16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţiile, agenţi imobiliari

Asociaţiile, agenţi imobiliari

Asociaţiile de proprietari din Craiova scot bani frumoşi din închirierea spaţiilor comune. În baza unor contracte, acestea pot fi închiriate, concesionate sau date în folosinţă unor alte persoane. Pentru asta, asociaţia trebuie să aibă acordul a cel puţin 50% plus 1 din numărul membrilor. Spaţiile comune pot fi închiriate pentru magazine, birouri, panouri publicitare, antene de telefonie mobilă. Cele mai vânate sunt blocurile înalte, situate într-o piaţă sau vizavi de un mare complex comercial.
Toate bune şi frumoase, dar reprezentanţii asociaţiilor au obligaţia legală să le aducă periodic la cunoştinţă proprietarilor unde se duc banii din chirie.  „Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceşti bani alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se dau proprietarilor. Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial într-un raport afişat la avizierul asociaţiei de proprietari“, se arată în articolul 13 din Legea nr. 175/2010.
După încheierea contractelor şi încasarea banilor, mare parte din reprezentanţii asociaţiilor uită care este destinaţia sumelor respective şi, mai ales, să le arate proprietarilor cum sunt folosite. Multe din aceste chirii sunt percepute în euro sau dolari. De afişare la avizier nici nu încape vorbă.
Într-o asemenea situaţie este Asociaţia nr. 13 Eroilor din cartierul Valea Roşie.   „La noi în asociaţie este închiriat un spaţiu la parterul blocului 47, unde funcţionează un magazin, iar chiria este de 700 de lei lunar. Pe bloc este o antenă de telefonie mobilă, care mai aduce 250 de dolari pe lună. Niciodată noi, proprietarii, nu ştim cum sunt folosiţi aceşti bani. Administratorul ştie de soarta lor. Atunci când se fac reparaţii, contravaloarea ni se bagă pe lista de întreţinere. De respectarea Legii nr. 175 nici nu putem discuta. Anul trecut, am hotărât să zugrăvim casa scării, dar ne-am trezit cu reparaţii la lift. Nu ştim cât din chirie este folosit la reparaţii şi cât trebuie să acoperim noi“, a spus un proprietar din blocul 47 din cartierul Valea Roşie. În replică, administratorul Asociaţiei nr. 13 Eroilor, Dincă Leonid, a spus: „Banii sunt folosiţi pentru reparaţii uşi, ferestre, tobogane, coloane de încălzire. Le pot arăta documentele. Nu putem pe fiecare lună să le afişăm“.
Aceleaşi probleme le au şi proprietarii din blocul H2 de pe bulevardul Nicolae Titulescu, şi cei din blocul C5 din cartierul Valea Roşie, ca de altfel şi alte blocuri din Craiova.

Verificaţi de primărie

„Asociaţiile de proprietari din Craiova au fost îndrumate să respecte prevederile Legii nr. 175/2010. Inspectorii din cadrul Primăriei Craiova vor verifica şi afişarea raportului semestrial cu veniturile din exploatarea proprietăţii comune. Acolo unde se va constata că aceste prevederi nu sunt respectate, se vor lua măsurile legale, respectiv de la avertisment până la amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei“, a spus Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Chiria, folosită numai pentru spaţiile comune

Potrivit legii, banii din chirie pot fi folosiţi doar pentru reparaţia şi întreţinerea spaţiilor comune şi nu au altă destinaţie. Asociaţia este scutită de impozit pentru aceste sume dacă îi foloseşte în acest scop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII