11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Şcoală fără note

Traininguri, dezbateri şi seri tematice. Toate acestea au fost oferite de AIESEC elevilor de clasa a IX-a din Craiova care au vrut să se dezvolte personal şi să-şi exploreze aptitudinile printr-un nou model de educaţie.
În urmă cu şase săptămâni, AIESEC Craiova împreună cu organizaţia nonguvernamentală Şcoala de Valori au implementat la nivel local proiectul GROW, prin care tinerii elevi au avut ocazia să cunoască un nou tip de educaţie, cea nonformală. Fără cataloage, fără note sau caiete, 150 de liceeni olteni au fost implicaţi activ în sesiuni, traininguri ţinute în limba engleză de un stagiar polonez, Tomasz Helm. Temele trainingurilor au vizat spiritul civic, abilităţile de comunicare, lucrul în echipă, atingând şi probleme ca discriminarea sau protejarea mediului înconjurător. „Scopul principal al proiectului GROW este educaţia non-formală, prin care tinerii învaţă să se cunoască atât pe ei, cât şi pe ceilalţi. Participanţii au avut şansa să interacţioneze şi cu stagiari străini care au alte mentalităţi şi văd altfel ţara noastră“, a spusAnca Gabriela Mic, purtător de cuvânt la AIESEC. Astfel, la cursurile de educaţie non-formală, elevii au învăţat cum să accepte defectele altora, cum să organizeze petreceri, dar şi ce presupune mai exact integrarea României în UE. Pe lângă dezbateri, GROW a mai însemnat şi seri de film, ieşiri în Parcul „Romanescu“, tinerii având şansa să vadă îndeaproape cum funcţionează un ONG. Iulian Alexandru Cozma a fost unul dintre participanţi. Timid şi cu un zâmbet copilăresc, a spus că s-a implicat în acest proiect ca să îşi perfecţioneze cunoştinţele de limba engleză. „Am fost prezent la toate activităţile. Sesiunile de cursuri nu au fost ca la şcoală, aceeaşi materie de ani buni. Învăţam ceva, mai făceam un joc, totul a fost interactiv, nonformal, iar în felul acesta am ieşit din rutina de la şcoală“, completează tânărul.

Global Village – activitatea finală

Proiectul GROW adresat liceenilor de clasa IX-a s-a încheiat vineri, 15 aprilie, în holul Aulei Buia a Facultăţii de Agronomie. Intitulată „Global Village“, activitatea finală a strâns la un loc peste 150 de oameni, participanţi, stagiari străini, dar şi tineri care nu au fost implicaţi în acest proiect. Astfel, cei prezenţi au avut ocazia să cunoască tradiţiile şi obieciurile a şase ţări: Ucraina, Polonia, Anglia, Grecia, China şi România. Mese pline cu obiecte şi mâncăruri tradiţionale au fost aliniate pentru viziatorii care gustau din preparatele pregătite de tineri. „Global Village înseamnă interculturalitate, elevii având ocazia să interacţioneze cu stagiarii străini şi să afle cât mai multe despre ţara din care provin. De asemenea, scopul nostru principal este să le oferim participanţilor o experienţă de calitate“, a adăugat Anca Gabriela Mic.
Proiectul GROW pentru elevii de clasa IX-a s-a încheiat cu zâmbete şi aplauze. În toamnă urmează un alt modul al programului, de această dată adresat liceenilor de clasa a XI-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS