16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Infractori de onoare

Orice infractor poate ajunge acum Cetăţean de Onoare al Craiovei, nemaiavând nevoie de un act care să arate că are cazierul curat

Consiliul Local al municipiului Craiova a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, o hotărâre pe cât de gentilă, pe atât de inutilă, prin care deschide calea acordării titlului de Cetăţean de Onoare unor infractori de drept comun.
Modalitatea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova este reglementată prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 292/2010. Cei propuşi nu trebuie să aibă la activ vreo condamnare penală, sens în care acestora li se impunea să prezinte şi un certificat de cazier judiciar. Consilierului municipal Dan Iulius Magla i-a venit ideea de a nu le mai cere viitorilor Cetăţeni de Onoare să prezinte cazierul, promovând o propunere de modificare în acest sens a hotărârii de anul trecut.

Raportul gogonat

Ideea a fost sprijinită şi de Primăria Craiova, care, în raportul întocmit de Gabriel Oprea, din cadrul Compartimentului Imagine al primăriei, şi confirmat de viceprimarul Mărinică Dincă, susţine că „personalităţile propuse pentru a li se conferi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova se află în imposibilitatea de obţinere a certificatului de cazier judiciar, din cauza timpului fizic scurt care se scurge între o realizare majoră care impune acordarea distincţiei şi propunerea pentru acordarea în fapt a titlului în cauză“.
Altfel spus, durează prea mult să-şi scoată un cazier. Asta nu e decât o mare născocire, dacă ar fi să ne luăm după reprezentanţii poliţiei, care spun că respectivul cazier judiciar se eliberează… pe loc. „Pentru persoanele fizice care sunt născute în judeţul Dolj, cazierul judiciar se eliberează pe loc, iar pentru cei născuţi în alte judeţe, cazierul se eliberează în cel mult trei zile“, a precizat ag. Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
În baza acestui raport gogonat, Consiliul Local Craiova a aprobat totuşi, joi, modificarea condiţiilor, renunţând să mai ceară cazierul celor care vor deveni Cetăţeni de Onoare. Acum, chiar şi infractorii pot deveni Cetăţeni de Onoare, putând pune municipalitatea în situaţia jenantă de a dispune retragerea acestui titlu de la cei despre care vor afla ulterior că au cazier.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII