8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu a făcut mat Justiţia

Staicu a făcut mat Justiţia

În timp ce Dinel îşi pregătea dispariţia, judecătorii îi amânau pe bandă procesele şi respingeau interdicţia de părăsire a ţării. Staicu îşi transmitea demisia pe fax de la o firmă a SIF Oltenia, chiar de lângă Palatul de Justiţie, în vreme ce Poliţia Română îl căuta de zor.

Poliţia Română a ajuns la concluzia că omul de afaceri Dinel Staicu, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, a părăsit România. În perioada 4-7 aprilie, Dinel a fost căutat la domiciliile sale din Craiova şi Bucureşti şi apoi în toată ţara. Între timp, instituţiile statului îşi bat capul cu ultima fumigenă lansată de Dinel: schimbarea numelui din Staicu în Nuţu. Oficialii Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti – instanţa de fond care execută mandatul, au declarat ieri agenţiei Mediafax că au emis un mandat european de arestare pe numele de Dinel Staicu şi au făcut o contestaţie la executare pentru „completarea mandatului existent cu noul nume al lui Staicu, respectiv Dinel Nuţu“. Cererea va fi discutată pe 12 aprilie. Staicu a obţinut noul buletin, cu numele Dinel Nuţu, pe 1 aprilie, dar nu a apucat să scoată şi un nou paşaport – susţin autorităţile.
Şeful IGPR, chestorul Liviu Popa, afirma miercuri că Staicu nu a reuşit să obţină un paşaport pe noul nume. Potrivit lui Popa, poliţiştii verificau informaţia conform căreia Dinel ar fi părăsit ţara în cursul zilei de duminică, ajungând în Ungaria „şi de acolo mai departe, cu avionul“.

Cum l-au scăpat judecătorii

În numărul de ieri al GdS contabilizam câteva fapte care i-au permis lui Dinel Staicu să dispară fără urmă. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a amânat repetat pronunţarea sentinţei de recurs în dosarul BIR în perioada 7 februarie – 4 aprilie. Oficialii instanţei spun că judecătorii nu trebuie să-şi motiveze amânările repetate pentru pronunţarea sentinţei. În timp ce judecătorii Vasile Băjan, Niculae Stan şi Carmen Găină, de la Curtea de Apel Bucureşti, tot amânau decizia, Dinel Staicu şi-a schimbat liniştit numele şi s-a făcut nevăzut. Mai mult, el a avut timp să-şi lase afacerile în ordine. Astfel, pe 5 aprilie, când toată poliţia îl căuta, la ora 10.46, pe faxul SIF Oltenia a ajuns demisia lui Dinel Staicu din funcţia de administrator unic al SC Provitas SA Bucureşti – unde SIF deţine 70% din pachetul de acţiuni. Demisia fusese înregistrată la Provitas pe data de 31 martie.
Interesant este că DNA nu a cerut interdicţia de a părăsi ţara în dosarul BIR, pentru că „dosarul se afla între instanţele de apel şi recurs“, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Livia Săplăcan. 
La Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti există un alt dosar pe rol, cel în care Dinel Staicu este acuzat de prejudicierea Transgaz Mediaş cu 11,3 milioane de euro. Şi aici, instanţa a amânat procesul de mai multe ori, în perioada 10 noiembrie 2010 – 16 martie 2011. Potrivit biroului de presă al Judecătoriei Sectorului 2, amânările au fost date fie pentru administrarea probelor, fie pentru că inculpatul nu s-a prezentat. Mai mult decât atât, pe 16 februarie 2011, reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut instanţei să instituie obligaţia de a nu părăsi ţara pe numele inculpatului Staicu Dinel, „având în vedere demersurile de schimbare a numelui şi faptul că nu s-a mai prezentat la termenele de judecată după audiere“. Instanţa a respins cererea, pentru că „motivele invocate nu sunt necesare şi suficiente“. Speţa a fost judecată de judecătoarea Carmen-Constanţa Balaci. Judecătoarea a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2009, fiind numită, prin decret prezidenţial, judecător la Judecătoria Olteniţa pe 26 ianuarie 2009. Pe 1 aprilie 2009, CSM a aprobat mutarea judecătoarei la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Dinel are umor

La sediul Provitas SA Bucureşti, locul de unde Staicu şi-a înregistrat demisia care a ajuns pe fax la SIF Oltenia, funcţionează o căsuţă poştală pe care o puteţi vedea în imaginea ataşată. Aceasta este la o aruncătură de băţ de Palatul Parlamentului şi vizavi de Palatul de Justiţie. La telefonul firmei a răspuns un hâtru care a spus cu umor că directorul lipseşte, secretara a fugit, iar el este „un amic şi nu un A mare“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII