24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Vinieta se dă gratis

Consiliul Local Craiova a aprobat în şedinţa de ieri mult discutatul „Regulament privind aplicarea taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat“ în Bănie. Retras luna trecută de pe ordinea de zi „pentru a fi întocmit aşa cum trebuie“, proiectul de hotărâre a primit acum girul consilierilor, chiar dacă a mai creat unele discuţii. S-a cerut precizarea expresă că persoanele fizice sau juridice îşi pot ridica gratuit vinieta odată cu achitarea taxei de parcare, iar viceprimarul Mărinică Dincă a ţinut să explice faptul că această gratuitate există. „Cine şi-a plătit taxa de parcare poate ridica gratuit vinieta de la toate ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite, fără să plătească un ban în plus. Au suficient timp să vină să o ia. Nu mai băgăm o taxă în plus pentru craioveni, nici acum, nici la anul şi nici peste doi ani“, a spus Dincă.
Regulamentul va intra în vigoare după 30 de zile de la data publicării lui, timp în care craiovenii trebuie să plătească şi să-şi procure implicit vinieta, „care este obligatoriu să stea la loc vizibil în mijlocul auto“. „Le oferim posibilitatea să plătească această taxă şi pentru că sunt nişte buni craioveni şi trebuie să contribuie la dezvoltarea parcărilor sau reabilitarea celor existente“, a adăugat viceprimarul Dincă.    

Amenzi de la intrarea în vigoare

În şedinţa de consiliu s-a pus în discuţie şi termenul de la care vor curge penalităţile pentru cei care nu şi-au achitat taxa de parcare. S-a vorbit de încă un termen de 30 de zile peste data intrării în vigoare a regulamentului, însă ideea a fost abandonată, „pentru că oricum penalităţile curg pentru cei care nu şi-au plătit taxa de parcare până la 31 martie“. Autorităţile au ajuns şi la concluzia că amenzile vor începe să fie date de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, „pentru a nu exista confuzii“. „Am evaluat toate posibilităţile şi avem două sancţiuni deja existente, penalizările şi amenda. Mulţi pot să spună că au avut maşina în altă parte, ar trebui să demonstreze data de la care o folosesc, e mai greu… Aşa că vor fi amenzi de la data intrării în vigoare a regulamentului, care sunt de patru-cinci ori mai mari pentru maşina fără vinietă decât taxa de parcare propriu-zisă“, a explicat Mărinică Dincă.    
Consilierul local Pavel Badea a venit şi cu ideea înfiinţării unei societăţi care să administreze locurile de parcare, însă viceprimarul Dincă i-a transmis că acesta va fi punctul terminus al proiectului deja aprobat, pentru că „nu putem să punem căruţa înaintea cailor“.

Se poate dispune şi ridicarea maşinii

Conform acestui regulament, parcarea autovehiculelor fără a avea vinietă se pedepseşte cu amendă între 100 şi 500 de lei, iar în cazul în care aceasta nu este afişată cu vizibilitate din exterior sau este expirată, sancţiunea poate fi între 100 şi 200 de lei. Constatarea se face de către Poliţia Locală, iar agenţii trebuie să întocmească o notă care să conţină locul staţionării, data şi ora, precum şi natura abaterii. Pentru a proba cele constatate, poliţiştii locali vor fotografia sau înregistra pe suport video autovehiculul în cauză. Se poate dispune şi ridicarea maşinii, atunci când vinieta nu este expusă în mod vizibil, iar proprietarul sau utilizatorul nu poate fi identificat. Vinietele nu sunt transmisibile de la un autovehicul la altul, cine e prins fiind amendat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII