11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean revoluţionează chirurgia

Un craiovean revoluţionează chirurgia

Inventatorii craioveni au obţinut două medalii de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, desfăşurat în perioada 6 – 10 aprilie. Invenţiile de aur sunt un radiocauter – realizat de Emil Godeanu – şi o metodă de antipatinare şi antiblocare a roţilor motoare ale vehiculelor de transport urban călători acţionate cu chopper şi motor de curent continuu – realizată de Camil Dumitrescu, Daniel Simion şi Marius Dăbuleanu. Radiocauterul inventat de Emil Godeanu utilizează chirurgia prin unde radio modulate şi poate fi folosit în toate sălile de operaţie şi în toate specialităţile chirurgicale (neurochirurgie, ortopedie, urologie şi proctologie, oftalmologie, chirurgie estetică, ORL etc.).
Aparatul are timp de funcţionare nelimitat şi continuu, un randament de peste 70% ce asigură reducerea riscului defecţiunilor în decursul actului operator, dar şi un raport mic calitate/preţ de producţie.
„Spre deosebire de tehnologia laser, radiocauterul nu lasă cicatrice. Ca o altă comparaţie, laserul lucrează la sute de grade, iar radiocauterul, la 70 – 80 de grade Celsius. Şi costurile aparatului sunt foarte mici: un laser costă câteva zeci de mii de euro, în timp ce radiocauterul ajunge la 7.000 – 8.000 de euro. Practic, poate funcţiona nonstop fără probleme. Poţi «sculpta» în corpul omenesc, la orice fel de operaţie. Lucrez la această invenţie de şase ani şi am investit peste 100.000 de euro în cercetare“, spune inventatorul Emil Godeanu. Aparatul se află deja în procedurile de omologare la Craiova şi Bucureşti.
IPA CIFATT Craiova, în calitate de partener Enterprise Europe Network, a organizat un eveniment de brokeraj tehnologic şi de afaceri pe parcursul salonului de la Geneva. Au fost organizate o serie de întâlniri pentru cele 49 de entităţi româneşti, reprezentând companii private, universităţi, institute de cercetare şi inventatori persoane fizice. 27 de parteneri străini au fost interesaţi de invenţiile româneşti. Printre aceştia s-au aflat potenţiali investitori din Arabia Saudită, Olanda, China, Rusia, Franţa, Coreea, Malaiezia, Taiwan, Iran şi Spania.
România a obţinut la Geneva 24 de medalii de aur, 18 de argint, 7 de bronz şi 20 de medalii speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII