7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Vinieta se întoarce

Primăria Craiova pregăteşte un nou proiect de hotărâre a consiliului local, care să permită acordarea gratuită a vinietei celor care şi-au plătit deja taxa de parcare.

Primăria Craiova nu a renunţat la ideea introducerii vinietei de parcare, deşi a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de luna trecută proiectul de hotărâre care ar fi reglementat acordarea şi plata acestei viniete. Dimpotrivă, executivul local se pregăteşte să introducă pe ordinea de zi a şedinţei din luna mai un nou proiect de hotărâre, mult mai precis, care să reglementeze şi situaţii ce scăpaseră în proiectul anterior. Pentru asta, aşteaptă propuneri de la toţi consilierii locali.

Colante distribuite gratis

În prezent se află în curs de derulare licitaţia pentru realizarea vinietelor – autocolantele ce trebuie lipite în parbriz sau amplasate pe bordul maşinii şi care fac dovada plăţii taxei de parcare. Primăria a cerut ca suma maximă pentru realizarea vinietelor să fie de 1 leu, dar speră să primească oferte la 50-60 de bani bucata, bani pe care i-ar suporta până la urmă persoana care achită taxa de parcare.
O veste bună ar fi că edilii se gândesc să distribuie gratis aceste viniete pentru cei care şi-au plătit deja taxa de parcare.
„Încercăm să găsim soluţia legală ca să distribuim gratis aceste viniete, suportând din bugetul municipalităţii contravaloarea vinietelor pentru cei care şi-au plătit în acest an taxa de parcare. Cei care nu au achitat însă taxa de parcare va trebui să suporte şi preţul vinietei“, a declarat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.
Edilii au decis şi care este perioada de plată a taxei de parcare. „Taxa de parcare pe un an va trebui plătită anual, între 1 ianuarie şi 31 martie, perioadă în care nu se vor da amenzi pentru lipsa vinietei“, a menţionat viceprimarul Sas.

Altă variantă

Municipalitatea studiază însă, pentru viitor, şi alte variante de încasare a taxei de parcare şi depistare a celor care nu au plătit-o.
Identificarea contravenienţilor s-ar putea face fără a utiliza vinietele din parbriz, ci doar pe baza numărului de înmatriculare.
„Un asemenea sistem modern presupune o bază de date actualizată instantaneu în momentul plăţii, cum există în prezent în cazul rovinietelor pentru taxa de drum. Poliţiştii locali ce se vor ocupa de parcări ar avea un terminal de computer în care vor verifica după numărul de înmatriculare dacă maşinile parcate au sau nu taxa plătită. Pentru maşinile care nu există în baza de date, nu le-ar rămâne decât să completeze procesele-verbale de contravenţie“, a explicat edilul.
Un asemenea sistem ar cere însă o investiţie majoră din partea primăriei în tehnică de calcul, însă, potrivit viceprimarului Sas, „investiţia s-ar amortiza în timp şi n-ar mai fi nevoie de viniete“.

La noi şi la alţii

Reamintim că taxa de parcare pe care o doreşte în prezent Primăria Craiova este de 40 de lei pe an, 15 lei pe lună sau 1 leu pe zi.
Pentru comparaţie, în Râmnicu Vâlcea s-a aprobat nu demult un sistem de parcare cu plată, ce impune o taxă de parcare de 1 leu/30 de minute sau 2 lei/60 de minute. Un tichet de parcare cu valabilitatea de o zi costă 9 lei. Pentru rezidenţi-persoane fizice există abonamente pentru o singură stradă, care costă 25 de lei pe lună, 60 de lei pe trimestru ori 140 de lei pe an. Pentru nerezidenţi, un abonament pe toate străzile pentru o lună costă 80 de lei, respectiv 200 de lei pentru un trimestru sau 450 de lei pe an. În cazul persoanelor juridice rezidente, abonamentul pentru toate străzile este de 120 de lei pe o lună, 300 de lei pe un trimestru sau 700 de lei pe un an. Rezervarea (concesionarea) unui loc de parcare se poate face contra sumei de 350 de lei pe o lună sau 3.500 de lei pe un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII