10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaratonul sterilizărilor

Maratonul sterilizărilor

Craiovenii pot să-şi castreze gratis câinii din curţi sau de la blocuri, în cadrul celei mai mari acţiuni de sterilizare desfăşurate în municipiu

În perioada 15-25 mai, pe Aerodromul sportiv „Balta Verde“, se va desfăşura o amplă campanie de sterilizare, vaccinare, deparazitare şi crotaliere a 1.200 de câini din Craiova. Doi veterinari din SUA, alţi doi din România şi zece voluntari vor asigura desfăşurarea acestei campanii pe timpul celor zece zile. Acţiunea, intitulată „Maratonul sterilizărilor“, are sprijinul Primăriei Craiova, fiind însă iniţiată de Asociaţia „Speranţă pentru animale“ şi finanţată de „Romania Animal Rescue“.

„Nu vom refuza pe nimeni“

„Această campanie nu implică nici o cheltuială pentru cetăţenii Craiovei sau pentru primărie costurile, care se ridică la aproximativ 50.000 de dolari, urmând să fie suportate exclusiv de «Romania Animal Rescue». Campania se adresează atât posesorilor de animale de curte, cât şi celor care vor să aducă la sterilizat animalele care trăiesc în apropierea blocurilor sau a instituţiilor. Vor fi, de asemenea, sterilizaţi în cadrul acestei campanii şi toţi câinii care vor fi capturaţi în această perioadă de către Serviciul de ecarisaj“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.
Toţi cetăţenii interesaţi să beneficieze de această campanie gratuită nu trebuie decât să sune la o oră rezonabilă la numărul de telefon 0785.560.307, pentru a fi programaţi în vederea sterilizării câinilor lor. Vor fi luaţi în evidenţă, iar în perioada campaniei vor fi contactaţi pentru a se stabili împreună cu ei ziua în care să aducă câinele pe Aerodromul „Balta Verde“.
„Nu contează dacă proprietarii vor aduce la sterilizat unul sau douăzeci câini şi nici dacă sunt sau nu de rasă. Nu vom refuza pe nimeni, iar dacă numărul celor înscrişi va depăşi numărul de animale pe care am stabilit că-l putem face, vom întocmi o listă de aşteptare pentru campania următoare“, a spus Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“.

Socoteala câinilor

Municipalitatea estimează că, în prezent, pe străzile Craiovei ar fi cam 4.000 de câini fără stăpân. Pe de altă parte, statisticile oficiale arată că, în perioada 2008 – 2011, au fost sterilizaţi de către Primăria Craiova circa 3.000 de câini, iar organizaţiile pentru protecţia animalelor au sterilizat şi ele, în aceeaşi perioadă, alţi 2.600 de câini. „Această diferenţă derivă din faptul că o mare parte din aceşti câini nu mai există, unii dispărând din cauze naturale, pentru că ei nu sunt vaccinaţi contra bolilor specifice, iar alţii sfârşind loviţi de maşini“, a spus Oana Popescu. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că intenţionează să identifice şi să ia de pe străzi câinii violenţi, dar că aceştia nu sunt o problemă în Craiova.
„Atâta timp cât în Craiova se trage cu pistolul pe stradă, câinii nu sunt un pericol iminent. Vor mai fi şi cazuri în care oamenii, din nefericire, vor fi muşcaţi. Nimeni nu neagă acest lucru. Dar trebuie să învăţăm să locuim într-un oraş în care tot din cauza concetăţenilor noştri avem câini pe stradă“, a declarat dr. Aurelian Ştefan, reprezentantul „Romania Animal Rescue“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII