5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncercare de salvare a Castelului Pleşa

Încercare de salvare a Castelului Pleşa

Primăria Obârşia de Câmp, din judeţul Mehedinţi, va demara în perioada următoare o campanie de mediatizare a Castelului Pleşa din localitate, care este un monument arhitectural unicat
în ţară

Castelul Pleşa este, din păcate, într-o stare avansată de degradare, iar cei care au încercat în trecut să-l restaureze au renunţat. Primăria se străduieşte acum, pentru a doua oară, să rezolve problema clădirii de patrimoniu. Ministerul Culturii nu a vrut să dea nici un ban pentru restaurare.
Castelul Pleşa a fost construit în 1892 de boierul Gheorghe Pleşa, în stilul celor de pe Valea Loirei, iar legenda locului spune că tatăl boierului, care era cojocarul satului pe timpul Imperiului Otoman, oferea găzduire reprezentantului turc ce venea să strângă birurile din zonă. Castelul a fost făcut pentru o franţuzoaică de care boierul s-a îndrăgostit când era la studii în Franţa, însă pentru că imobilul nu a fost prevăzut cu WC-uri, franţuzoaica a refuzat să se mărite cu boierul din Obârşia. Acesta nu a avut urmaşi, iar castelul a rămas al nimănui.
„Din păcate, până acum Primăria Obârşia de Câmp nu a putut să facă nimic pentru restaurarea castelului din lipsa banilor. Am încercat în mai multe rânduri să accesăm fonduri, am luat legătura cu Ministerul Culturii, însă nimeni nu s-a interesat de el. Tot ce am reuşit noi să facem a fost trecerea lui în patrimoniul primăriei şi să îl dăm în concesionare la persoane interesate de acest monument unicat, însă degeaba. Castelul este de o frumuseţe rară şi, dacă ar fi refăcut, sigur ar atrage turişti şi iubitori de cultură“, a declarat secretarul Primăriei Obârşia de Câmp, Eugen Iordache.

Castelul Pleşa, sediul unei SMT în trecut

În anul 1948, Castelul Pleşa a trecut în folosinţa unei SMT (Staţiune de Maşini şi Tractoare), aici fiind birourile tuturor secţiilor din zona de sud a judeţului. Neputând face faţă cheltuielilor de întreţinere a clădirii, Staţiunea a renunţat la acest sediu prin anul 1971, castelul rămânând în grija primăriei. Dispariţia obiectelor din interior a început însă după 1972. La acea vreme, acolo erau cazaţi muncitorii şi militarii care erau aduşi pentru muncile câmpului. Atunci au început să dispară bibelourile, oglinzile veneţiene din cristal şi chiar biblioteca.  „Eu nu o să înţeleg niciodată ce a căutat o SMT în acest castel, pentru că de atunci au început să dispară lucruri de valoare din el şi nimeni nu l-a mai îngrijit. Ministerul Culturii era singurul care ar fi trebuit să se intereseze de această clădire. În alte ţări se fac bani frumoşi din vechile castele. Aici au fost oglinzi din cristal, picturi şi tablouri importante. Arhitectura este unicat în ţara noastră. Ministerul Culturii nu ar fi trebuit să îl lase în paragină“, a spus Cornel Şontea, audit la Primăria Obârşia de Câmp.

Primăria a încheiat un contract de concesionare pe 49 de ani

În anul 1996, Primăria Obârşia de Câmp a încheiat un contract de concesionare pe 49 de ani cu un belgian, pe nume Mi­chele Capellen, care s-a angajat să restaureze castelul şi să îl readucă la starea lui iniţială. Însă după două săptămâni de lucrări, firma adusă din Iugoslavia să se ocupe de reabilitarea castelului a luat banii şi nu a mai făcut nimic. Contractul a fost reziliat şi castelul a rămas tot în paragină.
„Acest belgian a părut de încredere atunci când a venit la primărie şi a spus că îşi doreşte să refacă castelul şi de aceea am fost de acord cu contractul. Cred însă că el a greşit atunci când a adus o firmă din Iugoslavia să se ocupe de restaurare. Ştiu că s-a lucrat vreo două săptămâni şi apoi nimic. Belgianul a venit la mine şi mi-a spus că este depăşit de situaţie şi nu mai poate să facă nimic“, a declarat  Florea Stănaia, primarul din Obârşia de Câmp.
Acum, primăria va porni încă o luptă pentru salvarea Castelului Pleşa şi după ce va fi mediatizat şi prezentat mai multor firme în domeniu, se va stabili şi un preţ pentru cei care vor fi interesaţi, însă de această dată se caută o firmă serioasă sau un om de afaceri care îşi va dori să-l readucă la starea iniţială. „Vrem ca de această dată să gă­sim un investitor serios sau o firmă serioasă, care să preia pa­latul şi care să menţină ar­hi­tec­tura aşa cum este şi să-l res­ta­ureze. Clauzele noastre con­tra­c­tuale nu sunt multe. Clă­di­rea de patrimoniu a fostului bo­ier Gheorghe Pleşa se află în proprietatea primăriei. Dacă am fi avut fonduri la dis­po­zi­ţie, am fi restaurat noi castelul şi l-am fi transformat în mu­zeu. Dar nu sunt bani. Acum vom mediatiza situaţia castelului şi valoarea lui pe unde se va putea şi sperăm să reuşim să găsim pe cineva care să-l salveze“, a mai spus edilul din Obârşia de Câmp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII