24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât costă eutanasierea unui câine

Cât costă eutanasierea unui câine

În Craiova, costurile cu prinderea, cazarea şi eutanasierea unui câine sunt de două ori mai mari decât alocaţia de stat primită lunar de un copil. În alte oraşe este şi mai mare, după cum susţin unele ONG-uri pentru protecţia animalelor.

Un comunicat de presă, „Stop eutanasiei! Stop abandonului! Stop deteriorării imaginii României!“, venit din partea unei asociaţii pentru protecţia animalelor, făcea cunoscut costul eutanasierii unui câine în marile oraşe. În acest comunicat se arată că la Slatina preţul eutanasierii unui câine se ridică la 218 euro, în Braşov costurile sunt de 200 de euro pentru un câine, în Arad – 103 euro, în Constanţa – 75 de euro, iar în Bucureşti – 62 de euro.
„Noi am luat aceste cifre de pe site-urile oficiale ale primăriilor sau organizaţiile noastre din teritoriu au primit aceste informaţii din partea unor persoane avizate în domeniu. Datele sunt publice. Costurile sunt foarte mari şi nu înţelegem de ce să suportăm noi aceste costuri, când am putea să dăm o şansă acestor animale. Să se găsească altă rezolvare a situaţiei câinilor fără stăpân“, este de părere Marcela Pîslă, preşedinta Asociaţiei Cuţu-cuţu.
Cifrele din acest comunicat sunt atât de mari, încât ridică semne de întrebare. Prin urmare, am solicitat la singura societate care are, printre alte atribuţii, şi pe cea de prindere, sterilizare, crotaliere şi eutanasiere a câinilor fără stăpân, SC Salubritate SRL din Craiova, cât cheltuieşte cu aceste acţiuni de eutanasiere în cazurile permise de lege. „Preţurile pe care noi le practicăm în cazurile de eutanasiere sunt următoarele: capturarea şi transportul se ridică la 65 de lei, cazarea pentru o singură zi este de 8,01 lei, iar eutanasia costă 21,30 de lei, la care se adaugă preţul perceput de către Protan pentru transport şi incinerare, adică 0,5 euro per kg.
De exemplu, pentru o tonă se plăteşte pentru transport şi incinerare 1.010 lei. În Craiova, s-au eutanasiat, în perioada mai 2007 – 30 aprilie 2011, 1.066 de câini, cei mai mulţi înainte de apariţia legii în 2008 (Legea nr. 9/2008, referitoare la protecţia animalelor – n.r.). Iar în ultima perioadă numai ce permite cadrul legal“, a declarat Flavius Sirop, directorul SC Salubritate Craiova SRL. Deci, în Craiova, eutanasierea unui câine ar fi undeva sub 30 de euro. Cu mult mai puţin faţă de preţurile din alte oraşe.

Contradicţii

Cum stau lucrurile în Slatina, oraşul care bate „recordul“ la preţul pe eutanasiere, a încercat să ne lămurească Laurenţiu Adrian, reprezentantul SC Olcon Metal SRL, societate similară Salubrităţii craiovene. Acesta infirmă cele susţinute de către reprezentanţii unor ONG-uri de protecţie a animalelor şi chiar dă exemple.
„Costurile cu prinderea, cazarea, eutanasierea, atunci când acest lucru se întâmplă, sunt de 125 de lei, adică 30,39 euro pentru un câine. Nu sunt corecte preţurile apărute pe diferite site-uri şi chiar în presa locală. Probabil există un interes. Adăpostul este total schimbat de când l-am preluat noi. Cum să practici astfel de costuri când unui copil i se alocă 42 de lei, alocaţie de stat?!“, susţine Laurenţiu Adrian.

Nu eutanasiază de frica scandalurilor

Edilitara Public, societatea Primăriei Târgu Jiu care are în administrare adăpostul canin din incinta CET, a evitat să eutanasieze câinii fără stăpân. Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, a declarat că animalele lovite de maşini sau bolnave au beneficiat de tratamente:
„Conducerea Edilitara s-a ferit să eutanasieze vreun câine pentru a evita scandalurile. Au existat şi câini care au murit, dar fără să fie existat intervenţia medicului veterinar. Câinii cu probleme de sănătate sunt trataţi şi salvaţi. Cei care mor sunt îngropaţi la adâncime, într-un loc special amenajat. Nu se poate pune problema vreunui cost cu eutanasierea. Dacă vom eutanasia şi noi în viitor, intenţia e să cumpărăm prin licitaţie substanţele şi să fie făcută procedura de către medicul nostru veterinar, ca să scădem mult costurile“, a afirmat Ramona Evulescu.

• Maria Cernătescu
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII