17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstrucţii autorizate pe teren de utilitate publică

Construcţii autorizate pe teren de utilitate publică

Un craiovean susţine că pe un teren pentru care primăria i-a anulat titlul de proprietate pe motiv de utilitate publică s-au dat ulterior autorizaţii de construcţie

Primăria Craiova a anulat în 2001 un titlu de proprietate pe motiv că terenul este destinat unei cauze de utilitate publică, însă, tot din acea perioadă, în zonă au apărut construcţii, cu autorizaţiile aferente. Proprietarul terenului cu pricina, situat pe strada Deva, susţine că a fost forţat să renunţe la respectiva suprafaţă prin hotărâre judecătorească, primind în compensaţie o suprafaţă similară de teren în altă parte a oraşului. El spune însă că în zona respectivă s-a putut construi ulterior.
„Am avut de primit 5.000 mp de teren în zona străzii Deva. Am primit o parte acolo, iar tot ce a lipsit din acel motiv de utilitate publică ni s-a dat în altă parte. Ne-au luat (teren – n.r.) din zona I şi ne-au dat în zona a III-a. Apoi nu s-a mai pus problema de utilitate publică, strada s-a închis, au apărut construcţiile, iar canalul menajer invocat de primărie trece chiar prin curtea celor care au construit casa pe pământul nostru“, susţine Adrian Ghiţă, fiul proprietarei de drept a terenului, Floarea Ghiţă, decedată între timp.

Anulare obţinută în instanţă

Motivul invocat în anul 2000 de către Primăria Craiova, condusă atunci de Vasile Bulucea, a fost că „terenul aflat pe prelungirea străzii Deva (nr. 63) este destinat unei cauze de utilitate publică, fiind afectat de canalul menajer ce porneşte din zona blocurilor de pe bulevardul Mareşal Ion Antonescu către staţia de epurare din strada Podari“.
Drept urmare, primăria a cerut atunci anularea titlului de proprietate emis pe numele Floarei Ghiţă pentru terenul în cauză, obţinând o decizie irevocabilă a Curţii de Apel Craiova, pronunţată în noiembrie 2001,„care a reţinut faptul că suprafaţa de 161,59 mp, cuprinsă în titlul de proprietate eliberat pe numele mai sus-amintit, la poziţia construcţii, reprezintă o porţiune din strada Deva şi, conform planului urbanistic zonal elaborat în anul 1992, face parte din domeniul public“, după cum se arată în răspunsul oficial oferit ieri de către municipalitate.

Liber la autorizaţiile de construcţie

Între timp, pe strada Deva au apărut construcţii, cu autorizaţii de la primărie date în 2001 şi 2002, una chiar la numărul 63, iar altele la numerele învecinate. „Una dintre ele este chiar pe terenul meu. Aş vrea să ştiu şi eu cum de nouă ni s-a anulat titlul de proprietate, iar apoi s-a putut da autorizaţie. Am tot întrebat asta la primărie, dar mi s-a spus că am primit teren în altă parte şi nu mai este problema mea“, a mai spus Adrian Ghiţă.  Din răspunsul oferit ieri de Primăria Craiova reiese că acea cauză de utilitate publică de pe strada Deva nu afectează toate proprietăţile din zonă, „iar pentru a se putea identifica dacă proprietatea domnului Ghiţă este afectată de utilitate publică aceasta se poate face doar prin transpunerea planului de amplasament şi delimitare a bunului imobil vizat de Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară în coordonate stereo pe documentaţia urbanistică aprobată în zonă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII