explicat viceprimarul Teodor Sas motivul pentru care s-a întocmit acest regulament, prin care speră să fie ţinute sub control şantierele din municipiu.
Edilii susţin că în oraş „se execută numeroase spargeri de străzi, fără readucerea sistemului rutier la starea iniţială“, iar acest regulament vine cu tot felul de norme privind lucrările de extindere de reţele şi branşamente, de intervenţii în caz de avarii, dar şi de refacere a domeniului public afectat de lucrările de spargeri.

O singură prelungire a termenului de finalizare

Cei care execută lucrări care afectează domeniul public sau privat al oraşului sunt obligaţi să respecte termenul de execuţie dat prin Acordul de spargere. În cazul în care lucrările nu se finalizează în timpul menţionat, „din motive justificate“, conform noului regulament termenul poate fi prelungit o singură dată, cu maximum zece zile, „cu condiţia achitării unei taxe de ocupare a domeniului public pentru fiecare zi de întârziere“.
Constructorilor li se impune şi modul în care trebuie executată lucrarea, în cazul în care strada are îmbrăcăminte rutieră permanentă sau este încă în garanţie, executantul mai fiind obligat „să evacueze în totalitate pământul şi molozul rezultat din săpătură în locurile special amenajate pentru acest scop“. La final, beneficiarii sau executanţii trebuie să predea amplasamentul unei firme specializate în refacerea drumului, iar aceasta are cinci zile la dispoziţie să termine lucrarea, recepţia urmând să fie făcută în maximum 48 de ore de la expirarea termenului. Predarea amplasamentului va avea loc cel mai târziu la data expirării Acordului de spargere sau a Acordului de intervenţie, iar garanţia pentru lucrările de refacere a drumurilor este de minimum doi ani. „Orice defecţiune apărută pe perioada garanţiei de execuţie cade în sarcina celui ce a executat lucrarea de refacere“, se specifică în regulament.

Multe obligaţii pentru constructori

Societăţile comerciale sau regiile autonome care au în administrare reţele de distribuţie sau canalizare sunt obligate, prin acest regulament, să execute în cel mult 48 de ore remedierea avariilor sau deranjamentelor apărute la reţelele proprii de distribuţie. Nerespectarea obligaţiei privind fixarea şi menţinerea pieselor vizibile, cum ar fi capace la căminele de vizitare, răsuflători de gaze, receptori de ape pluviale, hidranţi etc., la cota părţii carosabile şi trotuarelor, precum şi neexecutarea sistemului rutier similar cu cel existent constituie contravenţie.
Prin noul regulament, constructorilor li s-au trasat foarte multe obligaţii, printre care aceea de a întreţine sistemele de dirijare a circulaţiei, de a semnaliza corespunzător punctele de lucru care afectează trotuarele şi partea carosabilă a străzilor, de a nu dezafecta instalaţiile edilitar-gospodăreşti sau orice alte instalaţii existente.

Amenzi de până la 2.500 de lei 

Orice abatere de la Regulamentul în cauză constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei. În perioada 15 noiembrie – 15 martie, este interzisă executarea de săpături pe partea de carosabil şi trotuar a străzilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII