7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞpaga electorală, legalizată la Craiova

Şpaga electorală, legalizată la Craiova

Cu un an înaintea alegerilor locale şi generale, Consiliul Local Craiova a modificat cadrul
legislativ, dându-i posibilitatea primarului să dea cui vrea haine şi alimente, cu titlu de ajutoare de urgenţă, din bugetul municipalităţii

Forul legislativ al municipiului Craiova a adoptat în şedinţa din ultima zi a lunii martie noile reguli de acordare de către primărie a ajutoarelor de urgenţă, altele decât cele datorate calamităţilor naturale, incendiilor şi accidentelor.
O reglementare în acest sens exista pe plan local, fiind adoptată prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 476/2006, care prevedea acordarea unor astfel de ajutoare de urgenţă în opt cazuri. Printre acestea se numără existenţa unor boli în fază terminală, necesitatea unor intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru persoane fără venituri, achiziţionarea de proteze sau orteze de către oamenii săraci, starea avansată de degradare a unor imobile pe care proprietarii nu au bani să le repare, finanţarea repatrierii unei persoane decedate în străinătate, ajutoare de înmormântare pentru familiile sărmane, ajutarea susţinătorilor de familie cu rezultate deosebite la învăţătură, necesitatea întocmirii actelor de stare civilă şi identitate, ori alte situaţii deosebite, stabilite prin dispoziţia primarului.

Alimente de urgenţă

Primăria Craiova – prin semnătura viceprimarului Mărinică Dincă, pe post de înlocuitor al lui Antonie Solomon – a iniţiat luna trecută un proiect de modificare a HCL nr. 476/2006, în sensul lărgirii cadrului în care primarul poate acorda asemenea ajutoare de urgenţă. „Ca urmare a analizei multitudinii de probleme cu care cetăţenii municipiului Craiova s-au adresat autorităţii locale solicitând sprijin financiar“ – după cum se arată în raportul justificativ al municipalităţii – Dincă a propus să se mai acorde ajutoare de urgenţă în alte două situaţii: „sprijinirea persoanelor singure sau familiilor nevoiaşe în vederea achitării unor datorii la utilităţile de strictă necesitate: apă, energie electrică, gaze naturale, energie termică ori datorii acumulate la întreţinere“, respectiv „acordarea de produse alimentare, obiecte de îmbrăcăminte sau alte categorii de bunuri de strictă necesitate“.
În şedinţa din 31 martie 2011, hotărârea a fost adoptată în unanimitate de consilierii locali craioveni, care au împuternicit astfel primarul (sau viceprimarul care-i ţine locul) să acorde astfel de ajutoare de urgenţă în multe alte situaţii. Practic, oricare persoană care se află în fruntea Primăriei Craiova şi ar candida pentru un nou mandat are acum posibilitatea – ba chiar şi cadrul legal – să dea ajutoare financiare, dar şi haine ori alimente celor care vor pune ştampila pe numele ei sau al partidului pe care-l reprezintă. Iar recent adoptata hotărâre a Consiliului Local Craiova permite acordarea unor astfel de „ajutoare“ chiar şi în timpul campaniilor electorale.

Ajutor pentru electricitate

În cursul anului trecut, municipalitatea a acordat 74 de ajutoare de urgenţă, în cuantum total de 80.762 de lei. Este vorba despre şapte ajutoare de deces, totalizând 1.560 de lei, pentru beneficiari de venit minim garantat, 66 de ajutoare de urgenţă în cuantum de 58.550 de lei pentru alte cauze (tratamente medicale, incendiu, ajutor de deces pentru persoane fără venituri sau cu venituri reduse care nu au fost beneficiare de ajutor social etc.), precum şi un ajutor de urgenţă în sumă de 20.652 de lei, pentru achitarea de către un beneficiar de venit minim garantat a facturilor restante la electricitate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII