10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua lege-cadru a asistenţei sociale taie ajutoarele

Noua lege-cadru a asistenţei sociale taie ajutoarele

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a elaborat o nouă lege‑cadru a asistenţei sociale. Conform reglementărilor propuse de minister, cele 14 prestaţii sociale plătite de MMPFS vor fi reduse drastic. În prezent, cheltuielile cu prestaţiile sociale se ridică la 2,86% din PIB, în timp ce aproximativ 100.000 de persoane apte de muncă beneficiază de ajutor social.
Potrivit Strategiei privind reforma în domeniul asistenţei sociale 2011 – 2013, multe dintre aceste ajutoare vor dispărea. Reforma înseamnă reducerea numărului de ajutoare, diversificarea serviciilor sociale, precum şi o evidenţă clară a beneficiarilor până în anul 2013. Strategia se va concentra asupra unui număr de şapte prestaţii majore: alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, alocaţiile pentru susţinerea familiilor cu venituri mici, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei, ajutoarele sociale pentru asigurarea venitului minim garantat, indemnizaţiile lunare şi bugetul personal complementar pentru persoanele cu handicap.
Se vor menţine alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. În schimb, alocaţia complementară, alocaţia monoparentală, venitul minim garantat şi ajutoarele de încălzire se unesc şi se transformă într-un venit minim de inserţie, program consolidat pentru gospodăriile cu venituri reduse. Prestaţiile pentru persoanele cu handicap se vor unifica. Alte beneficii plătite persoanelor cu handicap se menţin, dar se va reduce numărul beneficiarilor prin cumularea criteriilor după care se acordă ajutoare persoanelor cu handicap şi celor cu invaliditate. Aceste prestaţii se ridică la 1,77% din PIB şi trebuie reduse până în 2013 la 1,41% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII