14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţia îl lasă pradă ciobanilor pe un investitor german

Poliţia îl lasă pradă ciobanilor pe un investitor german

Un investitor neamţ se plânge că autorităţile nu iau nici o măsură pentru a-l apăra de ciobanii care intră cu turmele şi-i distrug culturile. Dimpotrivă, tot el este cercetat pentru că l-ar fi rănit pe unul dintre ciobanii prinşi cu oile în grâu.

A devenit o modă în ultimii 20 de ani să ne plângem că nu vin investitorii străini în România. Şi tot un soi de modă este să ne lamentăm că în ţara noastră se face doar agricultură de subzistenţă, cu ajutorul cailor şi pe parcele mici, în locul unei agriculturi performante, cu tractoare şi maşini moderne care să lucreze pământul pe suprafeţe mari. Atunci când însă vine un investitor străin să facă agricultură pe sute sau chiar mii de hectare de pământ cu ajutorul unor maşini performante, autorităţile nu fac nimic să-l ajute. Dimpotrivă, parcă ar încerca să-l alunge. Aceasta ar fi, în mare, situaţia lui Thorsten Bulgen, venit din Germania pentru a le arăta românilor cum se face agricultură performantă. Iar românii fac tot posibilul să-l fure.

Patronul care… munceşte

Thorsten Bulgen a venit în România acum cinci ani, iar la Galicea Mare a ajuns în urmă cu patru ani. A luat cu arendă terenuri de la săteni, apoi s-a extins şi în alte comune. Acum lucrează, ca arendaş, peste 1.000 ha de teren arabil, aflat în raza comunelor Galicea Mare, Izvoare şi Vârvor.
L-am cunoscut zilele trecute într-o postură inedită pentru un „patron“ din România: muncind. Aţi înţeles bine: arendaşul nu dădea ordine, ci muncea chiar el. Dădea cu ierbicid o cultură de floarea-soarelui, conducându-şi singur tractorul – tot german – de peste 200.000 de euro, al cărui motor nu se auzea decât dacă utilajul cât o vilă se apropia la mai puţin de cinci metri de tine. Un tractor dotat cu joystick în loc de volan (precum găseşti şi la… navetele spaţiale), cu aer condiţionat, instalaţie audio Blaupunkt şi un sistem GPS cu touch-screen prin care îi fixai perimetrul, iar utilajul mergea aproape singur, ştiind pe unde s-o ia în aşa fel încât să nu lucreze de două ori aceeaşi bucată de pământ.
Când şi-a terminat treaba, neamţul a oprit şi a coborât din cabină. Nu era genul de tractorist pe care-l ştim toţi: cu bască şi ţigara în colţul gurii, bronzat pe forma maioului de culoare incertă. Nu! Neamţul era curat şi vorbea româneşte cu accent… oltenesc! „Am investit peste 500.000 de euro în maşini agricole şi cam tot atât în cultivarea celor 1.000 ha. Pierderile din cauza turmelor de oi depăşesc însă 100.000 de euro pe an“, a spus el.

„Aici este război“

Asta este, de fapt, problema pe care investitorul nu mai ştie cum să o rezolve: turmele de oi aşezate pe izlazul din Galicea, care îi înconjoară terenurile, şi ciobanii care nu ratează nici o ocazie să-şi ducă oile în culturile lui.
„Sunt vreo 10 turme cu 1.500 – 2.000 de oi lângă terenurile pe care le cultiv. Cum plecăm, ciobanii îşi duc oile în culturile mele de grâu sau de floarea- soarelui. M-am dus de mai multe ori să mă plâng la poliţie, la primărie, la prefectură, dar nu s-a făcut nimic. Am sunat la 112, dar până venea poliţia ciobanii scoteau oile din grâu, iar eu, când le arătam poliţiştilor stricăciunile, spuneau că n-au ce să facă. Mi s-a spus chiar că, dacă mai sun de multe ori la 112, o să-mi dea amendă“, povesteşte Thorsten Bulgen.
Neamţul a încercat să-şi angajeze paznici, dar cu greu a găsit oameni de încredere: „Eu îi luam paznici, iar ei furau motorina de la tractoare“. Au urmat apoi violenţele. „Anul trecut, într-o noapte, m-a sunat un paznic să-mi spună că sunt oile pe câmpul nostru. Am venit cu jeepul, le-am dat afară, dar când să ne întoarcem ciobanii au tăbărât pe noi. Erau vreo 30, au atacat maşina şi au spart geamurile. Dacă opream, ne omorau. Aici nu-i de joacă, este chiar război“, spune investitorul.

Tractoare blindate

De atunci, neamţul şi-a blindat maşinile. Geamurile au fost dublate cu panouri din plasă de oţel, inclusiv la tractoare, ca să reziste la pietrele şi bâtele aruncate de ciobani. Astfel, el şi oamenii lui au reuşit să scape nevătămaţi după întâlnirile cu ciobanii. Recolta, însă, a fost afectată.
„Anul trecut s-a făcut o expertiză, care a stabilit că pierderile din cauza turmelor de oi pe vreo 500 ha se ridică la 520.000 de lei. Anul ăsta, suma e cam aceeaşi“, a spus el, arătând cu amărăciune către una dintre parcelele prin care turmele au trecut de mai multe ori. Acolo, grâul e abia de-o şchioapă, faţă de o altă parcelă, mai îndepărtată de izlaz, unde grâul e de două ori mai mare.
Thorsten Bulgen nici nu ştie care ar putea fi soluţia acestei probleme: „Ar trebui ca poliţia să îşi facă treaba, să ia măsuri împotriva ciobanilor, pe care îi ştie. Ar trebui, poate, ca izlazul să fie împrejmuit cu un gard, nu mai ştiu nici eu ce ar trebui făcut“.

„Pază înarmată, că altfel nu face nimic“

Edilii din Galicea Mare cunosc situaţia, dar spun că singura soluţie ar fi una… radicală.  „Sunt câţiva ciobani, printre care Cocioabă Marin, Lungu Costel, zis Telă Boeru’, Colici Jane, Motroc Nicu, Dudău Marin, zis Ceauşescu, Dudău Florea şi alţii, care distrug pâinea de toate zilele a cetăţenilor care au pământul în asociaţie la neamţ. În fiecare an aproape îi înjumătăţesc cultura. Şi-au permis să păşuneze grâul ziua în amiaza mare, l-au lovit de multe ori, i-au spart geamurile la maşină. Poliţia a discutat cu neamţul şi i-a recomandat să-şi asigure pază înarmată, că altfel nu face nimic“, a declarat viceprimarul din comună, Octavian Ciovică.
„Necazul este că nu există o lege ca lumea a proprietăţii. Aşa e în străinătate: când intră cineva pe proprietatea ta, decizia îşi aparţine“, l-a completat Florel Catană, primarul din Galicea Mare.

Tot neamţul are dosar

Poliţiştii din Galicea Mare nu au dorit să ofere amănunte despre conflictul dintre agricultorul german şi ciobanii din sat. Ne-au îndrumat spre Biroul de presă al Poliţiei doljene, de unde am obţinut un punct de vedere oficial.
„Persoana cu pricina a sesizat de mai multe ori – fie verbal, fie prin telefon – faptul că turmele de oi conduse de ciobani i-ar distruge culturile. I s-a explicat că pentru a se face cercetări trebuie să depună la poliţie o sesizare scrisă, însă nu a depus o asemenea sesizare nici în anul 2010 şi nici în 2011“, a declarat ag. Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Dimpotrivă, potrivit unor surse din poliţie, tot neamţul este cel cercetat de poliţiştii din localitate pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. Se pare că un cioban a depus plângere împotriva lui la poliţie, sesizând că neamţul a dat cu maşina peste el atunci când l-a prins cu oile pe terenul luat în arendă de investitor.
Thorsten Bulgen susţine că o asemenea situaţie este de domeniul incredibilului, nefiind posibilă la el în ţară. „În Germania nu se discută când e vorba de proprietate. Dacă cineva ar fi intrat cu animalele într-o cultură agricolă, atunci proprietarul culturii ar fi venit cu vânătorii şi ar fi împuşcat toate animalele care i-au distrus recolta. Iar dacă un om ar fi adus animalele să distrugă recolta, acel om ar fi fost arestat. Dar aici suntem în România…“, a spus el cu amărăciune.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII